logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie?

piotrpawlak5 14 Cze 2025 12:42 555 8
REKLAMA
  • #1 21579096
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Ocena: 14
    Witam szanownych kolegów i proszę o poradę. Otóż dostałem ostatnio kolejny gramofon do kolekcji Unitra mister hit 71 i mam pewniem problem gdyż w środku ma on dwa luźne takie jakby druty naciągowe i nie wiem jak one powinny być zaczepione. Poniżej przesyłam zdjęcia tego gramofonu i tych dwóch lużnych drutów . Uprzejmie proszę o poradę jak je poprawnie i do czego zamontować . Dodam jeszcze ,ze te druty z jednej strony są zamocowane do ramienia od igły. Ps jak wkładkę tam najlepiej założyć bo starej tam, niestety brakuje?
    Uprzejmie proszę o kulturalną poradę. Dziękuję i pozdrawiam
    .
    Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie?
    Załączniki:
    • Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie? mister hit 71.jpg (3.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21579260
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam dziękuję za pomoc dużo mi pomogły te zdjęcia z old radio ale nadal do końca nie widzę za co dokładnie powinien być zaczepiony ten cienki drut
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21579300
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    piotrpawlak5 napisał:
    Ps jak wkładkę tam najlepiej założyć bo starej tam, niestety brakuje?

Piezokrystaliczną Uf-50, patrz https://unitraklub.pl/opis/7508
    Może być też piezoceramiczna Uf-70 ale będzie grać nieco ciszej /ma niższą czułość/
  • Pomocny post
    #5 21579842
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    Cześć. Moi dziadkowie posiadali kiedyś taki gramofon. Do dziś ocalała jedynie oryginalna instrukcja, którą załączam poniżej - może będzie pomocna przy naprawie i uruchamianiu. Niestety padł mi skaner, więc to tylko wykadrowane fotki z telefonu.

Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie? Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie? Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie?
    Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie? Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie?
    Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie? Unitra Mister Hit 71 – gdzie zamocować dwa luźne druty naciągowe w gramofonie?
  • REKLAMA
  • #6 21579855
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam dziękuję za porady patrząc na aktualne ceny wkładek powoli zastanawiam się nad sensem naprawy ponadto zauważyłem , że u mnie chyba brakuje jednego elementu poniżej przesyłam zdjęcie ze strony old radio ze zanaczonym na niebiesko elementem którego u mnie nie ma

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21579999
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    piotrpawlak5 napisał:
    patrząc na aktualne ceny wkładek powoli zastanawiam się nad sensem naprawy

Stary gramofon naprawia się aby wzbogacić kolekcję a nie żeby grał jak najmniejszym kosztem.
  • #8 21582219
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    >>21579842 Witam dziękuję za podesłanie instrukcji pomogło mi to dość dużo w kwestii elektrycznej. Jeszcze raz dziękuję
  • #9 21598801
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Pomogły porady kolegów formułowiczów

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu dwóch luźnych drutów naciągowych w gramofonie Unitra Mister Hit 71, które są częściowo przymocowane do ramienia igły. Użytkownik poszukiwał informacji, jak prawidłowo je zaczepić oraz jaką wkładkę gramofonową zastosować, gdy oryginalna jest uszkodzona lub brakująca. Wskazano na możliwość użycia wkładek piezokrystalicznych typu Uf-50 lub piezoceramicznych Uf-70, z uwzględnieniem różnic w czułości i głośności odtwarzania. Udostępniono link do dokumentacji technicznej gramofonu na stronie oldradio.pl oraz oryginalną instrukcję obsługi w formie zdjęć, co pomogło w identyfikacji brakujących elementów i poprawnym montażu. Zwrócono uwagę, że naprawa starego gramofonu ma przede wszystkim wartość kolekcjonerską, a niekoniecznie ekonomiczną. Użytkownik potwierdził, że otrzymane materiały i porady znacznie ułatwiły mu naprawę i uruchomienie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA