logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić łącze Chello Plus na 3 komputery? Switch czy router?

dex199 17 Gru 2005 20:16 1580 6
REKLAMA
  • #1 2092831
    dex199
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    witam,mam chello plus
    http://www.chello.pl/Produkty/Produkty/chello_plus/
    i chcialbym sobie podzielic lacze na 3 kompy.ale nie wiem czego uzyc :( switch`a czy routera?bo z tego co sie orientuje a moja wiedza w tym zakresie jest co najwyzej kiepska :) to switch bedzie rozdzielal lacze kiedy komputer-serwer bedzie wlaczony.tak wiec uzylbym routera bo chcialbym zeby na 2 pozostalych kompach byl net kiedy serwer jest wylaczony.aktulanie chello udostepnia mi modem Arris CM300B.jak ktos wie to chetnie wyslucham wszystkich sugestii jak to podzielic i czego uzyc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2092894
    Baximus
    Poziom 17  
    W usłudze chello plus UPC udostępnia 3 adresy IP, więc wystarczy switch żebyś mogł korzystać z sieci na 3 komputerach jednocześnie. Nie musisz konfiguraować zadnych routerów, serwerów - załatwia to serwer UPC.
  • REKLAMA
  • #3 2093436
    dex199
    Poziom 11  
    aha czyli wystarczy zwykly switch czy jakis lepszy np.z osobnym zasilaniem?bo ja chce zeby na innych kompach dzialal net kiedy ja swojego mam wylaczonego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2095153
    Baximus
    Poziom 17  
    Switch działa niezależnie od komputera - ma swój zasilacz. Jesli chcesz się dodatkowo zabezpieczyć, możesz go podpiąć do zasilacza awaryjnego, ale to chyba "przerost formy nad treścią".
  • REKLAMA
  • #5 2095221
    dex199
    Poziom 11  
    fajnie dzieki za pomoc.jeszcze jedna kwestia-czy switche maja jakis konkretny podzial na dobre zle itd?czy np firma D Link i model 604 to jest cos na czym mozna polegac?
  • Pomocny post
    #6 2095277
    Baximus
    Poziom 17  
    Dlink DI-604 to nie switch, tylko router ze zintegrowanym switchem 4-portowym, a jak ustaliliśmy router jest ci nie potrzebny. Kup najtańszy mozliwy switch - na potrzeby domowe zupełnie wystarczy. Używałem w życiu switchy różnych producentów (głównie Planet i Longshine) i nie widze między nimi większych różnic w przypadku kilku komputerów podłączonych do sieci w domu.

Podsumowanie tematu

✨ W usłudze Chello Plus UPC udostępnia trzy adresy IP, co umożliwia podłączenie trzech komputerów do internetu jednocześnie za pomocą zwykłego switcha bez konieczności konfiguracji routera. Switch działa niezależnie od stanu poszczególnych komputerów, posiada własne zasilanie i zapewnia stały dostęp do sieci na wszystkich podłączonych urządzeniach. Router nie jest wymagany, ponieważ serwer UPC zarządza adresacją IP. Na potrzeby domowe wystarczy najprostszy switch, nie ma dużych różnic między markami przy niewielkiej liczbie komputerów. Przykładem urządzenia zintegrowanego jest D-Link DI-604, który jest routerem z wbudowanym switchem i nie jest konieczny w tym scenariuszu. Użytkownik zakupił switch Asmax 5-portowy 10/100 Mbps, jednak potrzebuje pomocy w konfiguracji, choć w przypadku switcha konfiguracja jest minimalna lub zbędna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA