logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chello/5 dylemat. Jakie najlepsze rozwiązanie? Podział pasma

DukE 10 Paź 2006 22:52 1194 3
REKLAMA
  • #1 3105216
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Od niedawna mam lacze 3mbit/s z mozliwoscia podpieca 5 komputerow, obecnie mamy zamiar podlaczyc 4 komputery i mozliwe ze 5ty w najblizszej przyszlosci. Poczatkowo chcielismy kupic jakis porzadny router z forwardowaniem portow, kontrola szerokosci pasma, zeby kazdy mogl rowno i uczciwie korzystac ze swojego pasma. Praktycznie zdecydowalismy sie na zakup routera Draytek Vigor 2500. Jednak sprzedawca powiedzial ze takie typowe routery nie nadaja sie do podzialu lacza z kablowki wiec zrezygnowalismy. W sklepie znowu spytalem to facet powiedzial ze router taki bez problemu bedzie dzialal, teraz sam juz nie wiem. Istnieje mozliwosc postawienia servera, mamy obecnie P166 z 1GB dyskiem i 64 RAMu, ale wydaje mi sie ze to za malo na server linuxowy. Co byloby najlepszym wyjsciem zeby miec jak najlepsza kontrole nad siecia?? Jest tez mozliwosc zmontowania w najblizszym czasie troche lepszego servera. Lepszym rozwiazaniem byloby podlaczenie do servera kilku sieciowek czy switcha ??

p.s ewentualnie ktory z linuxow bylby obecnie najlepszy pod server z p166 ?
  • REKLAMA
  • #2 3105403
    kila666
    Poziom 12  
    Witam
    oczywiscie każdy router bedzie ci chodził z tym nie ma problemu akurat ale z dzieleniem pasma sa niestety od 1000 zl w zwysz ten komp o kturym pisaleś na serw linuxowy jak najbardziej sie nadaje ale jak stawiac serw to tylko w trybie textowym
    najlepszy na serw jest jak dla mnie debian chociaż jest troche ciezki w konfiguracji do tego kompa starczy ci red hat 7.1 i w zasadzie powinno byc dobrze pod warunkiem oczywiscie ża dobrze skompilujesz jądro

Pozdrawiam

Kila666
  • REKLAMA
  • #3 3105908
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wspomniany router będzie działał bez problemu.
    Minusem jest to, że regulację pasma ma na portach wbudowanego switch'a.
    Jest jeszcze mechanizm QoS, który trochę pomaga.

Na opisanym serwerze bez problemu będzie działać specjalizowana dystrybucja Linux'a np. NND, IPCOP itp.
  • #4 3106551
    mlody45
    Poziom 12  
    Mysle ze z routerem byloby duzo lepiej, ciszej, i bezproblemowo. Pamietaj ze jezeli server ma stac u Ciebie to troche bedzie halasowal i pobieral duzo pradu, a jezeli chcesz ograniczac pasmo w chello, to troche bezsensowne bo nie bedziesz mogl nigdy wykorzystac pelnej predkosci lacza, nawet jezeli nikt inny nie bedzie korzystal. Lepiej chyba powiedziec kazdemu zeby sciagali przy uzyciu jakichs programow i ograniczali programowo szybkosc ( np. Flashget ). No ale jak wolisz.
REKLAMA