logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Demon RQ580 – kosa spalinowa nie przekazuje napędu na głowicę, co sprawdzić?

lester2691 14 Cze 2025 18:34 423 6
REKLAMA
  • #1 21579370
    lester2691
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z kosą Demon RQ580. Nie znalazłem na forum takiego tematu jeszcze. Kosa pali, nie kosi, głowica staje po przyciśnięciu do gleby. Wymieniłem przekładnię kątową oraz korektor z bębnem przy sprzęgle, okładziny sprzęgła ok, wałek, wielokliny nieuszkodzone, sprzęgło po dodaniu gazu rozszerza się. Nie mam już pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 21579501
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Nie dokręcony kosz sprzęgłowy, za twarda sprężyna sprzęgła, obrobiony wałek napędowy w sztycy.
  • REKLAMA
  • #3 21579565
    lester2691
    Poziom 2  
    Kosz z obudową wymieniłem dzisiaj na nowy, sprężyna sprzęgła oryginał, nieuszkodzona, okładziny grube, nie starte. Końcówki wałka moim zdaniem nieuszkodzone. Kręcąc wałkiem ręcznie od strony sprzęgła, głowica się obraca. Czy problem może być po stronie silnika? Był wymieniany jakiś czas temu. Bo mam wrażenie, że nie wchodzi na maksymalne obroty.
  • #4 21579580
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1055
    lester2691 napisał:
    Czy problem może być po stronie silnika?... ...Bo mam wrażenie że nie wchodzi na max obroty.
    Jeśli silnik nie ma odpowiednich obrotów (zbyt niskie), to sprzęgło może się nie zesprzęgnić, skoro jest odśrodkowe, lub gdy obroty silnika są na granicy zadziałania sprzęgła, to przy obciążeniu sprzęgło może się ślizgać lub rozsprzęglać gdy obroty silnika pod wpływem obciążenia jeszcze spadną.
  • REKLAMA
  • #5 21579795
    lester2691
    Poziom 2  
    To co może być przyczyną w silniku? Dlaczego brakuje obrotów, aby sprzęgło prawidłowo zadziałało? Silnik pali po kilku szarpnięciach szarpakiem.
  • REKLAMA
  • #6 21579905
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Trzeba wyregulować gaźnik, bierzesz śrubokręt i kręcisz śrubką od regulacji mieszanki paliwowej.
    Ja na odpalonej kosie wciskam gaz do końca i kręcę śrubką do uzyskania najwyższych obrotów, to wszystko.
  • #7 21583332
    lester2691
    Poziom 2  
    Podkręciłem obroty i kosa kosi.Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kosą spalinową Demon RQ580 polegał na tym, że silnik palił, ale głowica nie przekazywała napędu i zatrzymywała się pod obciążeniem. Wymieniono przekładnię kątową, korektor z bębnem przy sprzęgle oraz kosz sprzęgłowy wraz z oryginalną sprężyną i okładzinami, które były w dobrym stanie. Obracanie wałka ręcznie powodowało ruch głowicy, co wskazywało na prawidłowe działanie mechaniczne sprzęgła. Podejrzenie padło na niewystarczające obroty silnika, które mogły powodować, że sprzęgło odśrodkowe nie wchodziło w pełne załączenie lub ślizgało się pod obciążeniem. Przyczyną niskich obrotów mogła być nieprawidłowa regulacja gaźnika. Po wyregulowaniu śrubki mieszanki paliwowej i podkręceniu obrotów kosa zaczęła prawidłowo kosić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA