logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kosa spalinowa Demon RQ580 - wymiana gaźnika, tłoka, iskrownika, brak zapłonu

pablo672 04 Lip 2021 14:53 3720 4
REKLAMA
  • #1 19507008
    pablo672
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Witam koledzy, posiadam kosę spalinową RQ580. Po kilku latach pracy zaczęła nierówno pracować, osiągała obroty jakich nie spowodowałbym naciskając gaz do końca. Pierwsza diagnoza gaźnik, więc kupiłem nowy gaźnik razem z uszczelkami i założyłem. Niestety nic to nie dało, nadal były tak samo wysokie obroty. Więc zdjąłem cylinder aby obejrzeć go od środka i obejrzeć tłok. Było kilka rys na ściankach cylindra a na górze tłoka było sporo nagaru. Więc postanowiłem kupić cały nowy zestaw czyli tłok, pierścienie, cylinder, uszczelki i świeca. I stąd moje pytanie czy zrobiłem błąd bo kupiłem zestaw z szerszym tłokiem, bo wyjąłem tłok 40 mm a nowy zestaw kupiłem z tłokiem 44 mm. Po złożeniu wszystkiego silnik nie chce zapalić. Wykręciłem świecę aby sprawdzić czy jest iskra, no iskry nie było, więc pomyślałem padł iskrownik. Wymieniłem iskrownik, ale silnik nadal nie chce zapalić. Jeśli ktoś wie co zrobiłem źle to proszę o podpowiedź, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19507347
    Mati5610S
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Takie wchodzenie na obroty, których "nie spowodowałbyś wciskając gaz do końca" ewidentnie wskazuje na łapanie lewego powietrza. Można podejrzewać, że czas uszczelniaczy wału już się skończył.
    Pytasz się co zrobiłeś źle. A to, że zabrałeś się za naprawę, nie znając elementarnych zasad działania tego typu maszyn. Wymienianie części "w ciemno", przez co straciłeś czas i pieniądze, niewiele byś dołożył i miałbyś nowego chińczyka, a nie starego z nowymi częściami. Lecz w sumie będziesz miał z czego części zapożyczać, bo w nich ciągle coś się sypie i na przestrzeni lat człowiek (nie każdy) widzi, że chcąc zaoszczędzić trochę pieniędzy przy zakupie, tak naprawdę eksploatacja maszyny kosztowała go tyle pieniędzy, że jakby dołożył je wtedy przy zakupie do czegoś markowego to nie natraciłby nerwów i czasu na bolączki tego szajsu.
  • REKLAMA
  • #3 19508046
    pablo672
    Poziom 5  
    Masz kolego rację, uszczelek wału nie wziąłem pod uwagę. Kupiłem już drugi silnik bo robota nie poczeka. Ten silnik zostawię jako bank części. Piszesz o czymś markowym więc może polecisz coś co posłuży jakiś czas, chętnie zakupię, bo w tych chińczykach jak piszesz to zawsze coś. Zamontowałem drugi silnik, to frezy na wałku się skończyły.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19508065
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Kup Stihla i będziesz miał spokój. Nawet używkę, byle nie 'po remoncie' na allegrowych chińskich zamiennikach. Kwestia ceny, czy budżet pozwala na nowego czy nie.
  • #5 19590607
    pablo672
    Poziom 5  
    Przyczyną nierównych obrotów były wyrobione uszczelniacze na wałku, po wymianie uszczelniaczy silnik pracuje prawidłowo
REKLAMA