logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router i access point do 6 kamer, rejestratora Dahua, LAN POS i limitów MAC?

sczv 14 Cze 2025 22:57 324 5
  • #1 21579623
    sczv
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Potrzebuję wybrać zestaw, który umożliwi mi:
    - obsługę switcha zasilającego 6 kamer, rejestrator (Dahua),
    - obsługę drukarki, kasy fiskalnej, terminala POS (po LAN),
    - obsługę AP dla gości, gdzie mógłbym ograniczyć czas użytkowania dla każdego MAC-a do określonego czasu dziennie (lub inny sposób ograniczenia dla potencjalnych pasożytów),
    - obsługę wybranych MAC bez limitu.
    AP w obrębie 1 pomieszczenia, jedna ściana z cegły – promień całości około 10 m.

Oczywiście zależy mi na zapewnieniu przyzwoitego bezpieczeństwa.

Osobiście mam dobre doświadczenia z Ubiquiti LR jako AP.
    AI: Jaki masz orientacyjny budżet na zakup routera, switcha i access pointa?
    Minimalny, zapewniający realizację założeń.
    AI: Czy kamery i rejestrator Dahua wymagają zasilania PoE, czy mają własne zasilacze?
    Nie dotyczy.
  • #2 21580084
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Cześć. Z jakiego łącza chcesz korzystać - to dość istotne w przypadku doboru routera (inny wybierze się dla karty SIM, inny dla podłączenia przez ethernet czy wkładkę SFP). . Switch już masz, czy też planujesz zakup?
  • #3 21580598
    sczv
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Łącze będzie przewodowe od lokalnego dostawcy - prawdopodobnie Toya lub Orange.
    Teoretycznie światłowód - ale o ile wiem zakończony jakimś urządzeniem końcowym z wyjściem LAN. GSM nie rozważam.

Switch 8-portowy do zasilania kamer już jest zainstalowany.
  • #4 21580646
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Tą sieć dla gości musisz i tak wydzielić, bo samo filtrowanie po MAC to moje dzieci z podstawówki obchodzą w 2 minuty.
  • #5 21580863
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8193
    Jeśli wystarczyć Ci będą 3 gniazda LAN, to możesz rozważyć Mikrotik E50UG (albo E60iUGS z dodatkowym gniazdem SFP, jeśli dostawca oferowałby światłowód zakończony wkładką SFP) oraz Access Point Ubiquiti U7 Lite. Gniazda LAN byłyby cztery, z czego jedno odpadłoby na switcha do kamer. Do U7-Lite potrzebny byłby zasilacz PoE model U-POE-AF na przykład.
  • #6 21581085
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Wystarczy Mikrotik AX2. Obsłuży przewodowo łącze gigabitowe a po radio też w okolicy 500Mbps będzie. Do małej firmy aż nadto i to ze trzy razy.
    Zrobisz VLANY na sieci przewodowej (firma, monitoring, goście, sprzęt prywatny pracowników itp). Tak samo w razie potrzeby na sieci radiowej. Zarzadzanie użytkownikami czy reguly dostępu też dość mocno rozbudowane "w pudełku".
    sczv napisał:
    obsługę AP dla gości, gdzie mógłbym ograniczyć czas użytkowania dla każdego MAC-a

Absolutnie nie. Goście mają mieć bezwzględnie odseparowaną sieć od danych firmowych. Zaś samo zabezpieczenie po MAC nie ma nawet co komentować.
    sczv napisał:
    lub inny sposób ograniczenia dla potencjalnych pasożytów

Ten inny będzie lepszy. Choć przy światłowodzie to bym sobie głowy tym nie zawracał. Ile tych kilku kombinatorów zużyje zasobów? Przecież dzień i noc nikt siedział nie będzie, może ewentualnie jakiś sąsiad, ale i tak przez ściany cudów na połączeniu nie będzie miał to i łącza nie zapcha.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA