logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór switcha 8-portowy 1 Gbit (lub szybszy) do domu pod NVR, komputery i drukarkę LAN? Wydajność

jacu1234567890 01 Wrz 2025 17:47 381 9
  • #1 21650549
    jacu1234567890
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Cześć,
    Potrzebuję kupić switch do domowej sieci 1 Gbit lub wyzej. Podłączony do niego byłyby dwa komputery, rejestrator NVR (aby miał dostęp do internetu oraz później kamer) oraz peryferia jakaś drukarka na LAN. Celuje w większa ilość portów niż 5, załóżmy 8 portowy. W przyszłości dostęp przez niego miałby rejestrator kamer. Jakie switche polecacie. Pytam ponieważ szukałem coś w tej kwestii i czytałem o tym że kamery czy inne urządzenia VoIP mogłyby "zapchać" switcha. Pamiętam tez przykład z praktyki jak panel HMI działał strasznie wolno (był jakiś switch TP-Link). Po zmianie switcha działał jak powinien. Nie wiem czy switch nie mógł poradzić sobie z pakietami dlatego chciałbym tego uniknąć. Switch do kamer 7 i 8 może być z PoE ale głównym problemem tematu jest switch łączący komputery, NVR. Poniżej wrzucam prosty schemat sieci jakby to wyglądało.
    PS jakiś terminal, NAS całkiem możliwe że może się pojawić więc można taki przypadek uwzględnić
    Załączniki:
    • Wybór switcha 8-portowy 1 Gbit (lub szybszy) do domu pod NVR, komputery i drukarkę LAN? Wydajność Siec.drawio.png (50.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21650559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21650734
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    jacu1234567890 napisał:
    Poniżej wrzucam prosty schemat sieci jakby to wyglądało.

Jak przewodów jeszcze nie ma, to trzeba wykonać sieć jak pisze kolega Erbit.
    jacu1234567890 napisał:
    HMI działał strasznie wolno (był jakiś switch TP-Link)

To raczej nie wina samej marki, tylko wybór konkretnego switcha. Np switche starszej generacji nie obsługiwały pewnych elementów w ramkach Ethernet, jakie obecnie są używane.
    jacu1234567890 napisał:
    jakiś terminal, NAS całkiem możliwe że może się pojawić więc można taki przypadek uwzględnić

Tym bardziej oprzewodowanie należałoby zrobić wg sztuki.
    To nowa instalacja, czy jakieś doróbki?

Dodano po 8 [minuty]:

jacu1234567890 napisał:
    czytałem o tym że kamery czy inne urządzenia VoIP mogłyby "zapchać" switcha.

Kamery tak. Ale nie w domu. VoIP też nie, jesli już to streaming albo telekonferencje wideo i też nie w domu.
    To opinie z czasów switchy z uplinkami 100Mbps a kamer kilkanaście. Obecnie stream z kamery, w zależności od ustawień jakości rzadko przekracza 10Mbps na kamerę. Zazwyczaj w okolicy 2-4Mbps.
    Gigabit to duuuuży zapas w domu przy kamerach. Raczej trzeba patrzeć na NAS dla niego rozważyć 2,5Gbps albo nawet 10Gbps.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21703352
    jacu1234567890
    Poziom 12  
    Tak, można nazwać to doróbkami, przeróbkami. Ogólnie NVR ma PoE i te 2/3 kamery będą przyszłościowo na budynku obok (chociaż nie jest to 100% pewne, pytam tak na wyrost na przyszłość). Rozważałem tam (drugi budynek) switch dodatkowy aby nie kłaść przewodów do 2 kamer osobno (wtedy mogłyby mieć gdzieś 40m długości. W taki wypadku podpiąłbym je prosto do NVR który by je zasilił. Przejrzałem podobny temat który pojawił mi się w proponowanych. Jeden z użytkowników polecił Netgear GS108GE. Czy to dobry wybór? Czy tutaj każdy najzwyklejszy switch wystarczy? TP-Link TL-SG108E?
    Ogólnie router jest z Orange Funbox 6. Okazało się że na górze domu jest słaby zasięg. Wchodzi jeszcze do tego Access Point (podłączony do switch gdzie komputer). Jaki router, AP polecilibyście? Myślałem nad tymi sufitowymi (potocznie nazywane ufo :-D). Zależy mi aby były w tej samej sieci i działały tak, żeby przełączały się automatycznie między punktami (taka sama nazwa sieci). Chyba takie rozwiązanie było zastosowane w mojej dawnej szkole, nazwa była ta sama na całym obiekcie. Tutaj musiałbym kupić AP z standardem WiFi jak Funbox 6 aby poprawnie działało to rozwiązanie (WiFi 6)? Jest to możliwe czy brnę w nierealne rozwiązania?
  • Pomocny post
    #5 21703401
    IC_Current
    jacu1234567890 napisał:
    Ogólnie NVR ma PoE

To śliski temat. Zazwyczaj ten switch PoE jest podłączony do oddzielnego interfejsu w rejestratorze i oddzielony NAT+Firewall od głównego interfejsu rejestratora. Czasem się da spiąć kamery w obu interfejsach a czasem nie, ale to raczej temat nie do łatwego opisania przez forum.
    jacu1234567890 napisał:
    Myślałem nad tymi sufitowymi (potocznie nazywane ufo

Jak najbardziej.
    jacu1234567890 napisał:
    Tutaj musiałbym kupić AP z standardem WiFi jak Funbox 6 aby poprawnie działało to rozwiązanie (WiFi 6)?

Nie będzie działać (w kwestii roamingu itp), to nie o generację sieci chodzi.
    jacu1234567890 napisał:
    Jaki router, AP polecilibyście?

Jeśli budżet pozwoli, a jesteś zainteresowany jak to powiedziałeś UFO, to bym poszedł w taki zintegrowany system:
    - router UCG Ultra (dla łącza do 600Mbps) lub UCG Fiber dla łącza gigabitowego, gdyż UCG Fiber ma wydajność w NAT z PPPoE "tylko" 800Mbps.
    - AP Unifi U7 Lite w ilości wg potrzeb
    - Switch w takiej sieci musi być ZARZĄDZALNY. W tym przypadku wystarczy seria Flex lub Lite. Liczba portów oczywiście do obliczenia.
    Funbox do wywalenia. Trzeba ogarnąć terminal ONT. Koszt 150zł i dobra gadka z technikiem. Orange na szczęście nie robi (jeszcze) problemów z terminalami i publicznym adresem IP, jeśli wiesz jak podejść do sprawy i to jest jeden z ważnych elementów, dlaczego warto wybrać tego operatora.

Na zaproponowanym sprzęcie możesz postawić kilka wirtualnych, oddzielonych i zabezpieczonych sieci (np Domownicy/Monitoring/Alarm/IoT/Goście/itp_itd). Możesz też przykładowo "jednym przewodem" wysłać z rejestratora o drugiego budynku zarówno sieć opisaną na jego głównym interfejsie i na interfejsie ze switchem PoE a potem na kolejnym switchu to znowu rozdzielić wg potrzeb.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21722401
    jacu1234567890
    Poziom 12  
    Chwilowo pozostałbym przy Funbox 6. Myslałem nad zakupem switcha Tp-Link TL-SG108E. Będzie możliwe w przyszłości zarządzanie w nim?
    Rozszerzenie WiFi myślałem nad Tp-Link Archer AX55, Archer AX55 Pro, Tp-Link EAP650, EAP610. Archer wychodzi tanszy oraz daje dodatkowe porty, czy jednak z serii EAP będzie coś lepszego?

IC_Current napisał:

To śliski temat. Zazwyczaj ten switch PoE jest podłączony do oddzielnego interfejsu w rejestratorze i oddzielony NAT+Firewall od głównego interfejsu rejestratora. Czasem się da spiąć kamery w obu interfejsach a czasem nie, ale to raczej temat nie do łatwego opisania przez forum.

Wstępnie test zrobiłem i poprzez sieć zewnętrzną rejestrator znalazł kamerę i obraz się wyświetlał.
    Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Czy istnieje możliwość aby uzyskać dostęp do pojedynczych kamer poprzez sieć "zewnętrzną" (patrząc z punktu rejestratora)? Jak wiadomo każda kamera ma swoje IP i po stronie NVR w sieci wewnętrznej ma adres np. 192.168.1.2, a rejestrator podpięty do portu zewnętrznej sieci np. 10.1.1.100. Będąc w sieci z komputerem o adresie 10.1.1.101 jest możliwość aby dostać się do strony konfiguracji kamery (posiada ona web konfigurator, często ustawienia są tam rozszerzone niż w rejestratorze)? W aplikacji na telefon była możliwość wejście i podgląd/zmianę ustawień każdej podpiętej kamery. Myślę, że jeśli z aplikacji jest to możliwe to będąc w swojej sieci domowej też będzie taka możliwość czy jednak się mylę?
  • #7 21722418
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21726307
    jacu1234567890
    Poziom 12  
    Jak ma się sprawa zasilania Access Pointów? Nurtuje mnie to ponieważ, jeśli 4 żyły skrętki są wykorzystywane na zasilanie (PoE) to do transmisji pozostają tylko 4 co pozwala na prędkość 100Mbps. Czy po zasilaniu też jest transmisja danych czy takie urządzenia musiałby być zasilane z zewnętrznego zasilacza, a skrętka 4 pary na dane?
  • #9 21726324
    IC_Current
    jacu1234567890 napisał:
    Nurtuje mnie to ponieważ, jeśli 4 żyły skrętki są wykorzystywane na zasilanie (PoE) to do transmisji pozostają tylko 4 co pozwala na prędkość 100Mbps.

Nie, są różne standardy zasilania PoE. Od prostych, realnie już mało używanych, typu dwie pary i dwie pary, do bardziej zaawansowanych. Te najnowsze standardy, jak np. 802.3bt używają wszystkich par do zasilania i do transmisji jednocześnie i pozwalają na transfer mocy nawet 100W.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21726554
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru 8-portowego switcha 1 Gbit lub szybszego do domowej sieci, która ma obsługiwać komputery, rejestrator NVR z kamerami oraz drukarkę LAN. Zalecane jest rozdzielenie ruchu sieciowego na dwa switche: jeden PoE dedykowany dla NVR i kamer, drugi dla pozostałych urządzeń, co zmniejsza awaryjność i pozwala na wydzielenie VLAN dla kamer. Starsze switche mogą mieć problemy z obsługą nowoczesnych ramek Ethernet, dlatego ważny jest wybór nowoczesnego, zarządzalnego switcha. Przykładowe modele polecane to Netgear GS108GE oraz TP-Link TL-SG108E, przy czym zarządzanie w TL-SG108E jest ograniczone. W kontekście rozszerzenia WiFi rozważane są urządzenia TP-Link Archer AX55, Archer AX55 Pro oraz seria EAP (EAP650, EAP610), gdzie modele EAP oferują lepsze funkcje sieciowe i roaming z jednolitą nazwą SSID. Wskazano, że Funbox 6 można tymczasowo pozostawić, ale dla lepszej wydajności i zarządzania siecią warto rozważyć systemy Ubiquiti UniFi (router UCG Ultra/Fiber, AP U7 Lite, zarządzalny switch Flex/Lite). W kwestii PoE wyjaśniono, że nowoczesne standardy (np. 802.3bt) umożliwiają jednoczesną transmisję danych i zasilanie na wszystkich parach skrętki, co pozwala na prędkość 1 Gbit/s i moc do 100W. Dostęp do kamer z sieci zewnętrznej jest możliwy zazwyczaj przez chmurę lub VPN, natomiast bezpośredni dostęp w sieci LAN wymaga odpowiedniej konfiguracji NAT i routingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA