logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Touareg 2006 – za co odpowiadają dwa akumulatory: pod siedzeniem i w bagażniku?

shikoo 15 Cze 2025 18:51 2319 9
REKLAMA
  • #1 21580176
    shikoo
    Poziom 7  
    Ocena: 57
    Witam, mam pytanie-kupiłem Touarega z 2006 roku i znalazłem dwa akumulatory-pod siedzeniem kierowcy i w bagażniku. Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie który za co odpowiada? Nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
    Załączniki:
    • VW Touareg 2006 – za co odpowiadają dwa akumulatory: pod siedzeniem i w bagażniku? IMG_20250615_134311.jpg (4.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21580267
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3379
    Ten na foto służy do rozruchu (główny akumulator). Ten pod fotelem (jeżeli jest wielkości motocyklowego aku) to służy do podtrzymywania pamięci elektroniki. Dużo samochodów tak ma. Zrób fotkę tego pod fotelem.
  • REKLAMA
  • #3 21580295
    shikoo
    Poziom 7  
    Pod fotelem jest 110ah, ogromny, ledwo go wytargałem bo kupiłem nowy ale ten w bagażniku mnie zaskoczył.. Znalazłem info gdzieś w portfolio producenta że ten w bagażniku jest dodatkowy i odpowiada za webasto itp. Zastanawiam się czy ten musi być agm czy mogę tam zwykły wsadzić
  • REKLAMA
  • #4 21580313
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    A samochód ma funkcję start-stop ?
  • #5 21580327
    shikoo
    Poziom 7  
    Chyba nie, jest z 2006 roku
  • #6 21580335
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Odepnij dowolną klemę z dowolnego aku. Jeżeli odpiąłeś przykładowo z pod fotela i po przekręceniu kluczyka nic nie świeci to oznacza że ten aku jest rozruchowym/głównym.
  • #7 21580348
    shikoo
    Poziom 7  
    To pod fotelem-jak był odłączony to jakby w całym samochodzie nie było prądu-dla tego się zdziwiłem jak dzisiaj zaglądam w zapas a tam aku.. Od czego to jest do jasnej ciasnej :) Historia o webasto by się trzymała kupy bo handlarz mówił że ma wyjęty bezpiecznik od webasto.. Podejrzewam że akumulator jest do bani i żeby nie sypało błędami albo wydawało dziwnych odgłosów to po prostu wyciągnął bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #8 21581406
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Aleksander_01 napisał:
    Odepnij dowolną klemę z dowolnego aku. Jeżeli odpiąłeś przykładowo z pod fotela i po przekręceniu kluczyka nic nie świeci to oznacza że ten aku jest rozruchowym/głównym.

Akurat w touaregu to nie zadziała. Koło przedniego akumulatora jest taki duuuuuzy przekaźnik, który spina akumulatory razem jak jest niskie napięcie. Dlatego jak przedni jest słaby, i auto słabo kreci, wystarczy wyjąć kluczyk, włożyć i pokręcić raz jeszcze, i będzie git. W niektórych Q7 też tak jest
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • Pomocny post
    #9 21581463
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    shikoo napisał:
    To pod fotelem-jak był odłączony to jakby w całym samochodzie nie było prądu-

autodiag.mg napisał:
    Akurat w touaregu to nie zadziała. Koło przedniego akumulatora jest taki duuuuuzy przekaźnik, który spina akumulatory razem jak jest niskie napięcie.

Czyli jest wysokie napięcie, coś ta teoria się nie sprawdziła. Nie będę pisał do czego służy ten przekaźnik.

Podsumowanie tematu

✨ Volkswagen Touareg z 2006 roku posiada dwa akumulatory: główny, umieszczony pod siedzeniem kierowcy, oraz dodatkowy w bagażniku. Główny akumulator (około 110 Ah) odpowiada za rozruch i zasilanie podstawowych systemów pojazdu. Akumulator w bagażniku pełni funkcję zasilania dodatkowych urządzeń, takich jak webasto. W Touaregu znajduje się duży przekaźnik łączący oba akumulatory przy niskim napięciu, co umożliwia wspólne zasilanie i poprawia rozruch. W przypadku odłączenia akumulatora pod fotelem, pojazd traci zasilanie, co potwierdza jego rolę jako głównego źródła energii. Dodatkowy akumulator w bagażniku może wymagać zastosowania akumulatora AGM, zwłaszcza ze względu na specyfikę zasilania urządzeń pokładowych. Brak funkcji start-stop w modelu z 2006 roku. Dodatkowe informacje i instrukcje dotyczące podłączania i odłączania akumulatorów dostępne są na dedykowanych stronach serwisowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA