logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kamera samochodowa?, tylko rejestracja przodu, bez zbędnych funkcji.

MM2X 16 Cze 2025 08:09 2016 82
Najlepsze odpowiedzi

Jaką prostą kamerę samochodową do samej rejestracji przodu wybrać w budżecie około 100–200 zł, bez trybu parkingowego i zbędnych funkcji?

Tak — do samej rejestracji jazdy taka kamerka może wystarczyć, ale w tej cenie trzeba liczyć się z kompromisem: w dzień i przy typowych zdarzeniach drogowych da radę, za to nocą oraz przy odczycie tablic jakość mocno spada [#21588071][#21585005] W budżecie do ok. 200 zł padły konkretne propozycje 70mai 1S i nowszej 70mai M310; 1S była chwalona za poprawne nagrywanie, ale użytkownik zgłaszał przegrzewanie na słońcu [#21581576][#21581583] Jeśli możesz dopłacić, warto spojrzeć na Viofo serii 119/129, bo użytkownicy chwalili je za czytelne tablice po zmroku i lepszą jakość nocną niż tanie modele [#21580781] Warto też zwrócić uwagę na zasilanie: Viofo ma modele z superkondensatorami, co jest korzystniejsze niż akumulatorek narażony na upał i mróz [#21581544][#21581501] Do Twojego zastosowania nie ma sensu dopłacać do trybu parkingowego, bo podnosi koszt i pobór prądu, a celem jest po prostu nagrywanie podczas jazdy [#21585005][#21582597]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21580597
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 615
    Do tej pory nie przywiązywałem zbytniej wagi do kamer ale miałem zdarzenie na drodze, radiowóz na sygnale zajeżdża mi drogę wyskakują niebieskie smerfy, ..." co pan robi na drodze, kolizja murowana itd. ", zdębiałem- w skrócie pomylili mnie z gościem, który na podwójnej wyprzedzał, wcześniej wymusił itd., miał ten sam kolor auta co ja - skumali na koniec.

Czy kamerki w granicach ok. 100zł. to tylko gadżety, czy na skromne potrzeby, jak moje mogą być?. Pomijam fakt, że na skośnookich portalach są nawet po 40zł ;) .
  • Pomocny post
    #2 21580613
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 652
    A jak po ciemku ktoś Ci wymusi, wjedziesz do rowu, on ucieknie, obejrzysz nagranie a tam numery niewidoczne bo kamerka słaba? :) I będziesz się wnerwiać że oszczędziłeś 300 zł a u blacharza zostawisz 5000...

Ale wracając do tematu, ja od wielu wielu lat jeżdżę z Yi Dash, kamerka teraz widzę w zasięgu 100-150 zł, ja z niej jestem zadowolony. Więc moim zdaniem nowsze modele tym bardziej sobie poradzą - żeby nagrać ogólną sytuację na drodze. Ale jak i tak się będziesz bujać z kablami to czemu nie iść w coś lepszego? :)
  • #3 21580632
    MM2X
    Poziom 26  
    hindoos napisał:
    ja od wielu wielu lat jeżdżę z Yi Dash

Dzięki, chociaż 1-sza opinia z Allegro nie jest pozytywna:
    ... Czujnik wstrząsów również okazuje się bezużyteczny – ktoś uderzył w bok mojego zaparkowanego samochodu, a kamera nie zarejestrowała tego zdarzenia (...) Kamerka za 50zł którą kupiłem do starego mercedesa, wszystko rejestruje każdy wykryty ruch, niestety niektóre sprzęty od Xiaomi to kompletna klapa. Nie kupujcie tego"...
    hindoos napisał:
    Ale jak i tak się będziesz bujać z kablami to czemu nie iść w coś lepszego?

Jak mogę to unikam aplikacji (jakichkolwiek), taki mój bzik ;) , a to coś lepszego, to co masz na myśli?, faktycznie lepiej aby a nocy też był komfort .
  • Pomocny post
    #4 21580635
    hindoos
    Poziom 36  
    MM2X napisał:
    Czujnik wstrząsów również okazuje się bezużyteczny – ktoś uderzył w bok mojego zaparkowanego samochodu

Szczerze mówiąc nie wiedziałem że ma tryb parkingowy (może moja nie ma?). Czujnik wstrząsów zadziałał u mnie w sytuacji kiedy w trakcie wyprzedzania kolumny 3 pojazdów, ten drugi też wpadł na ten pomysł w momencie kiedy zbliżałem się do niego - żeby uniknąć kolizji uciekłem w bok i uderzyłem oponą o krawężnik. Kamera zarejestrowała uderzenie i zapisała nagranie. Sprawca nawet się nie zatrzymał, musiałem go dogonić i zatrzymać. Na szczęście uszkodzeń nie było - rant ochronny opony wziął uderzenie na siebie i miałem tylko widoczny odcisk na feldze tam gdzie guma się odkształciła.

7 lat temu kupiłem ojcu VIOFO A119S V2. Rok później dokupiłem moduł GPS bo ten model go nie miał (ale miał opcję rozszerzenia). Jest bardzo zadowolony, chociaż na szczęście nie musiał korzystać z nagrań. Porównywaliśmy jakość z moim Xiaomi no i jakość obrazu w dzień nie różniła się zbytnio ale po zmroku mocno na korzyść Viofo. Oni teraz mają nowsze modele, trzeba byłoby sprawdzić. Rynek się zmienia, technologia idzie do przodu, a z Viofo bardzo podoba mi się kształt bo kamerka praktycznie znika za lusterkiem. Trzeba tylko przykleić w takim miejscu żeby wycieraczki zgarniały deszcz przed obiektywem.
  • #5 21580640
    MM2X
    Poziom 26  
    hindoos napisał:
    Kamera zarejestrowała uderzenie i zapisała nagranie.

Zatem warto mieć kamerkę :)
    Tego modelu nie ma już w sprzedaży, wyłącznie używki albo komisy.

Dodano po 1 [minuty]:

hindoos napisał:
    Trzeba tylko przykleić w takim miejscu żeby wycieraczki zgarniały deszcz przed obiektywem.

To cenna uwaga na przyszłość.
  • Pomocny post
    #6 21580661
    hindoos
    Poziom 36  
    No dlatego nie ma co patrzeć na to co ja wtedy kupiłem, bo tak jak pisałem, technologia poszła do przodu :) 7 lat to przepaść. Z ciekawości znalazłem swoją fakturę na mailu za zakup Yi Dasha - zapłaciłem za nią niecałe 8 lat temu... 35 euro :D
    Zobacz może jakiś ranking typu https://www.wideorejestratory24.pl/ranking-kamer-samochodowych#gsc.tab=0
    Obejrzyj filmiki bo oni sporo tego publikują i oceń sam jaki poziom funkcjonalności, jakości i ceny spełnia Twoje wymagania :)
  • Pomocny post
    #7 21580781
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 703
    Mam od jakichś 5 lat 3 zestawy Viofo serii 119/129.
    W nocy tablice czytelne przy małej prędkości.
    Ale w tanich w ogóle :(
    Jak na razie kupiłbym ponownie.
  • #8 21581379
    MM2X
    Poziom 26  
    hindoos napisał:
    Obejrzyj filmiki bo oni sporo tego publikują i oceń sam jaki poziom funkcjonalności

Przeglądam.
    gklub napisał:
    Ale w tanich w ogóle

Zatem tanio kupisz, dwa razy kupisz hmm.
  • Pomocny post
    #9 21581496
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 688
    Najpierw to musisz sobie odpowiedzieć ile chcesz wydać i czego oczekujesz, bo dziś kamery mają sporo różnych funkcji oprócz nagrywania. Ale zacząć należy od kasy jaką przeznaczysz. Nadal 100zł?
  • Pomocny post
    #10 21581501
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    Napiszę coś od siebie, te wszystkie kamerki mają istotną wadę w postaci wbudowanego akumulatorka i przez ostatnie cztery lata przerobiłem już trzy, fakt, że jedne z tańszych. Niestety akumulatorek w tych kamerach dostaje mocno po tyłku od słońca i korzystając z auta służbowego non stop przez pięć dni w tygodniu latem, akumulator w kamerze zaczyna puchnąć i niszczyć albo elektronikę, albo w jednym przypadku pękł mi ekranik. Tak więc, wydając jakąś większą sumę na kamerkę, trzeba brać pod uwagę, że najsłabszym ogniwem w niej będzie akumulator.
  • Pomocny post
    #11 21581527
    user64
    Poziom 35  
    Kamer w aucie używam od 2012 roku i jeszcze nigdy żadna mi nie spuchła. Owszem tracą pojemność, przestają trzymać energię, ale nigdy nie doszło unie do takiego wypadku. Mogę zapytać jakiej firmy używasz kamer? Ja chwałę sobie mio, obecnie mam 3 kamery tej firmy.
  • #12 21581531
    hindoos
    Poziom 36  
    U mnie tak samo, bez problemu z puchnięciem baterii, zarówno Viofo jak i Xiaomi. Tym bardziej, że moje auto stoi pod chmurką a więc i na słońcu, parę wyjazdów do Włoch czy południowej Francji też nie zrobiły na niej większego wrażenia.
    Ogólnie to to samo zagrożenie które ma miejsce w przypadku powerbanków stosowanych do trybu parkingowego żeby nie zajechać akumulatora auta. Mało który jest określony przez producenta na warunki panujące we wnętrzu samochodu zarówno przy mocnych przymrozkach jak i w prażącym słońcu.
  • Pomocny post
    #13 21581544
    gklub
    Poziom 34  
    Musiałbym się upewnić, ale o ile pamiętam Viofo ma już superkondensatory.
    Reklamowane jako lepsze na mrozie - ważne dla trybu parkingowego.
  • #14 21581553
    MM2X
    Poziom 26  
    user64 napisał:
    Ale zacząć należy od kasy jaką przeznaczysz. Nadal 100zł?

Nie, ale max to 200zł ;) takie się pojawiają na filmikach YT ale często sprzedawcy ukrywają na początku fakt potrzeby dokupienia zasilacza do czuwania na postoju itd. a to niejednokrotnie podwaja koszt zakupu. Zatem eliminuję czuwanie na postoju. Jak pisałem w #1 chcę zapis tylko podczas jazdy i to praktycznie dziennej.

m.tosiek napisał:
    Napiszę coś od siebie, te wszystkie kamerki mają istotną wadę w postaci wbudowanego akumulatorka

Wymieniłem 2 m-ce temu akumulator/baterię w nawigacji gps, pocieszyłem się jedynie do pierwszych słonecznych dni ...
    Zatem w kamerze to bardzo ważny aspekt, gdyby nie fakt podtrzymania pamięci to w moim przypadku można by pominąć zasilanie z baterii wewn. bo korzystałbym tylko podczas jazdy z akumulatora własnego.
    Na marginesie producent/sprzedawca zapewne wyłączył z warunków gwarancji przepadki puchnięcia baterii?

Da się w ogóle ew. sprawdzić przed zakupem jaki typ baterii? ale w ogóle to chyba jest to totolotek i nie wiadomo która kiedy spuchnie...

Dodano po 3 [minuty]:

gklub napisał:
    Musiałbym się upewnić, ale o ile pamiętam Viofo ma już superkondensatory.

Tantalowe japońskie zapewne? ;), podobnie jak w płytach głównych PC. Tylko one nie mają wpływu na zachowanie baterii, tym bardziej grzanej na słońcu.
  • Pomocny post
    #15 21581576
    user64
    Poziom 35  
    Za 200zl to szczerze chyba tylko 70mai 1s. Mialem taka, nagrywa spoko, nawet w nocy ujdzie. Nie ma ekranu, więc ma to pewne plusy jak i minusy. Z wad to moja czasami gadała, że jej za gorąco i przestaje nagrywać. Może to wada tego egzemplarza, tego nie wiem. Jak dostała więcej chłodnego z klimy to było ok. Tylko problem się robił jak została na słońcu na parkingu, bo jak się przegrzała to przestała nagrywać. Dlatego ją zmieniłem. Poza tym mogę ją polecić.
  • #16 21581583
    hindoos
    Poziom 36  
    70mai M310 jest w tym budżecie :)
  • #18 21581591
    hindoos
    Poziom 36  
    A, widzę że 1S też dostępna, gdzieś mi mignęło w którymś sklepie że się wyprzedała a dalej nie sprawdzałem
  • #19 21582270
    MM2X
    Poziom 26  
    hindoos napisał:
    A, widzę że 1S też dostępna,

Chyba już nie, bo jak widać, że dostępna klikasz i wyskakuje nowszy model tj. 70mai M310.

Czy do niej jest potrzebny filtr przeciwodblaskowy?, tak chłopaki piszą w necie, że warto go mieć.
  • #20 21582468
    user64
    Poziom 35  
    To zależy od auta, jeżeli masz duże odbicia od deski na szybie to do każdej kamery będziesz potrzebował.
  • #21 21582526
    MM2X
    Poziom 26  
    Ok., zatem wybór padł na 70mai M310, muszę tylko wcześniej jeszcze ogarnąć to zużycie prądu na postoju przez moduł UPO3 i podpięcie się pod zasilanie lampki sufitowej, bo nie chcę dodatkowych kabli plątających się po desce ;) .
  • #22 21582546
    user64
    Poziom 35  
    Zużycie prądu tej kamery to około 0,5A podczas pracy oczywiście. W trybie parkingowym mniej, jakieś 0,25A. Jeżeli autem jeździsz co dzien to nie ma żadnego problemu.
    Odnośnie lampki sufitowej, w moim aucie nie jest możliwe podłączenie się tam. Komp twierdzi, że jest zwarcie i wyłącza ta lampkę. Także zależy od auta, nie zawsze to możliwe jest. Pamiętaj również o tym, że kamera zasilana jest +5v. Znam gagatkow co podłączyli kabelek USB do bezpiecznika bezpośrednio i zdziwieni byli ze się spaliło. ;)
  • #23 21582587
    MM2X
    Poziom 26  
    user64 napisał:
    W trybie parkingowym mniej, jakieś 0,25A.

A to trochę bierze ;), raczej zrezygnuję z tego, po kilku dniach postoju może być problem, zapomni się itd.
    user64 napisał:
    Pamiętaj również o tym, że kamera zasilana jest +5v.

Ale najpierw jest 12V jak w zapalniczce, 5V na wyjściu "zasilacza" kamerki, czy coś mylę?
    user64 napisał:
    w moim aucie nie jest możliwe podłączenie się tam. Komp twierdzi, że jest zwarcie i wyłącza ta lampkę

Ja mam starego golfa 5-tkę , tam wszystko jest możliwe :), chyba ...
  • #24 21582597
    hindoos
    Poziom 36  
    MM2X napisał:
    5V na wyjściu "zasilacza" kamerki, czy coś mylę?

Dokładnie tak jest, musi być zasilacz.

MM2X napisał:
    Ja mam starego golfa 5-tkę , tam wszystko jest możliwe

Wstawisz zamiast żarowych W5W czy co tam masz w lampce wersje LEDowe i masz dość energii żeby zasilić kamerkę a auto nawet nie zauważy ;)
  • Pomocny post
    #25 21582599
    gklub
    Poziom 34  
    Podpiąłem pod wyłącznik lampki sufitowej pasażera zamiast żarówki.
    Tam jest żarówka 5W, więc pobór 6W nie spowoduje interwencji.
    Zmieściło się tam wszystko razem z monitorem napięcia zasilania.
    Włącza się samoczynnie razem z zapłonem, a jak nie chcę - zawsze mogę wyłączyć ;)
  • #26 21583287
    MM2X
    Poziom 26  
    hindoos napisał:
    Wstawisz zamiast żarowych W5W czy co tam masz w lampce wersje LEDowe

:)
    gklub napisał:
    Zmieściło się tam wszystko razem z monitorem napięcia zasilania.

A przetwornik 12V/5V też tam upchałeś?, jaka to fura?
  • #28 21583391
    user64
    Poziom 35  
    Pali licho jakie auto, ale jaka kamera bierze tylko 6W?
    Toż to niemal perpetuum mobile jest. Na akumulatorze 40Ah działało by to z rok pewnie ....
  • #29 21583465
    MM2X
    Poziom 26  
    user64 napisał:
    Pali licho jakie auto,

Pytałem o furę, chodziło mi o sposób umieszczenia/ukrycia przetwornika 12v/5v ;)
    user64 napisał:
    ale jaka kamera bierze tylko 6W?

1,2A to chyba mało nie jest.
  • #30 21583486
    gklub
    Poziom 34  
    user64 napisał:
    Na akumulatorze 40Ah działało by to z rok pewnie ....
    MM2X napisał:
    1,2A to chyba mało nie jest.

Pisanie nad ranem/bez kawy ? ;)
    Jak dla mnie 6W to 0,5A z 12V - tyle u mnie bierze zestaw przód+tył.
    Mam 80Ah, w praktyce wyłącza się po 2-3 dniach.
    Poznać po nagraniach/zdjęciach w trybie parkingowym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kamery samochodowej do rejestracji przodu pojazdu, bez zbędnych funkcji, w budżecie około 100-200 zł. Uczestnicy podkreślają, że tanie kamery często mają ograniczoną jakość nagrań, szczególnie w nocy, przy dużych prędkościach i złych warunkach atmosferycznych, co może utrudniać odczyt tablic rejestracyjnych. Wskazano, że kamery w tej cenie mogą spełniać podstawowe potrzeby, rejestrując większość sytuacji drogowych, ale tryb parkingowy i detekcja wstrząsów w tanich modelach bywają zawodna. Ważnym aspektem jest jakość karty pamięci – zalecane są modele z serii Endurance od renomowanych producentów (Kingston, Samsung, Sandisk), unikając tanich no name i ofert z portali typu Temu czy AliExpress, które często oferują podróbki lub karty o niskiej prędkości zapisu.

Wielu użytkowników poleca kamery marki Viofo (seria A119S V2, 119/129) ze względu na dobrą jakość obrazu, szczególnie nocą, oraz trwałość. Popularne są także modele Yi Dash oraz 70mai (np. 70mai 1S i M310), które mieszczą się w budżecie do 200 zł i oferują przyzwoitą jakość nagrań dziennych. Wskazano, że kamery z superkondensatorami zamiast akumulatorów lepiej znoszą warunki temperaturowe i są bardziej trwałe.

Dyskusja porusza także kwestie zasilania kamer, zwłaszcza podłączenia do instalacji samochodowej (np. pod lampkę sufitową z przetwornikiem 12V/5V), co pozwala uniknąć plątaniny kabli i nadmiernego zużycia akumulatora. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność realistycznego podejścia do jakości nagrań i funkcji kamer w kontekście ceny, a także na ograniczenia prawne dotyczące wykorzystania nagrań jako dowodu.

Podsumowując, za około 100-200 zł można kupić kamerę spełniającą podstawowe funkcje rejestracji przodu pojazdu, jednak należy liczyć się z kompromisami w jakości obrazu, szczególnie w trudnych warunkach. Warto inwestować w sprawdzone marki i dobre karty pamięci, a tryb parkingowy i dodatkowe funkcje rozważyć w droższych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA