logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy S22 – nagły spadek poziomu baterii po aktualizacji systemu

Kaufel 16 Cze 2025 09:59 2454 13
  • #1 21580682
    Kaufel
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam,

Pojawił się problem z baterią w Samsungu S22.
    Do niedawna działało bez zarzutu. Nieużywany wytrzymywał bez problemu cały dzień i kolejną noc.
    Ostatnio pojawiła mi się jakaś gruba aktualizacja OS, po niej jest tak, że bateria ze zużyciem schodzi normalnie do ok. 40/30%, a potem gwałtownie spada do zera - nawet nieużywana. W ogólnym czasie działania telefon bardzo krótko działa na jednym cyklu ładowania.
    Załączam zdjęcie z wykresem - te spadki są niezależne od tego, czy telefon używam, czy nie.

Samsung Galaxy S22 – nagły spadek poziomu baterii po aktualizacji systemu
  • #3 21582582
    Kaufel
    Poziom 3  
    Niestety szybko okazało się, że bateria spuchła i wydęła tylną klapę telefonu :/
    Mam serwis Samsunga w mieście, ale mają bardzo złe opinie - same złe praktycznie...
    Nieautoryzowane serwisy - cóż, tyle co o nich słyszałem, to nie znam przypadku, żeby ktoś miał porządnie zrobioną naprawę, zawsze albo nie działa jak trzeba, albo krzywo spasowane, albo niechlujnie sklejone...
    Myślałem, że może samemu taką baterię wymienić, jak już i tak tylna klapka jest częściowo odklejona?
    Myślicie, że jest sens się w to bawić samemu?
    Co byście poradzili? Poza tą baterią telefon ma trochę ponad 2 lata i jest sprawny...
  • Pomocny post
    #4 21582596
    zenti
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Jeśli czujesz się na siłach i wiesz jak z kalibrować baterie to próbuj . Jak nie to masz Autoryzowane serwisy Samsunga>Link
  • #5 21582647
    Kaufel
    Poziom 3  
    Udało mi się otworzyć tylną klapę w zasadzie samą tekturką po CD – przez to, że już częściowo bateria ją wypchnęła.
    W domu wymontuję baterię, zamówię nową i wymienię sam, z tego co widzę, poziom skomplikowania jest żaden.

Bardziej teraz chodzi mi o uszczelnienia. Bateria uszkodziła uszczelkę, która jest na klapce.
    Z tego co widzę, jest to i klej, i uszczelka, czy raczej jest to uszczelka samoprzylepna?
    Jak to jest?
    W filmikach nawet nie kleili tej klapki przy składaniu.

Są dostępne kleje montażowe?
    Bardzo proszę o poradzenie, co będzie najlepsze. Pewnie nie złożę go w wodoszczelność, jaką miał fabrycznie, ale chciałbym to zrobić możliwie zgodnie ze sztuką :)

Myślałem o czymś takim:
    https://sklep.phonefix.com.pl/Bateria-Samsung...-Oryginalna-Service-Pack-3700-mAh-EB-BS901ABY
    i
    https://sklep.phonefix.com.pl/Uszczelka-Samsung-Galaxy-S22-Wklejka-Klapki-Klej-p573?force=1
  • Pomocny post
    #6 21582722
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Kaufel napisał:
    W domu wymontuję baterię, zamówię nową i wymienię sam, z tego co widzę, poziom skomplikowania jest żaden.

Unikaj zamiennikow czy podejrzanie tanich "oryginalow". Kup z pewnych sklepow typu Magboss, Telesalon, GSMOK itp, i pamietaj o kalibracji baterii na koniec. W przypadku S22 mozna to zrobic z pomoca aplikacji "Self-Repair Assistant" ze "Store" od Samsunga, tylko zrob sobie zdjecie kodu QR z baterii, bo bedziesz go musial zeskanowac.
  • #7 21582762
    Kaufel
    Poziom 3  
    https://magboss.pl/product/60006,oryginalny-z...h-samsung-sm-s901b-galaxy-s22#description-tab
    W podanym przez ciebie sklepie znalazłem powyższy zestaw.
    Widzę, że mogę wszystko pozdzierać z klapki i ponaklejać z tego zestawu.
    Bardzo ważne pytanie: czy ten zestaw będzie samoprzylepny? Tzn. będę czy nie będę potrzebował już kleju?
    Podobne pytanie z baterią: czy oryginał ma już nałożoną jakąś warstwę kleju na powierzchni (zabezpieczoną folią)?
  • #8 21582854
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Aktualizacja jest celowo tak zrobiona żeby uczynić telefon bezużytecznym.
  • #9 21582941
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Kaufel napisał:
    Bardzo ważne pytanie: czy ten zestaw będzie samoprzylepny? Tzn. będę czy nie będę potrzebował już kleju?

Org uszczelka jest z klejem. Nie potrzebujesz nic dodatkowo, o ile wszystko dobrze oczyscisz, nalozyc i zastosujesz odpowiedni nacisk i temperature.

Kaufel napisał:
    Podobne pytanie z baterią: czy oryginał ma już nałożoną jakąś warstwę kleju na powierzchni (zabezpieczoną folią)?

Tak, ma.

Vortex1987 napisał:

Nie, nie jest, choc sam proces aktualizacji jest dosc obciazajacy (w sensie temperatury na CPU przez dluzszy czas), i potrafi dobic dogorywajaca baterie.
  • #10 21583014
    Vortex1987
    Poziom 26  
    blahfff napisał:
    Kaufel napisał:

Org uszczelka jest z klejem. Nie potrzebujesz nic dodatkowo, o ile wszystko dobrze oczyscisz, nalozyc i zastosujesz odpowiedni nacisk i temperature.

Kaufel napisał:

Tak, ma.

Vortex1987 napisał:

Nie, nie jest, choc sam proces aktualizacji jest dosc obciazajacy (w sensie temperatury na CPU przez dluzszy czas), i potrafi dobic dogorywajaca baterie.

Miałem wiele telefonów w ręce w tym iPhone które po aktualizacji miały różne problemy a przed aktualizacją działały dobrze...
  • #11 21584791
    Vortex1987
    Poziom 26  
    blahfff napisał:
    Kaufel napisał:

Kaufel napisał:

Tak, ma.

Vortex1987 napisał:

Do mnie trafił S22 Plus który po nieudanej aktualizacji resetuje się po wprowadzeniu wzoru blokady ekranu. Klientowi zależy na danych. Czy da się jakoś z niego wyciągnąć zdjęcia czy tylko reset zostaje?
  • #12 21587048
    Kaufel
    Poziom 3  
    Ok, wymontowałem baterię. Niestety, że ktoś akurat przyszedł i mi truł nad łową, to obrysowałem sobie taśmę z płyty głównej...
    Czy to będzie działać, czy kupować już nową? :/
    Samsung Galaxy S22 – nagły spadek poziomu baterii po aktualizacji systemu

Chodzi mi też o to, czy nawet jak będzie działać, to czy w przyszłości ta rysa nie narobi jakichś problemów typu korozja.
  • #13 21588215
    Kaufel
    Poziom 3  
    Ok, wmontowałem nową baterię i skalibrowałem ją. Oczyściłem wszystko ze starego kleju łącznie z obiektywem który też trzeba demontować przez nałożeniem nowej uszczelki...
    Jutro będę całość sklejał.
    Telefon sprawdzałem i wygląda na to że technicznie jest sprawny.

Teraz pytanie odnośnie obiektywów - tych szkiełek z obudowy (wewnętrzna strona) i tych z kamer które są pod obudową.
    Jak usunąć z nich kurz w sposób nieinwazyjny żeby nie zarysować nie uszkodzić ?
    Niby kurzu nie widać, ale boje się że skleję go i okaże się że znajdzie się tam jakiś paproch i będą przez to gorsze zdjęcia.
    Póki co trzymam go w torebce strunowej.
  • #14 21595722
    Kaufel
    Poziom 3  
    Bateria wymieniona i wszystko działa.
    Dlatego, że spuchła straciła pojemność i telefon się rozładowywał.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu w Samsung Galaxy S22 pojawił się problem gwałtownego spadku poziomu baterii – telefon traci energię do około 30-40%, a następnie nagle rozładowuje się do zera, nawet przy braku użytkowania. W wyniku problemu bateria uległa spuchnięciu i wypchnęła tylną klapkę urządzenia. Zalecane jest wykonanie wipe cache partition oraz kalibracja baterii, np. za pomocą aplikacji "Self-Repair Assistant" dostępnej w sklepie Samsunga. Wymiana baterii jest możliwa samodzielnie, jednak należy zwrócić uwagę na uszczelnienia – oryginalna uszczelka tylnej klapki jest samoprzylepna i zawiera klej, który wymaga odpowiedniego oczyszczenia i docisku podczas montażu, aby zachować wodoszczelność. Przy zakupie baterii i uszczelek warto wybierać sprawdzone sklepy, unikając tanich zamienników. Po wymianie baterii ważne jest dokładne oczyszczenie powierzchni, w tym obiektywów kamer, z kurzu i starego kleju, aby nie pogorszyć jakości zdjęć. Uszkodzenie taśmy łączącej płytę główną może działać, ale istnieje ryzyko korozji w przyszłości. Aktualizacja systemu może obciążać CPU i przyspieszać degradację baterii, co jest częstym problemem po update’ach w różnych modelach telefonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA