logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 406 radio – jak znaleźć piny L, R, GND do podłączenia modułu Bluetooth?

Tymek6 16 Cze 2025 22:39 417 6
REKLAMA
  • #1 21581401
    Tymek6
    Poziom 2  
    Dzień dobry, jestem nowicjuszem w elektronice, więc proszę powstrzymać się od ewentualnych wścibskich komentarzy. Z góry dziękuję :)).

Chcę zrobić modyfikację do mojego starego radia samochodowego z Peugeota 406, która polegałaby na podmiance opcji CD na opcję Bluetooth. Problem polega na tym, że nie wiem, które z przewodów w tej tasiemce odpowiadają za lewy i prawy kanał oraz GND, a potrzebuję ich, żeby podpiąć moduł Bluetooth. W jaki sposób mógłbym to sprawdzić, czy to w ogóle w tym miejscu? Widzę pojedyncze piny z L/R out i GND, ale nie wiem, jak je zlokalizować dalej. Jakieś sposoby z multimetrem, a może wskazówki do analizy tej płytki? Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę i porady, żeby nic nie spartolić za bardzo :). Poniżej dołączam zdjęcia.

Gdyby udało się zlokalizować te przewody, to potrzebowałbym jeszcze jakiejś porady, jak podłączyć moduł Bluetooth do zasilania 5 V i GND.

• REKLAMA
  • #2 21581409
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 507
    Tymek6 napisał:
    Chcę zrobić modyfikację do mojego starego radia samochodowego z Peugeota 406

Model?
    Tymek6 napisał:
    z Peugeota 406,

Podobnie, model, rocznik??
    Tymek6 napisał:
    Problem polega na tym, że nie wiem, które z przewodów w tej tasiemce odpowiadają za lewy i prawy kanał oraz GND, a potrzebuję ich, żeby podpiąć moduł Bluetooth.

O jaką tasiemkę chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 21581423
    Tymek6
    Poziom 2  
    >>21581409

Peugeot 406 rocznik 2000.

A tasiemką to mam na myśli ten szereg przewodów, którym czytnik CD z główną płytą radia jest połączony.
  • REKLAMA
  • #4 21581430
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 507
    Tymek6 napisał:
    A tasiemka, to mam na mysli ten szereg przewodów którym czytnik cd z glowna plyta radia jest polaczony

I tam chcesz się wpiąć?

Dodano po 5 [minuty]:

Zdradzę ci pewna tajemnicę....bez gwałcenia oryginalnego radia, możesz dokupić też transmiter. Podłączasz do gniazda zapalniczki i masz USB, BT, czytnik kart pamięci, zestaw głośnomówiący...
  • #5 21581477
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 324
    Z wiedzą, którą Pan reprezentuje (i nie jest to złośliwość tylko proste stwierdzenie stanu rzeczy) jedynym logicznym rozwiązaniem jest zakup zewnętrznego modułu BT. Pana Clarion obsługuje zewnętrzną zmieniarkę płyt. Na rynku dostępne są emulatory takich zmieniarek z portem USB czy modułem BT.

Link do przykładowego urządzenia:

https://allegro.pl/oferta/modul-bluetooth-peu...abxL_UxFjLVJD-m45lD3l5NnpL-2P9DRoCs0sQAvD_BwE

Jeszcze raz - link jest przykładem, sprzedawca musi potwierdzić kompatybilność urządzenia z modelem Pana radia.

Pewną alternatywą jest transmiter ale dobrej jakości też musi kosztować. I nie ma nawigacji po menu urządzenia z radia tylko np. jest resztkowa klawiatura lub czasami mini-pilot.
  • REKLAMA
  • #6 21581489
    Tymek6
    Poziom 2  
    Ja nic bym nie rozłączał bez wiedzy, jak to zrobić. Chodzi mi tylko o to, jak to sprawdzić i na co uważać. Ja chcę się nauczyć elektroniki od wielu lat i w końcu się przełamałem, żeby zacząć jakkolwiek i chcę się po prostu dowiedzieć rzeczy, zamiast iść przez skróty całe życie.
  • #7 21581566
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 324
    Tymek6 napisał:
    Ja nic bym nie rozłączał bez wiedzy, jak to zrobić. Chodzi mi tylko o to, jak to sprawdzić i na co uważać. Ja chcę się nauczyć elektroniki od wielu lat i w końcu się przełamałem, żeby zacząć jakkolwiek i chcę się po prostu dowiedzieć rzeczy, zamiast iść przez skróty całe życie.

Nie powiedziałbym, że to "pójście na skróty". Gwarantuję, że takie rozwiązanie - emulator zmieniarki lub ostatecznie transmiter wybraliby w przypadku tego rodzaju radia elektronicy o znacznie, znacznie większej wiedzy, niż Pańska.

Czym innym jest (mówimy o stopniu trudności) podłączenie toru audio w radiu z mechanizmem kasety czy nawet wykorzystanie toru radiowego do takiej przeróbki (a szczególnie, jak rozdzielone były audio dla torów AM i FM) a czym innym oszukanie procesora tak, by przełączenie na CD uruchamiało tor audio modułu BT.

I jeszcze jedna sprawa - bardzo ważna na tym Forum a i przy szukaniu pomocy w Internecie - podanie dokładnego modelu radia. Stwierdzenie:
    Tymek6 napisał:
    Peugeot 406 rocznik 2000.

niczego nie wyjaśnia. Radio ma swoją nazwę/symbol - tu PU z czterema cyframi i może literą na końcu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio samochodowe z Peugeota 406 z roku 2000 i chce zastąpić opcję CD modułem Bluetooth, jednak nie zna przyporządkowania pinów L (lewy kanał), R (prawy kanał) oraz GND w taśmie łączącej czytnik CD z główną płytą radia. Poszukuje metod pomiaru i identyfikacji tych przewodów, np. za pomocą multimetru, oraz wskazówek dotyczących analizy płytki, aby bezpiecznie wykonać modyfikację. W odpowiedziach podkreślono, że bez dokładnej wiedzy i modelu radia trudno wskazać konkretne piny, a sugerowanym rozwiązaniem jest zakup zewnętrznego modułu Bluetooth lub emulatora zmieniarki płyt kompatybilnego z radiem Clarion w Peugeocie 406. Takie urządzenia podłącza się bez ingerencji w oryginalną instalację, oferując funkcje USB, Bluetooth i zestawu głośnomówiącego. Podkreślono, że modyfikacja toru audio w radiu jest skomplikowana i wymaga zaawansowanej wiedzy elektronicznej, a podanie dokładnego modelu radia (oznaczenia PU z cyframi i literą) jest kluczowe dla uzyskania precyzyjnej pomocy. Użytkownik deklaruje chęć nauki elektroniki i poznania metod identyfikacji sygnałów audio w radiu, zamiast korzystania z gotowych rozwiązań.
REKLAMA