logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Husqvarna 535 RX – silnik gaśnie, brak paliwa na świecy, odpala po zalaniu tłoka

Tabeusz 17 Cze 2025 19:58 585 18
REKLAMA
  • #1 21582154
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Podkaszarka spalinowa Husqvarna 535 RX, w pewnym momencie koszenia zgasła i nie daje się uruchomić. Paliwo w zbiorniku jest, a gdy odkręcę świecę jest sucha. Iskra jest tylko paliwa nie dostaje na świecę. Po zalaniu paliwem na tłok, kosiarka odpala i po chwili gaśnie. Po wyciągnięciu dźwigni przepustu powietrza i zalaniu komory spalania ipaliwen, wkręceniu świecy, kosa zapala i chodzi wkraczając na wysokie obroty. Co się mogło stać jeśli ktoś wie?
  • REKLAMA
  • #2 21582311
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Witam.
    Jeżeli wężyki z baku do gaźnika są całe. To skończył się gaźnik. I do weryfikacji połączenie na odcinku gaźnik/silnik- czy jest szczelne.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 21582427
    Michał_74
    Poziom 34  
    Tabeusz napisał:
    Wężyki do gaźnika są całe. Jak to się skończył gaźnik, może coś tam brakuje? Gażnik jest dobry, uszczelki i membrany też. Filtr paliwa nowy, świece dobre a zapalić nie chce?

W takim razie. To zasługa Anioła Stróża raczej. Żebyś nie kosił trawska, cuda natury.

Pomyśl - tam nic więcej nie ma. A iskra jest bo pali jak zalejesz- czyli problemem gaźnik - po prostu się zużyły membrany. I nie pompuje paliwa.
    Jest inna metoda taka prostacka.
    Zdejmij wężyk powrotny z gaźnika, zatkaj go szczelnie w baku. A w samym baku wytwórz ciśnienie. Tak żeby paliwo szło do gaźnika - UWAGA BĘDZIE CIEKŁO W GAŹNIKU Z POWROTU I MOŻE SIĘ TO ZAPALIĆ! I zacznie ta kosa poprawnie pracować.

Gaźniki w tych kosach mają 2 typy gardzieli 10mm i 15mm. 99% ich to te 10mm.
    Ceny od 18zł do 200zł na znanym polskim portalu. Ten drogi od taniego różni się niczym w pracy. Więc wybór kupna zależy od kupującego. Przepłacać nie warto.
    A na przyszłość jak kosa ma stać nieużywana dłużej jak miesiąc to warto zlać resztę paliwa z baku a to co zostało w wężach i gaźniku wypalić na wolnych obrotach.
    Same gaźniki średnio co 2 lata i tak padają.
    Pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

Tabeusz napisał:
    Wężyki do gaźnika są całe

Zobacz czy nie pękł w przelotce gumowej - to zazwyczaj tam bierze lewe powietrze jak pada wężyk.
  • #5 21582483
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Gaźnik jest dobry sprawdzałem na nowym za 200zł i też nie paliła. Dziwi mnie to, że jak zaleję tłok paliwem to pali ale tylko na ssaniu. Skoro ssanie wcisnę od razu gaśnie. Może jak na ssaniu ciągnie paliwo lepiej to pali ale nie dodam gazu bo blokada blokuje na gaźniku. Dodam, że w czasie koszenia musiałem trzymać na obrotach bo przygasała mając założony nóż tnący.
  • #6 21582486
    Michał_74
    Poziom 34  
    Skoro jest iskra bo niby pali.
    I nie działa jak powinna. To co jeszcze może być popsute? Pomysł tam nic więcej nie ma..
    Zdziwił mnie ten twój gaźniku za 200 zł.
    Szukaj nieszczelności pomiędzy silnikiem a gaźnikiem.
    No i może ta kosa już się skończyła. Padły uszczelnienia na wale korbowym.
    A jak sprawa z kompresją. Wykręć świece. Zatkaj palcemi pociągnij za szarpak.
  • REKLAMA
  • #8 21582552
    Michał_74
    Poziom 34  
    Tak nie ma kompresji, nie ma pompoeanua paliwa.
    W silniku masz 2 otwory.
    Wielkie do pobierania mieszanki z gaznika i nalu z pod tłoka do pompoeania paliwa. To musi być drożne i bardzo szczelne.
    I sprawny gaźnik.
    Spróbuj jeszcze jak due uda zapalić pompować promerem..
    P.S. to jest 2 sów łatwiejsze go zatrzeć bez paliwa ba samym szarpaku.
    Ale też łatwo zawału pierścienie nagarem lejącej za dużo oleju do paliwa.
  • #9 21582561
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Skoro tak jest, że brak kompresji to może byś doradził jak uszczelnić, przywrócić kompresję bo do warsztatu serwisowego nie chcę oddawać, bo już mi doradzili wymienić gaźnik a koszt około 5 stów. Gaźnik kupiony niepotrzebnie. Piszesz, że pompując paliwo silnik zaskoczy, nie zaskoczy skoro świeca jest sucha. Kompresję sprawdzałem na nowej pilarce jest podobna.
  • #10 21582641
    Michał_74
    Poziom 34  
    Kup gaźnik na allegro ale takie za 18 zł.
    Po co płaciłeś 200zl. Drogi nie znaczy dobry.
    Inne ważne pytanie. Nie pomyliłeś wężyków.
    Jak pompujesz primer napełnia się paliwem?
    Kompresją jak jest to dobrze.
    Gdyby była kiepska to naprawa nie warta. Trzeba wymienić nie sam pierscien ale cały kompletny cylinder z tłokiem.

Uszczelniacze na wale to specjalne simeringi. Ale wymiana ich tylko i wyłącznie z nowymi łożyskami.

Dalej się upieram że sucha świeca to brak paliwa. Czyli problem z gaźnikiem. Lub pompowaniem ale podciśnieniem. Ale przy minimalnym pompowaniu coś by tam chciala zadziałać.

Jeszcze. Na gaźniku jest śruba (99% gaźników ją ma) dysza paliwa. Wkręć do oporu I odkręć 1.5 obrotu i delikatnie po 0.5 obrotu w trakcie ustawiania. Zapamiętaj wstępne ustawienie. Na wszelki wypadek.
  • #11 21582670
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Tyle grzebania było, że być może wężyki się pomieszały pomimo, że były oznakowane marker zszedł i jest bez znaków. Podczas pompowania na tym wężyku co jest przy regulacji obrotów, paliwo idzie w kierunku dolnym z bąbelkami powietrza.
  • #12 21582685
    Michał_74
    Poziom 34  
    Paliwo z bąbelkami idzie do baku ale na krótszy wężyków czyli powrót.
    Węże założone poprawnie.
    Teraz pytanie z baku (obserwacja przy samym gaźniku i na pompce) jak z bombelkami to wężyków dziurawy na zasysaniu na 99% w przejściu gumowym z baku.
    Jak tam nie ma bombelkow a dopiero na powrocie to uszkodzonych gaźnik.
    Pytanie rozbierałeś go. Często występuje problem z prawdziwym zlizeniem.te membrany są delikatne i lubia się odkształcać podczas składania.
  • #13 21582708
    Tabeusz
    Poziom 6  
    W tej chwili mam podłączony nowy gaźnik. Wężyki są sprawdzone, brak uszkodzeń. Sprawdzałem porównanie z pilarką Husqvarna tam też świeca jest sucha po kilkukrotnym pociąganiu za linkę czy trzymajac palec na otworze do świecy, ale zapala i chodzi.
    Może wiesz jak sprawdzić iskrę na świecy która jest wkręcona w głowicę. Może gubi iskrę pod czyśnieniem?
  • REKLAMA
  • #14 21582718
    Michał_74
    Poziom 34  
    To jeszcze regulacja śrubą. Na gaźniku.
    I przyznaj się gdzie Miałeś błąd.

Tam jeszcze masz 2 śruby L i H
    Nimi regulujesz niskie i wysokie obroty.
    Za dużo pisania ale poszukaj np poradnik piły partner o regulacji to to samo.
    Mam nadzieję że pomogłem.
    Pozdrawiam.
  • #15 21582739
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Jeśli chodzi o regulację dawki paliwa to ja wiem jak to ustawić nie jestem nowicjuszem. Pilarki spalinowe, wykaszarki czy nawet opryskiwacze spalinowe, Husqwarna czy Stihl używam tego od wielu lat ale takiego przypadku się nie spodziewałem. Może coś jest w powietrzu bo dziś przy odpalaniu pilarki też był problem choć jest prawie nowa.
  • #16 21582745
    Michał_74
    Poziom 34  
    Tak w gorące dni gorzej odpalają, gorące mające problem z odpalaniem też.
    Ale tojest wina złej regulacji. Czasem paliwo z gaznika odparowywuje i powoduje efekt duszenia silnika.
    Pomaga kilkukrotne szarpaniem gazem wciśniętym do oporu. Taki przedmuchanie silnika a raczej kartera.
    Poprawiam.
  • #17 21582756
    Tabeusz
    Poziom 6  
    Nowego gaźnika nie będę rozkręcał bo nie widzę sensu jak przy dwóch nie pali.
    Postoi z tydzień lub dwa, sama się naprawi jak wiekszość urządzeń. Dziękuję za udział i chęć udzielenia pomocy w naprawie. Postaram się popytać u sprzedawców tych urzadzeń. Pozdrawiam

Dodano po 38 [minuty]:

Teraz przy szarpaniu za sznurek zauważyłem wyciek paliwa z korka zbiornika pomimo, że stan paliwa to mniej jak połowa zbiorniczka. Coś się tam dzieje?

Dodano po 54 [sekundy]:

>>21582745 Teraz przy szarpaniu za sznurek zauważyłem wyciek paliwa z korka zbiornika pomimo, że stan paliwa to mniej jak połowa zbiorniczka. Coś się tam dzieje?
  • #18 21582972
    Michał_74
    Poziom 34  
    Cisnienie z parującej benzyny.
    I dodatkowo gaźnik puszcza cisnienie na bak.
    Awaria gaznika.

Podsumowanie tematu

✨ Podkaszarka spalinowa Husqvarna 535 RX gaśnie podczas pracy, mimo obecności paliwa w zbiorniku. Świeca zapłonowa pozostaje sucha, co wskazuje na brak dopływu paliwa. Po zalaniu tłoka paliwem urządzenie odpala na ssaniu, ale gaśnie po dodaniu gazu. Problem nie leży w gaźniku, który był wymieniany na nowy oryginalny ZAMA, ani w uszczelkach czy membranach. Podejrzewane są nieszczelności między gaźnikiem a silnikiem lub uszkodzenie uszczelniaczy wału korbowego, co skutkuje brakiem kompresji i pompowania paliwa. Sprawdzono również prawidłowość podłączenia przewodów paliwowych, które mogą być pomylone, co powoduje powstawanie pęcherzyków powietrza i niewłaściwy obieg paliwa. Regulacja gaźnika (śruby L i H oraz dysza paliwa) została omówiona, jednak problem nie ustąpił. Dodatkowo zauważono wyciek paliwa z korka zbiornika podczas szarpania linki, co jest efektem nadciśnienia w baku spowodowanego awarią gaźnika. Wskazano, że brak kompresji wymaga demontażu cylindra i wymiany pierścieni oraz uszczelniaczy wału wraz z łożyskami. Zalecane jest również odprowadzanie paliwa z gaźnika i przewodów przy dłuższym postoju urządzenia, aby zapobiec uszkodzeniom membran. Wskazano, że drogi gaźnik nie gwarantuje lepszej pracy, a często występujące problemy wynikają z naturalnego zużycia elementów eksploatacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA