logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EHH16340FK – czy płyta działa z odłączonym modułem lewym 230V?

es111 17 Cze 2025 21:18 126 4
REKLAMA
  • #1 21582245
    es111
    Poziom 8  
    Witam,
    Mam problem z płytą Electrolux EHH16340FK.
    Od jakiegoś czasu nie działał jeden palnik – dzisiaj po włączeniu nie dało się wyłączyć blokady, której standardowo używam.
    Po naciśnięciu blokady przez >4 s płyta się wyłączała.
    Podejrzewałem, że uszkodził się jakiś dodatkowy element – po rozebraniu zobaczyłem, że pole, które nie było aktywne ostatnio, ma przepalone mocowanie na płytce modułu.

Chciałbym uruchomić płytę w prawej części na czas zakupu nowej.
    Odłączyłem w tym celu przewody 230 VAC idące do lewego modułu.
    Jednak po tym płyta w ogóle nie wstaje.
    Widzę, że kontroler przyciskami ma taśmy na prawą płytkę i z prawej do lewej, którą wyłączyłem.
    Czy w takim stanie – tj. z odłączonym tym modułem po lewej stronie z 230 VAC – ma szansę to wstać, czy też upaliłem przy okazji całość?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

AI: Czy po odłączeniu lewego modułu pojawiają się jakiekolwiek sygnały na płycie (np. diody, dźwięki, wyświetlacz), czy jest całkowicie martwa?
    Po odłączeniu lewego modułu nic się nie pojawia.
    AI: Czy sprawdzałeś stan bezpieczników, przewodów oraz czy podczas rozbierania i odłączania modułu nie pojawiły się inne widoczne uszkodzenia?
    Jest przepalenie, ale płyta modułu jest odłączona.
  • REKLAMA
  • #2 21582283
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2327
    es111 napisał:
    ma przepalone mocowanie na płytce modułu.

es111 napisał:
    Odłączyłem w tym celu przewody 230 VAC idące do lewego modułu.

Nie rozumiem, co masz na myśli, może jakieś zdjęcia?
    Jakie przewody kolega odłączył? L i N w której części jest przetwornica, zasilacz?
  • REKLAMA
  • #3 21582373
    es111
    Poziom 8  
    Dziękuję za odp.
    Są 2 płyty (moduły) po 2 cewki – na tej płytce z lewej jedno pole ma przepalenie, jak poniżej.
    Odpiąłem L i N dochodzące do niej z bloku, gdzie wchodzi przewód zasilający (oryginalnie podpięte były 2 fazy i tak zostawiłem) – wypiąłem de facto całkowicie druty L i N (z zacisków N i 2 na zdjęciu) łączące płytkę z lewej strony z tym blokiem. Faza z gniazdka dalej tam jest podpięta.

Na tej płytce widać, że idzie sterowanie (a de facto idzie pośrednio kontroler > płytka po prawej stronie i z tej płytki po prawej stronie idzie przewód bodaj 3-pinowy na płytkę po lewej stronie).
    Czy w takim układzie kontroler powinien się załączyć (jak i docelowo prawa strona płyty), czy też nie odpali bez tej lewej płyty – albo w skrajnym przypadku spaliłem wszystko?

Electrolux EHH16340FK – czy płyta działa z odłączonym modułem lewym 230V? Electrolux EHH16340FK – czy płyta działa z odłączonym modułem lewym 230V?
  • REKLAMA
  • #4 21582505
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2327
    Aby płyta elektroniki, głównie zasilacz, przetwornica działały, musi być do płyty jej elektroniki na pewno podłączony L i N, inaczej nie ma prawa działać.
    Potem jest rozdział: L zasila jedną stronę, np. prawą, a drugi L zasila drugą stronę, np. lewą.
    Musisz rozebrać dalej płytę i się zorientować, jak jest podłączone okablowanie, na pewno zostaw podłączone L i N do zasilania przetwornicy.
  • #5 21582519
    es111
    Poziom 8  
    OK, dziękuję,
    liczyłem, że uruchomi się to w samym układzie po prawej stronie kontrolera i działać będzie tylko ta jedna, zasilona część kontrolera.
REKLAMA