logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch ProCORE 18V 4.0Ah – brak reakcji narzędzi i ładowarki, wskaźnik martwy

adrwis003 19 Cze 2025 17:59 627 3
  • #1 21583957
    adrwis003
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Potrzebuję pomocy przy naprawie baterii Bosch 18V Pro Core 4.0Ah. Nie potrafię znaleźć przyczyny, dlaczego na baterię nie reagują elektronarzędzia oraz ładowarki. Parametry porównywałem ze sprawną baterią i wszystkie są podobne.

Opis usterki: Bateria nagle przestała działać, zero reakcji w narzędziach i ładowarkach. Wskaźnik naładowania jest martwy.

Co sprawdziłem:
    ogólne napięcie baterii to 20,54 V
    Napięcie na pojedynczych ogniwach waha się od 4,03 V do 4,3 V
    Bezpiecznik na - jest prawy, przechodzi test miernikiem na połączenie
    T do - 7,22 kΩ
    N do - 2,38 MΩ
    C do - 78,5 kΩ
    (wartości sprawdziłem ze sprawną baterią i są podobne)
    Jedyne uszkodzenia, jakie zauważyłem, to dwa pęknięcia obudowy ogniw (sprawna sztuka też ma takie pęknięcia)

Jestem początkującym w serwisie i nie mam pojęcia, co dalej robić.

AI: Czy przed wystąpieniem usterki bateria była narażona na upadek, zalanie lub inne uszkodzenia mechaniczne albo środowiskowe?
    Prawdopodobnie nie
    AI: Czy rozbierał Pan baterię i sprawdzał wizualnie płytkę BMS pod kątem przepaleń, śladów korozji lub uszkodzonych elementów?
    sprawdziłem i nie ma żadnych widocznych uszkodzeń elektroniki
  • #2 21584493
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Zdjęcia dokładne płytki.?
  • #3 21584603
    adrwis003
    Poziom 2  
    Bosch ProCORE 18V 4.0Ah – brak reakcji narzędzi i ładowarki, wskaźnik martwy

Silikon już ściągnąłem. Szukałem ewentualnych uszkodzeń na układach.
  • #4 21585016
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    no to duzo nie widac..ehh

Dodano po 4 [minuty]:

Trzeba bardziej podłubac. Moze wystarczy kontroler przelutowac ... Na pinie kontrolnym jakie jest napiecie.? jest co kolwiek.? Głowne to napiecie oddawane 18. Pewnie skrajne ..a 3ci.?
    Jesli wskaźnik martwy to trzeba sprawdzic jak i skad idzie na niego zasilanie. Potem to juz dojdzie. moze dioda..mosfet, rezystor...Sprzątnąc jeszcze musisz.ja nieznam tej baterii..ale silikon jak zawsze musi utrudniac te zadania dla wszystkich..eh
REKLAMA