logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Akku Bosch ProCore 18V 8Ah – brak zabezpieczeń BMS, czy one są w narzędziach Bosch?

michas 16 Maj 2025 03:06 705 3
  • #1 21550495
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Witam ostatnio padła mi bateria ProCore 18V 8Ah współpracowała z kluczem udarowym firmy Yato. Po jej rozebraniu stwierdziłem ,że poza elektroniką czuwającą nad temperaturą ogniw (podczas ładowania) nie posiada ona żadnych zabezpieczeń przeciw np głębokiemu rozładowaniu.
    Ogniwa są podłączone w formie 2p5s i na wyjściu jest tylko bezpiecznik topikowy.
    Mam pytanie do Was czy oryginalne elektronarzędzia współpracujące z tymi akumulatorami mają zabezpieczenia w "body" chciałem wysondować i ewentualnie takie zabezpieczenie zrobić zanim uwalę kolejne ogniwa.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Michał
  • #2 21561177
    nostromo
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Wszystko zależy od producenta i kto projektował elektronikę. Ja mam zestaw akumulatorowych narzędzi Parkside. Nie do zajechania. Kosztują znacznie taniej niż te markowe, a są robione na tych samych podzespołach i w tych samych Chińskich fabryka, tylko z innymi nazwami. Narzędzia akumulatorowe Parkside mają wbudowane czujniki temperatury i przeciążenia tylko w baterię. I to działa bardzo dobrze. Myślę, że firma Yato zrobiła tak samo. Zapewne ma też wbudowany bezpiecznik w baterii.
  • #3 21607549
    michas
    Poziom 23  
    Dowiedziałem się od serwisanta ,że w bateriach Bosch ProCore nie ma balancera ani zabezpieczenia przeciwko głębokiemu rozładowaniu. Zabezpieczenie "odcinające" baterie jest w elektronice narzędzi Bosch. Dlatego trzeba uważać przy przejściówkach z Bosch ProCore na inne narzędzia, bo można "zajechać akumulator" - jak to było w moim przypadku.

Pozdrawiam
    Michał
  • #4 21607555
    michas
    Poziom 23  
    Myślę nad zrobieniem "swojego" akumulatora z odpowiednimi zabezpieczeniami. Niestety nie ma miejsca w baterii Bosch ProCore ,żeby coś takiego dołożyć.

Pozdrawiam
    Michał
REKLAMA