logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozmazane litery po napełnieniu czarnego kartridża - co robić?

KaziuWichura 17 Gru 2005 22:19 1065 6
REKLAMA
  • #1 2093230
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Mam kolejny problem. Wlasnie napelnialem moj czarny cartridz(czy jak to sie nazywa). Po napelnieniu drukarka drukuje taki 'rozmazane' litery. Czego to moze byc wina? Moze to zalezec od tego ile powietrza wyciagnie sie z cartridza?(bo w instrukcji jest napisane, ze trzeba tyle powietrza wyciagnac ile sie wlalo tuszu;nie zrobilem tego dokladnie) Dodam, ze niestety nie mam mozliwosci zeskanowania lub sfotografowania.

z gory dziekuje za rady

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Software

Moderowany przez kosmita:

A ja z Drukarki, kserokopiarki i plotery
    Wpis dokonany w dniu: 2005-12-18 o godzinie: 10:25

• REKLAMA
  • #2 2093259
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Jaka drukarka jaki cartridż i czy tusz którym napełniałeś był przeznaczony do tego cartridża
  • REKLAMA
  • #3 2093272
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Drukarka: HP DJ 691C
    Cartridz: do seri 6xx(jakis regenerowany, ale przedtem chodzil super)
    Tusz: do tej serii.
  • #4 2093416
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Chce Ci się bawić w samodzielne napełnianie ?
    Są firmy, które robią to tanio i profesjonalnie, ja korzystam z tych usług od kilku lat i kartridge 42 ml nie wynosi mnie więcej niż 50 zł dla HP 920C (około 1/2 do roku użytkowania kartridga), samodzielne napełnianie się nie opłaca.
    Dodatkowo kartridge często się uszkadzają i bez specjalistycznego sprzętu nie jesteś w stanie ocenić czy padł kartridż czy tusz był be ...
  • REKLAMA
  • #5 2093504
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Nie wiem czy moja drukarka jest warta 20 zl :P
  • #6 2093638
    metandrzej
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Pierwsze słyszę że z kartridża do HP 600 trzeba wyciągać powietrze.
    Wprost przeciwnie, po napełnieniu tuszem trzeba przez zaworek u góry wcisnąć około 2cm3 powietrza.
    Na koniec odciągnąć przez głowicę trochę tuszu (też około 2cm3)

Ja przynajmniej tak robię i jest OK.:D

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2093980
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    kilka kwestii:
    - kolega "metandrzej " ma racje - odsysa sie tusz a nie powietrze i nie w takiej ilości jak sie wlało tuszu tylko w takiej jak napisano w instrukcji !
    - czytanie instrukcji zapobiega występowania zjawisk " paranormalnych "
    - głowice kalibrowałeś po wsadzeniu w drukarke ?
    - skoro drukarka jest warta 20 zł to ile dałeś za napeiacz ? - bo z mojej wiedzy wynika że więcej niż oszacowałeś wartośc drukarki
    - ile razy napełniany był ten kadridź ( czy jak to się nazywa :) ) lub przynajmniej jak firma go wcześniej regenerowała
    - wsadź ten kadridź do innej drukarki , skalibruj i będziesz wiedział czy winna jest drukarka czy kałamaż sie uszkodził

a tak na marginesie to jest dział : " poczatkujący serwisanci " może lepiej tam kierowac takie posty ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy rozmazanych liter po samodzielnym napełnieniu czarnego kartridża do drukarki HP DeskJet 691C, model serii 6xx. Użytkownik nie odessał powietrza z kartridża zgodnie z instrukcją, co może wpływać na jakość druku. W dyskusji podkreślono, że zamiast odsysania powietrza, po napełnieniu należy wcisnąć około 2 cm³ powietrza przez zaworek, a następnie odciągnąć około 2 cm³ tuszu przez głowicę, co pomaga w prawidłowym działaniu kartridża. Zwrócono uwagę na konieczność kalibracji głowicy po założeniu kartridża oraz na to, że wielokrotne napełnianie lub regeneracja kartridża może powodować uszkodzenia. Sugerowano także sprawdzenie kartridża w innej drukarce, aby wykluczyć uszkodzenie sprzętu. Wskazano, że samodzielne napełnianie może być mniej opłacalne i bardziej ryzykowne niż korzystanie z profesjonalnych usług regeneracji kartridży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA