logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modem LTE USB dualband 2,4/5 GHz – czy istnieje model bez własnego akumulatora?

Bill_Kelso 20 Cze 2025 21:07 342 7
REKLAMA
  • #1 21585015
    Bill_Kelso
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    W sieci dostępne są modemy/routery Wi-Fi LTE USB 2,4 GHz, takie jak LTE ZTE MF79N czy Huawei E8372.
    Czy istnieje router/hotspot zasilany poprzez USB, który pracowałby również w paśmie 5 GHz, a najlepiej w opcji dualband?

Przyznam szczerze, że naszukałem się i nie znalazłem, poza tymi z własnym zasilaniem akumulatorowym.

Macie jakieś pomysły?
    AI: Do jakiego zastosowania potrzebujesz tego modemu/routera? Chodzi o użytek stacjonarny (np. komputer, router domowy), mobilny (np. samochód, podróże), czy może coś innego?
    zastosowanie mobilne - samochód
    AI: Czy wchodzi w grę użycie urządzenia z własnym akumulatorem, ale stale podłączonego do zasilania przez USB, albo ewentualnie jakieś adaptery/przejściówki? Czy zależy Ci wyłącznie na urządzeniu bez akumulatora?
    wyłącznie dongle/wingle zasilane poprzez gniazdo USB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21585027
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Rozumiem, że zasilany przez USB to oznacza ,że ma wyglądać jak pendrive i mieć wtyk USB.

Czy też różne inne "mydlniczki" z gniazdem USB-C mogą być ? ( typu ZTE F50 ? )
  • REKLAMA
  • #3 21585033
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Bill_Kelso napisał:
    W sieci dostępne są modemy/routery Wi-Fi LTE USB 2,4 GHz takie jak LTE ZTE MF79N czy Huawei E8372.
    Czy istnieje router/hotspot zasilany poprzez USB, który pracowałby również w paśmie 5GHz, a najlepiej w opcji dualband?

Przyznam szczerze, że naszukałem się i nie znalazłem, poza tymi z własnym zasilaniem akumulatorowym.

Macie jakieś pomysły?
    AI: Do jakiego zastosowania potrzebujesz tego modemu/routera? Chodzi o użytek stacjonarny (np. komputer, router domowy), mobilny (np. samochód, podróże), czy może coś innego?
    zastosowanie mobilne - samochód
    AI: Czy wchodzi w grę użycie urządzenia z własnym akumulatorem, ale stale podłączonego do zasilania przez USB, albo ewentualnie jakieś adaptery/przejściówki? Czy zależy Ci wyłącznie na urządzeniu bez akumulatora?
    wyłącznie dongle/wingle zasilane poprzez gniazdo USB

Z czego wynika wymog zasilania usb? Większość samochodów ma gniazdo zapalniczek, 12V, więc wybór urządzeń dramatycznie większy.
  • REKLAMA
  • #4 21585047
    Bill_Kelso
    Poziom 7  
    m.jastrzebski napisał:

Z czego wynika wymóg zasilania USB? Większość samochodów ma gniazdo zapalniczki, 12 V, więc wybór urządzeń dramatycznie większy.
    Może być pod zasilanie zapalniczkowe, tylko nie wiem, jaka to jest różnica :-)
    Obecnie poprzez przejściówkę mam tam podłączony USB Wingle LTE Huawei.
    Z tego co wiem, są routery bezpośrednio wpinane pod zapalniczkę 12 V, np. Huawei Carfi E8377, ale są 3x droższe i mają tylko Wi-Fi 802.11g i 2,4 GHz.

MiG25 napisał:
    Rozumiem, że zasilany przez USB to oznacza, że ma wyglądać jak pendrive i mieć wtyk USB.
    Tak.
    EDIT:
    Nie wiedziałem, że ten model ZTE jest bez wbudowanego akumulatora i ma faktycznie 5 GHz. Dzięki za pomysł :-)
    Tylko jedno pytanie: czy w trakcie bezczynności nie będzie się przypadkiem sam wyłączał?
  • #5 21585227
    MiG25
    Poziom 23  
    Na pewno się sam właczy po podaniu napięcia, ale czy się sam wylaczy po jakims czasie jak nic się do nie podłączy to nie wiem.
  • #6 21585264
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Bill_Kelso napisał:
    ma faktycznie 5 GHz

Tylko pamiętaj, że on ma albo 5, albo 2,4, nie można na raz obu. Jak podłączysz do USB w kompie to działa jak karta sieciowa. Nie wyłącza się po czasie, dopiero po odcięciu zasilania. Co ciekawe przyjmuje po USB od 3,3 do 14,1V.
  • REKLAMA
  • #7 21585278
    MiG25
    Poziom 23  
    Nie no, nadaje/rozgłasza na obu , to tylko urządzenie łączy się albo do 2,5 albo do 5Ghz ( jak jest ten sam ssid ustawiony).
  • #8 21585408
    Bill_Kelso
    Poziom 7  
    Generalnie w tym temacie chodzi mi o połączenie w samochodzie routera z kamerą samochodową, aby śledzić tryb parkingowy i stale otrzymywać powiadomienia.
    Istnieje opcja stałego zasilania kamery i routera poprzez profesjonalny powerbank samochodowy z wyjściem USB, jednakże ponoć może pojawić się problem w przypadku dłuższego nieużywania auta, gdzie po uruchomieniu auta powerbank przez kilkanaście minut nie zasili kamery.
    Dualband routera byłby wskazany, aby współpracował jednocześnie z kamerą (5 GHz) i Audio Connect - infotainment w aucie (2,4 GHz).
    Obecnie kamera pracuje w trybie oszczędzania energii z wykorzystaniem radaru. Nie ma jednak powiadomień, ponieważ w trakcie postoju zasilanie routera jest off.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest modem/router LTE USB zasilany bezpośrednio z portu USB, działający w paśmie dualband 2,4/5 GHz, bez wbudowanego akumulatora, do zastosowania mobilnego w samochodzie. Przykładowe urządzenia 2,4 GHz to ZTE MF79N i Huawei E8372, jednak brakowało modeli z obsługą 5 GHz bez baterii. W dyskusji wskazano, że niektóre urządzenia typu dongle lub wingle, np. ZTE F50, mogą spełniać wymóg USB, ale niekoniecznie dualband. Routery samochodowe zasilane z gniazda zapalniczki 12 V, jak Huawei Carfi E8377, są droższe i oferują tylko 2,4 GHz. Model ZTE MF79N działa na jednym paśmie na raz (2,4 lub 5 GHz), ale nadaje sygnał na obu. Urządzenie nie wyłącza się automatycznie po bezczynności, zasilane jest od 3,3 do 14,1 V przez USB. W zastosowaniu chodzi o stałe połączenie routera z kamerą samochodową do monitoringu parkingowego i jednoczesną obsługę systemu audio w aucie, stąd potrzeba dualband. Problemem jest zapewnienie ciągłego zasilania routera i kamery, zwłaszcza przy dłuższym postoju auta, gdzie powerbanki mogą nie zasilić urządzeń natychmiast po uruchomieniu pojazdu.
REKLAMA