logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam routera mobilnego LTE USB bez WiFi - jaki model wybrać?

xntxnt 08 Maj 2024 15:26 696 7
REKLAMA
  • #1 21074498
    xntxnt
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Panowie,
    Szukam routera mobilnego LTE (taki w kształcie "mydełka") ALE kompletnie nie interesuje mnie WiFi, za to USB ma być nie tylko do ładowania, ale również musi się instalować w systemie jako karta sieciowa. - Czy wszystkie routery mobilne tak mają, czy tylko niektóre? - Możecie coś polecić?

Dodano po 6 [minuty]:

Hmm... jak kliknąłem "wyślij", to przyszło mi do głowy, czy nie myślę przypadkiem o hułałeju w wersji HiLink.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21074579
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1239
    1. Mydełka to żart, równie dobrze możesz zrobić tethering usb z telefonu i oszczędzić $$$.
    2. Jako karte sieciową, to raczej masz na myśli MODEM usb ;)
  • REKLAMA
  • #3 21074779
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5801
    3 pasma LTE w agregacji i modulacja QAM to MF985T, nowy 350 zł, uzywany MF971V/R z agregacja 2 pasm w QAM64 za około 100 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21074879
    xntxnt
    Poziom 14  
    OPservator napisał:
    1. Mydełka to żart, równie dobrze możesz zrobić tethering usb z telefonu i oszczędzić $$$.
    Ja wiem, że to dziadowanie, ale z telefonem jest zawsze więcej pierdzielenia - a to wykrywa mi go jak dysk czy inne urządzenie (a komp może trafić się dość "niepewny"), a to potrzebuję z niego zadzwonić albo na chwilę się oddalić...

Ogólnie to akcja jest taka, że w firmowej sieci są poblokowane np. programy do pomocy zdalnej (TemViewer i pokrewne) oraz różne mniej typowe rzeczy. Oczywiście wszystko idzie załatwić i odblokować, ale to zajmuje czas i angażuje ludzi, a ja czasem potrzebuję "na już" by podłączył się serwisant z zewnętrznej firmy. Albo potrzebuję stwierdzić, że problem z otwieraniem jakiejś strony/usługi faktycznie jest za przyczyną ustawień naszej "super" sieci, a nie jest winą "tej strony/usługi" albo samego komputera.
    Stąd pomysł na mocno tymczasowe łącze z takiego "mydełkowatego routera". Może być wolne i marne, ale łatwe w obsłudze - wsadzam, liczę do dwóch i działa, sprawdzam co mam sprawdzić, wypinam i po temacie. :)

OPservator napisał:
    2. Jako karte sieciową, to raczej masz na myśli MODEM usb
    Chyba tak :) . Router miałby tą zaletę, że czasem posiada mikro-ekranik, który pokazuje zasięg (bez logowania się na cokolwiek) - ale bez tego bym się obszedł.

Czyli modem :) dzięki koledzy :)
  • #5 21074938
    matek451
    Poziom 43  
    Jaki modem,nie rozumiesz co napisałem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21075280
    xntxnt
    Poziom 14  
    Czyli ten ZTE MF971V lub MF971R - po podpięciu do kompa przez USB na 100% będzie wykrywany jako karta sieciowa?
    Bo faktycznie można je kupić za 60,00 zł.
  • Pomocny post
    #7 21075337
    matek451
    Poziom 43  
    Tak , będzie. Wersja V ma złącza anten zew.TS9 , wersja R ich nie posiada. To najlepszy wybor jeśli chodzi o MiFi z agregacja 2 pasm LTE, agreguje je we wszystkich konfiguracjach w przeciwieństwie do MiFi od Huawei z modemami 6 kat. LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21075399
    xntxnt
    Poziom 14  
    Dzięki, o to chodziło! Zamówiłem. Za te pieniądze, to można testować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał mobilnego routera LTE USB, który nie obsługuje WiFi, ale ma możliwość działania jako karta sieciowa po podłączeniu przez USB. W odpowiedziach zasugerowano, że zamiast routera można rozważyć tethering z telefonu. Wskazano na modele ZTE MF971V i MF971R, które po podłączeniu do komputera będą wykrywane jako karty sieciowe. Model MF971V posiada złącza antenowe TS9, podczas gdy MF971R ich nie ma. Użytkownik zdecydował się na zakup MF971V ze względu na jego funkcjonalność i cenę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA