logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 – skrót programu działa, ale brak pliku .EXE w lokalizacji docelowej

kaem 20 Cze 2025 23:23 969 5
REKLAMA
  • #1 21585110
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Mam problem ze znikającymi ikonami programów na pulpicie Windows 11 (zamiast prawidłowej ikony jest tylko pusta "karteczka" ikony). Jak znaleźć element docelowy .EXE skrótu programu? Chciałem ręcznie zmienić ikonę na prawidłową, wchodząc we właściwości skrótu, ale w docelowej lokalizacji, w której powinien być plik .EXE zawsze pokazuje mi "Folder pusty". A program działa - jak to możliwe?
  • REKLAMA
  • #2 21585174
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 242
    Kiedy klikasz prawym przyciskiem na skrót na pulpicie → Właściwości → zakładka Skrót, w polu Element docelowy widzisz ścieżkę do .exe. Ale kiedy próbujesz otworzyć tę lokalizację ręcznie lub przez „Otwórz lokalizację pliku” — system może ci pokazać pusty folder lub nic tam nie być.

Możliwe powody:
    • Program jest instalowany jako aplikacja UWP (z Microsoft Store), które są trzymane w folderze C:\Program Files\WindowsApps — ten folder jest domyślnie ukryty i nieprzyjazny dla użytkownika, nawet dla administratora.
    • Albo skrót odwołuje się nie do fizycznego .exe, tylko np. do jakiegoś systemowego aliasu albo pośredniego pliku wykonywalnego.
    • Ikony potrafią też znikać, gdy uszkodzi się cache ikon systemu Windows.

📌 Jak znaleźć faktyczny plik wykonywalny (.exe)

👉 Metoda 1: Sprawdzenie procesu działającej aplikacji
    1. Uruchom program normalnie z pulpitu.
    2. Naciśnij Ctrl + Shift + Esc, by otworzyć Menedżera zadań.
    3. Na liście procesów znajdź nazwę uruchomionego programu.
    4. Kliknij prawym przyciskiem na proces → Otwórz lokalizację pliku.

To powinno cię przenieść do folderu z rzeczywistym .exe — o ile nie jest to aplikacja UWP. Jeśli jest, dostaniesz komunikat o braku uprawnień albo nie zostaniesz nigdzie przeniesiony.

👉 Metoda 2: Sprawdzenie właściwości skrótu przez ścieżkę

Jeśli skrót na pulpicie ma dziwną ścieżkę, np. zaczynającą się od C:\Program Files\WindowsApps\ — to znaczy, że to aplikacja z Microsoft Store (UWP) i jej plik .exe jest w niedostępnym folderze.

Możesz próbować podglądnąć zawartość WindowsApps przez:
    1. Przejęcie uprawnień do C:\Program Files\WindowsApps (niezalecane, ale możliwe).
    2. Lub użyć narzędzi typu Process Explorer (darmowy od Microsoft) — gdzie możesz sprawdzić pełną ścieżkę uruchomionego procesu.

👉 Metoda 3: Naprawa cache ikon

Czasami problem z ikonami na pulpicie to nie kwestia braku pliku, a uszkodzonego cache ikon:
    1. Otwórz C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer
    2. Usuń wszystkie pliki zaczynające się od: iconcache

Restart.
  • REKLAMA
  • #3 21585492
    kaem
    Poziom 29  
    Dzięki, niebawem wypróbuję. Stało mi się tak z trzema programami: Nero DVD Player, Pogoda, oraz z systemowym kalkulatorem. Sam poradziłem sobie tylko z kalkulatorem, bo plik CALC.EXE udało mi się znaleźć. I w tym exeku ikona siedziała.

Dodano po 1 [godziny] 33 [minuty]:

Co do usuwania cache: "Nie można ukończyć akcji, ponieważ plik jest otwarty w programie Eksplorator Windows".
    W przypadku aplikacji Pogoda, metoda 1 też nie działa (opcja "Otwórz lokalizację pliku" jest niedostępna).
    Co ciekawe, w menu Start wszystkie ikony są prawidłowe. W czasach 9x/XP/Vista skróty w menu Start to były takie same skróty co na pulpicie i bardzo łatwo się przenosiło skróty pomiędzy menu a innymi lokalizacjami - dziś już tak nie jest.
    Pliki iconcache udało mi się usunąć z wiersza poleceń. Zaraz zrobię restart.
    Usunięcie cache nie pomogło. Problem mam już tylko z Pogodą, bo Nero DVD Player odinstalowałem, gdyż okazał się trialem.

Ostateczne rozwiązanie:
    Odinstalowałem Pogodę, pobrałem i zainstalowałem ponownie, przy braku ikony na pulpicie przesunąłem skrót z menu Start na pulpit.
    Temat niebawem zamknę.
  • REKLAMA
  • #4 21586401
    kaem
    Poziom 29  
    Zamykam.
  • REKLAMA
  • #5 21630134
    kaem
    Poziom 29  
    Problem powrócił z aplikacją Pogoda, ale tym razem nic nie daje skopiowanie skrótu na pulpit z menu Start - po skopiowaniu ikona od razu jest zepsuta. Poddałem się i usunąłem w ogóle ikonę z pulpitu. Program uruchamiam z przypiętych w menu Start.
    I jeszcze taka przygoda. Po usunięciu pliku IconCache.db i restarcie, system... nie wstał. Po dwóch restartach pojawił się komunikat o trwaniu odzyskiwania systemu. Po ok. 20 minutach odzyskiwania, system na szczęście wstał, ale z informacją że usunięto kilka ostatnich aktualizacji które mogły powodować kłopoty. Dziwne.
  • #6 21630142
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Stanowi dysku warto się, IMHO, przyjrzeć.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA