logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 Explorer zawiesza się, pasek zadań nie reaguje – co jeszcze sprawdzić?

marcin95r222 05 Sie 2025 18:12 939 6
REKLAMA
  • #1 21626713
    marcin95r222
    Poziom 8  
    Mam problem z Eksploratorem Windows 11. Często się zawiesza, pasek zadań jest tak jakby zablokowany, żadna ikona, którą mam przypiętą do paska, nie reaguje. Przeskanowałem komputer AdwCleaner, CCleaner i jeszcze kilkoma programami, ale nie pomogło. Wpisywałem też komendy sfc /scannow, dism /online /cleanup-image /restorehealth, także bez efektu. Pomaga tylko wejście w Menadżer zadań, ale tylko na chwilę. Co mogę jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 21626726
    Parzuchowski
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Ale zawiesza się tak od instalacji systemu, czy już po jakimś czasie użytkowania? Jeżeli masz słaby sprzęt, to możesz spróbować przeinstalować system z jakąś nakładką optymalizacyjną lub sam powyłączać niektóre funkcje w systemie. Polecam sprawdzić też aplikacje autostartu, czy jakieś śmieci nie chodzą w tle. Ja w swoim komputerze nigdy nie używam programów typu CCleaner, zamiast tego używam starej wersji Revo Uninstaller i dzięki temu nie zostają mi zbędne śmieci po odinstalowaniu programów (ma on też opcję wglądu w aplikacje startujące wraz z systemem).
  • REKLAMA
  • #3 21626731
    marcin95r222
    Poziom 8  
    Po czasie użytkowania, jakiś czas było ok, nic się nie działo, ale teraz jest to trochę problematyczne, wszystko zaczyna działać od razu po wciśnięciu Ctrl+Alt+Del.
  • REKLAMA
  • #4 21626748
    Parzuchowski
    Poziom 7  
    Może być to też wina dysku twardego. Jeżeli jest to dysk talerzowy o słabych parametrach, to może też spowalniać system, bądź tak jak mówiłem, mogą być to jakieś programy działające w tle. Na twoim miejscu sprawdziłbym autostart, programy w menedżerze zadań, zrobił test prędkości dysku twardego i jego kondycję (sam miałem parę lat temu system postawiony na starym HDD, który bardzo spowalniał system i po niedługim czasie kompletnie zdechł). No a jeżeli to wina słabego sprzętu, to pokusiłbym się o przeinstalowanie systemu jakąś nakładką typu Atlas OS lub po prostu coś pokombinował w opcjach optymalizacyjnych. Z tą nakładką to oczywiście tylko sugestia, bo sam tego nigdy nie używałem i tylko słyszałem, że to coś pomaga.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21626771
    marcin95r222
    Poziom 8  
    System na nowym SSD, wina słabego sprzętu to też raczej nie będzie: Ryzen 5 5600, 16 GB RAM DDR4, płyta B550 Gaming V2, jedynie z grafiką gorzej, bo jest Radeon RX 580.
  • #6 21626796
    Parzuchowski
    Poziom 7  
    >>21626771 Specyfikacja komputera masz bliźniaczą do mojej, a ja nigdy nie miałem z tym problemu, no więc szedłbym w przeinstalowanie systemu, jeżeli to możliwe, i uważałbym też na śmieciowe programy.
  • #7 21627034
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    podstawa model dysku + smart np z crystaldiskmark + benchmark np crystaldiskmark
    masz jakiś dodatkowy antywirus czy jedziesz na defenderze?
    wersja windows? winver

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się Eksploratora plików w systemie Windows 11 oraz braku reakcji paska zadań i przypiętych ikon. Użytkownik wykonał skanowanie systemu narzędziami takimi jak AdwCleaner, CCleaner oraz uruchomił polecenia naprawcze sfc /scannow i dism /online /cleanup-image /restorehealth, jednak problem nie został rozwiązany. Dyskutowano o możliwych przyczynach, takich jak uszkodzone pliki systemowe, konflikty oprogramowania, problemy z aktualizacjami systemu lub błędy w profilu użytkownika. Sugerowano dodatkowe kroki diagnostyczne, w tym uruchomienie systemu w trybie awaryjnym, sprawdzenie dzienników zdarzeń systemowych, aktualizację sterowników, a także utworzenie nowego profilu użytkownika lub przywrócenie systemu do wcześniejszego punktu. Wskazano również na możliwość konfliktów z oprogramowaniem firm trzecich oraz konieczność sprawdzenia integralności i konfiguracji usług systemowych odpowiedzialnych za interfejs użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA