logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 3FL 2.0 TDI 2017 – auto gaśnie w trakcie jazdy, błędy P2295, P167E

Voltin 21 Cze 2025 02:01 1152 9
REKLAMA
  • #1 21585171
    Voltin
    Poziom 2  
    Witam, mam dość nietypowy problem i szukam pomocy w nakierowaniu mnie, co to jest. Być może ktoś miał coś podobnego lub zna historię z podobnym przypadkiem.

Pojazd:
    Skoda Octavia 3FL 2017 r.
    2.0 TDI (bez AdBlue) 150 KM

Błędy:
    U041600 - Elektroniczny program stabilizacji (Sygnał niezrozumiały)
    P167E00 - System start/stop (Przekroczenie czasu rozruchu)
    P229500 - Zawór regulacji ciśnienia paliwa 2 (Zwarcie do masy)
    U042800 - Czujnik kąta skrętu koła kierownicy (Sygnał niezrozumiały)

Opis:
    Ww. błędy pojawiły się na skutek zgaśnięcia auta w trakcie jazdy i przy tym zdarzeniu zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych (pomarańczowa spiralka). Po zgaszeniu zapłonu i odpaleniu samochodu na nowo nie świeci się żadna kontrolka oraz samochód działa prawidłowo do powtórzenia ww. sytuacji. Do tej pory 3 razy coś takiego wystąpiło, między pierwszym a drugim razem przejechane ok. 2 km w ok. 4 minuty, a trzeci po 2 tygodniach i ok. 700 km przejechanych od poprzedniego razu. Po wystąpieniu pierwszych dwóch sytuacji pojechałem do mechanika i tam odczytali błędy (wypisane wyżej wraz z krótkim opisem, jaki również dostałem), jednakże przez brak czasu oraz niezbyt powiązane błędy wykasowano je i zalecono mi przejechanie paru kilometrów. Miało to na celu wyeliminowanie podejrzenia losowego i chwilowego "przycięcia" się czegoś. Problem pojawił się niestety trzeci raz i bez kasowania błędów, a po przejechaniu około 20 km nie wystąpił ponownie.

Nie widzę w tych sytuacjach żadnych wspólnych zjawisk, które mogły je wywołać.

Z rzeczy, które zauważyłem po wystąpieniu problemu pierwszy raz, jest brak jakiegokolwiek szarpania przy odpalaniu auta. Dosłownie jakby się nie odpalało, gdyby nie obrotomierz, nie wiedziałbym, że jest odpalone. Jednakże warto nadmienić, iż zbiegło się to z wymianą dwumasy i sprzęgła, a problem wystąpił raptem 2 dni po tej wymianie, więc może być to błędny trop. Wydaje mi się, że bardziej szarpało (nie mocno, ale było czuć cokolwiek przy odpalaniu) po wymianie tej dwumasy, jednakże nie daję sobie ręki uciąć.

Błędy przy trzecim wystąpieniu problemu (sprawdzane samodzielnie przez kiepskiej jakości wtyczkę oraz aplikację):
    P167E00
    P229500

Szukałem sporo w internecie na różnych forach, jednakże nie znalazłem podobnego przypadku. W każdym autem szarpie przy rozruchu, brakuje mocy, świecą się kontrolki lub występuje jakiś inny objaw.

Co to może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21585198
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 532
    Voltin napisał:
    U041600 - Elektroniczny program stabilizacji (Sygnał niezrozumiały)P167E00 - System start/stop (Przekroczenie czasu rozruchu)P229500 - Zawór regulacji ciśnienia paliwa 2 (Zwarcie do masy)U042800 - Czujnik kąta skrętu koła kierownicy (Sygnał niezrozumiały)
    Sądzę kolego że błędy pierwszy / drugi i czwarty wystąpiły przy okazji bo silnik zgasł właśnie w trakcie jazdy ale błąd P229500 jest znaczący sprawdz / podmień ten zawór bo tam w opisie masz zwarcie do masy tym bardziej że on wyskoczył ci i na twoim kabelku .
  • #3 21598312
    Voltin
    Poziom 2  
    Przyczyną wyżej opisanej awarii był czujnik ciśnienia paliwa. Uszkodzony, przypuszczalnie przez zwyczajne wyeksploatowanie części, ponieważ nie było widać żadnej przyczyny mechanicznej. Reszta błędów była wywołana przez coś w rodzaju "stanu awaryjnego", a przynajmniej tak mi to wytłumaczono oraz po samej wymianie zaworu nie pojawiają się one, co może świadczyć o prawdziwości tej tezy.

!!!!JEDNAK NIE POMOGŁO!!!!
  • REKLAMA
  • #4 21716531
    Voltin
    Poziom 2  
    Jednak nieogarnięty problem powrócił: wymieniony czujnik ciśnienia paliwa, zawór ilości paliwa oraz pompa wysokiego ciśnienia nadal nic nie pomagają. Opiłków brak.

Nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy tak jak wyżej pisałem, samochód faktycznie gaśnie. Raz zdarzyło mi się, że potrzebowałem się dotoczyć i zauważyłem, iż obroty spadły, ale dopiero po wciśnięciu sprzęgła spadły poniżej zera (silnik się wyłączył), a samochód nie reagował na gaz. Problem w tym, że większość razy zdarza się to w trakcie ruszania, przez co sprzęgło jest częściowo wciśnięte. Problem również występuje w trakcie jazdy, jednakże zawsze w takich momentach, że szukam, jak mogę się zatrzymać, i nie patrzę na licznik. Przy problemie występuje szarpnięcie (delikatne), przypominające wybicie biegu w manualu w trakcie przyspieszania (pasażer nie zauważyłby, że szarpnęło). Aby uruchomić samochód ponownie, trzeba wyłączyć całkowicie zapłon i odpalić na nowo. Samo przekręcenie na zapłonie kręci silnikiem i nie odpala. Nadal brak checka. Na komputerze diagnostycznym błąd P229500 opisany jest jako sporadyczny i nieaktywny.

Nadal występujące błędy:

P229500 - Zawór regulacji ciśnienia paliwa 2 (Zwarcie do masy) ~ ten błąd świadczy o problemie.

P167E00 - System start/stop (Przekroczenie czasu rozruchu) ~ przyczyna pojawienia: gaśnięcie silnika i coś w rodzaju trybu awaryjnego, przez co system start/stop nie jest w stanie odpalić silnika (trzeba przekręcić kluczyk).

Jakby ktoś miał jakikolwiek pomysł, to chętnie się mu przyjrzę, ponieważ sytuacja już bardzo mocno nadwyrężyła mój budżet, a samochód służy mi do zarabiania. Co za tym idzie, samochód niesprawny = brak możliwości zarobienia dużej części pieniędzy składających się na mój miesięczny budżet.

Z góry dzięki za pomoc.
  • #5 21716643
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 722
    Skoro zawór wymieniony to opisu" zwarcie do masy " najbardziej prawdopodobne to uszkodzenie wiązki. Co prawda powinny być błędy innych elementów , ale najczęściej wiązka przewodów przeciera się o krawędź kolektora dolotowego (intercooler), patrząc na silnik po prawej stronie.
  • REKLAMA
  • #6 21716964
    Voltin
    Poziom 2  
    Mechanicy sprawdzili wiązkę i nie zauważyli problemów z nią związanych. Ja mechanikiem nie jestem, ale też rzuciłem okiem i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Poniżej podsyłam zdjęcia ogólne i jednej wtyczki, której nie widać na żadnym innym. Może ktoś coś zauważy lub podpowie, gdzie się trzeba dokładniej przyjrzeć, bo może tam być problem.
    Zbliżenie na silnik z widoczną wiązką przewodów i oznaczeniem VW Germany VRT 4
    Przewody i elementy silnika samochodowego z widoczną wiązką i wtyczką
    Zbliżenie na komorę silnika z widocznymi przewodami, wężami i złączami elektrycznymi
    Zbliżenie na wtyczkę elektryczną z kilkoma kolorowymi przewodami w komorze silnika
    Silnik samochodowy z widocznymi wiązkami przewodów i złączami elektrycznymi
    Zbliżenie na komorę silnika z widoczną wiązką przewodów i żółtym bagnetem oleju
  • #7 21716977
    jacek074
    Poziom 30  
    Nie ma innej opcji w tym przypadku, wiązka albo sterownik. Usterka jest sporadyczna więc uszkodzenie nie jest widoczne od razu. Napisałem gdzie trzeba szukać, na zdjęciu 2 bardzo dobrze widać miejsce możliwaego zwarcia do kolektora. Albo dokładne sprawdzenie po odizolowaniu wiązki albo puszczenie przewodów zastępczych od sterownika do zaworu.
  • #8 21717056
    Voltin
    Poziom 2  
    Faktycznie jest przetarcie w tym miejscu. Co prawda nie widać przetarcia kabla, a samej osłony trzymającej wszystkie kable. Ale dostęp był ciężki, padał deszcz, więc nie chciałem długo przy tym grzebać, żeby nie było gorzej. Poniżej podsyłam nagranie, jak to wygląda.

Dzięki wielkie za pomoc, Jcek! Mechanik dostanie lekki opierdziel.
    Jeśli naprawa pomoże, będę informował.
  • REKLAMA
  • #9 21717061
    jacek074
    Poziom 30  
    Jak jest to miejsce to trudno znaleźć , szczególnie jak usterka sporadyczna.
  • #10 21724956
    Voltin
    Poziom 2  
    Naprawiona wiązka oraz wymieniony ponownie zawór regulacji ciśnienia paliwa. Na ten moment 250 km bez przypadku awarii. Mechanicy stwierdzili, że wiązka była przetarta tylko powierzchownie (osłona wszystkich kabli, bez przetarcia któregokolwiek przewodu) i problemem był zawór regulacji ciśnienia paliwa. Jednakże tłumaczenie odnośnie niesprawności zaworu było dosyć pokrętne, tak więc skłaniam się ku wiązce. Zawór był robiony na gwarancji z wzięciem na siebie kosztów przez warsztat, więc nie wnikałem bardziej. W razie nawrotu usterki będę informował, o ile dojdę do rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Octavia 3FL 2017 2.0 TDI (150 KM, bez AdBlue) doświadcza problemu gaśnięcia silnika podczas jazdy, z błędami diagnostycznymi P2295 (zwarcie do masy zaworu regulacji ciśnienia paliwa 2), P167E (przekroczenie czasu rozruchu systemu start/stop), U0416 (sygnał niezrozumiały elektronicznego programu stabilizacji) oraz U0428 (sygnał niezrozumiały czujnika kąta skrętu kierownicy). Po zgaśnięciu silnika zapala się kontrolka świec żarowych, a po ponownym uruchomieniu problem ustępuje do kolejnego zdarzenia. Wymiana zaworu regulacji ciśnienia paliwa oraz czujnika ciśnienia paliwa nie rozwiązała problemu. Podejrzewano uszkodzenie wiązki elektrycznej, szczególnie przetarcie przewodów w okolicy kolektora dolotowego, co mogło powodować zwarcie do masy i sporadyczne błędy. Mechanicy potwierdzili powierzchowne przetarcie osłony wiązki, lecz bez uszkodzenia przewodów. Po naprawie wiązki i ponownej wymianie zaworu ciśnienia paliwa przez warsztat na gwarancji, przez 250 km nie wystąpiły kolejne awarie. Problem jest sporadyczny i może być związany z uszkodzeniem wiązki lub sterownika, co wymaga dalszej obserwacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA