logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Octavia II 1.6tdi cayc 2011r - błąd P229B00 po wymianie filtru paliwa i pompki

Artur.1 17 Mar 2022 12:33 10473 10
REKLAMA
  • #1 19935343
    Artur.1
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam, mam skodę octavie II 2011r 1.6tdi 105km cayc przebieg 280 tys km i następujący problem, mianowicie zaczęło się od tego że w tą zimę przy większych mrozach czyli -10 nie mogłem jej odpalić, silnik łapał i gasł, wymieniłem filtr paliwa, nie pomogło, następnie poradzono mi wymianę pompki w zbiorniku paliwa, tutaj nastąpiła poprawa auto odpalało na zimnym ale po odpaleniu obroty silnika zafalowały i wpadało w tryb awaryjny i migała kontrolka świec żarowych i występował błąd: "Regulacja ciśnienia paliwa, różnica regulacyjna P229B00 Ciśnienie zbyt wysokie". Dodam że po rozgrzaniu silnika problem nie występował. Wymieniłem czujnik ciśnienia i zawór regulacji ciśnienia na listwie paliwowej. Objawy ustąpiły. Po przejechaniu 2 max 3 tysięcy kilometrów problem ostatnio powrócił, rano po odpaleniu auta obroty zafalują, auto wpada w tryb awaryjny, miga kontrolka świec żarowych i ogranicza moc, zdarza się też że po dojechaniu do świateł i zejściu z obrotów dzieje się to samo. Po podłączeniu komputera widnieje ten sam błąd. Co może być przyczyną tej awarii ?
  • REKLAMA
  • #2 19935446
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4191
    Opiłki w układzie paliwa. Przygody z benzyna zamiast diesla przy tankowaniu?
  • #3 19940619
    Artur.1
    Poziom 4  
    decybel91 napisał:
    Opiłki w układzie paliwa. Przygody z benzyna zamiast diesla przy tankowaniu?

Auto mam niecały rok, u mnie nie było takiej przygody, ale u poprzedniego właściciela nie wiem. Czyli pompa paliwa cr może być uszkodzona i rzuca opiłkami w układ ?
  • REKLAMA
  • #4 19941104
    decybel91
    Poziom 43  
    Tak to częsty problem w 1.6 na Siemens Continental.
  • #5 19941386
    Artur.1
    Poziom 4  
    Ok, będę wyciągał pompę i dawał do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #6 19951499
    Artur.1
    Poziom 4  
    Znalazł się winowajca problemów, uszkodzony króciec w obudowie filtra paliwa, w układ szło nie filtrowane paliwo, zapychając sitka i zawory.
    Zmieniłem obudowę filtra paliwa i oddałem zaworek na pompie, zawór i czujnik na listwie do czyszczenia w myjce ultradźwiękowej + wyczyściłem cały układ paliwowy i pomogło.
  • #7 19951567
    decybel91
    Poziom 43  
    Masz zdjęcia tego króćca?
  • REKLAMA
  • #8 19952102
    JohnNeo
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Czyli paliwo nie szło przez filtr? Zrób zdjęcia i wstaw na forum 👍
  • #9 19952663
    Artur.1
    Poziom 4  
    Niestety nie pomyślałem o zdjęciach, a podstawa filtra już trafiła na śmietnik :/ tak paliwo nie było filtrowane, a uszkodzony był króciec który wchodzi we wkład filtra paliwa przy zamykaniu obudowy.
  • #10 20377608
    Artur.1
    Poziom 4  
    Artur.1 napisał:
    Niestety nie pomyślałem o zdjęciach, a podstawa filtra już trafiła na śmietnik :/ tak paliwo nie było filtrowane, a uszkodzony był króciec który wchodzi we wkład filtra paliwa przy zamykaniu obudowy.

Tej zimy problem powrócił, i widocznie uszkodzenie króćca było tylko dodatkową wadą, teraz kontrolka świec się nie zapala, jedynie na mrozie sięgającym -10 stopni auto odpala i od razu gaśnie.
    Pomogła wymiana EGRu.
  • #11 20377610
    Artur.1
    Poziom 4  
    Wymiana zaworu EGR.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Skody Octavii II 1.6 TDI z 2011 roku zgłasza problemy z uruchamianiem silnika w niskich temperaturach oraz błędem P229B00, związanym z regulacją ciśnienia paliwa. Po wymianie filtra paliwa i pompki, auto zaczęło odpalać, ale obroty silnika falowały, co prowadziło do trybu awaryjnego. Wymiana czujnika ciśnienia i zaworu regulacji na listwie paliwowej przyniosła chwilową poprawę, jednak problem powrócił po przejechaniu kilku tysięcy kilometrów. Ostatecznie zidentyfikowano uszkodzony króciec w obudowie filtra paliwa, co powodowało zanieczyszczenie układu paliwowego. Po wymianie króćca oraz czyszczeniu układu, problem ustąpił, ale po pewnym czasie powrócił, co wymagało wymiany zaworu EGR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA