logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer wyłączył się podczas gry – i9 9900K + Z390-F + RTX 2080 Super MSI

bilionchce 21 Lip 2025 12:49 222 6
REKLAMA
  • #1 21612597
    bilionchce
    Poziom 2  
    Cześć,

Mam problem z komputerem, który odebrałem z serwisu po wymianie płyty głównej i zasilacza. Po dwóch dniach działania (w tym jednej sesji grania w bardziej wymagającą grę) komputer nagle się wyłączył i już się nie uruchamia.

Sprzęt:
    • CPU: Intel Core i9-9900K
    • Płyta główna: ASUS ROG Strix Z390-F Gaming (tylko 1× 8-pin zasilania CPU)
    • RAM: G.Skill 3200 MHz
    • GPU: RTX 2080 Super
    • PSU: Corsair HX1000

W BIOS-ie nic nie zmieniałem, ale zauważyłem w Windowsie, że procesor pracował z taktowaniem 4,2–4,8 GHz nawet w spoczynku, co może sugerować, że turbo działało bez limitów.

Płyta ma tylko jedno złącze 8-pin CPU, więc obawiam się, że sekcja zasilania (VRM) nie wytrzymała obciążenia.

Po awarii podświetlenie płyty głównej nadal działa, ale komputer zupełnie nie reaguje na przycisk włączania.

Czy ktoś miał podobny problem z tą płytą i i9-9900K? Czy to możliwe, że płyta się spaliła przez zbyt duże obciążenie bez podkręcania?

Czy serwis powinien był mnie uprzedzić, że ta płyta może być zbyt słaba przy takim CPU, jeśli nie ma drugiego EPS?

Dzięki za wszelkie sugestie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21612610
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8263
    Witaj.
    Skoro odebrałeś całość z serwisu - reklamuj w tym serwisie.
    Podłączenie 1x8 pin nie powoduje większego obciążenia sekcji zasilania. Jest ona dokładnie w takim samym stopniu obciążona. Sekcja zasilania jest wystarczająca dla tego procesora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21612616
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    bilionchce napisał:
    Czy serwis powinien był mnie uprzedzić, że ta płyta może być zbyt słaba przy takim CPU, jeśli nie ma drugiego EPS?

Serwis powinien dobrać odpowiednie podzespoły. Jeśli dostarczyłeś je sam, to pewnie skupili się na wykonaniu usługi z części które przyniósł klient i tyle. Powinni poinformować o ewentualnych przyszłych problemach, ale nie mają takiego obowiązku jeśli dostarczyłeś podzespoły sam.
    Tak czy inaczej, jeśli sprzęt nie działa to dostarcz do nich komputer, niech sprawdzą co się uszkodziło.
  • REKLAMA
  • #4 21612620
    bilionchce
    Poziom 2  
    Części zakupiłem sam na OLX (płyta główna) i Allegro (zasilacz), po czym zaniosłem do serwisu.
    Ogólnie komputer odkupiłem od kuzyna sprawny (ponoć, ale nie miałem jak tego sprawdzić, ponieważ był w trakcie remontu mieszkania) i po podłączeniu u siebie okazało się, że się nie uruchamia. Zapalały się diody na czerwono od CPU i RAM.
    Komputer miał w sobie płytę główną AORUS Z390 Master. Oddałem go do serwisu, ponieważ nie mogłem sobie poradzić z uruchomieniem, i oni wykryli, że padł jakiś kondensator koło miejsca na procesor. Było widoczne małe, czarne przebarwienie.
    Po odebraniu komputera z serwisu grałem na nim w Just Cause 4 i działał bez problemów. Drugiego dnia pograłem godzinę w Assassin's Creed Mirage i komputer nagle się wyłączył.

Dodano po 5 [minuty]:

Jestem umówiony z serwisem na czwartek, pan powiedział, że wykonają diagnozę za darmo.
    Piszę tutaj, ponieważ chciałem się dowiedzieć, czy mam w tej sytuacji prawo do złożenia reklamacji w tym serwisie i może ustalenia jakiejś poszlaki, co mogło być przyczyną usterki.
  • Pomocny post
    #5 21612635
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    bilionchce napisał:
    Jestem umówiony z serwisem czwartek, pan powiedział że wykonają diagnozę za darmo.

To się chwali, plus dla serwisu.
    bilionchce napisał:
    Pisze tutaj ponieważ chciałem się dowiedzieć czy mam w tej sytuacji prawo do złożenia reklamacji w tym serwisie i może ustalenia jakiejś poszlaki co mogło być przyczyną usterki.

Jeśli złożenie było poprawne i komputer działał, to reklamacji raczej nie ma do czego składać, tym bardziej że części dostarczyłeś sam.
    Pytanie czy ich diagnoza była poprawna odnośnie uszkodzenia płyty głównej, a w tym przypadku to warto by porozmawiać z kuzynem skoro u Ciebie komputer się nie włączył, a miał być sprawny.
  • REKLAMA
  • #6 21612642
    bilionchce
    Poziom 2  
    Rozmawiałem z kuzynem i mówił, że u niego działał bez problemów, używał go kilka lat i sam nic nie grzebał.
    W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na kolejną diagnozę serwisu.
    Dzięki za pomoc🙏
  • #7 21612923
    bilionchce
    Poziom 2  
    Nie ma innej możliwości, jak oddać komputer do serwisu.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Intel Core i9-9900K, płytą główną ASUS ROG Strix Z390-F Gaming, kartą graficzną RTX 2080 Super MSI oraz zasilaczem Corsair HX1000 wyłączył się nagle podczas gry po wymianie płyty głównej i zasilacza w serwisie. Po awarii komputer nie reaguje na przycisk włączania, choć podświetlenie płyty głównej działa. W systemie Windows procesor pracował z wysokim taktowaniem turbo (4.2–4.8 GHz) nawet w spoczynku, co mogło obciążać sekcję zasilania VRM płyty, która posiada tylko jedno 8-pinowe złącze CPU. Istnieje podejrzenie, że VRM płyty nie wytrzymał obciążenia bez podkręcania, co mogło doprowadzić do uszkodzenia płyty. Brak zmian w BIOS oraz fakt, że problem pojawił się po dwóch dniach użytkowania, sugerują możliwą wadę lub przeciążenie sekcji zasilania. Dyskusja dotyczyła również kwestii odpowiedzialności serwisu za ewentualne uszkodzenia oraz możliwości naprawy lub wymiany płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA