logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C3 III 2020 – błąd czujnika przyspieszenia bocznego, swieci sie kontrolka airbag

BoguslawG 24 Cze 2025 12:29 843 20
REKLAMA
  • #1 21588064
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Citroën C3, 3. generacji (2020 rok), błąd czujnika przyspieszenia bocznego, pali się kontrolka airbag. Było lekkie uszkodzenie prawa strona, wymieniony kompletny McPherson, błotnik, drzwi, wszystkie poduszki, pasy, wiązki były całe. Pali się kontrolka airbag i wyświetla błąd B0097:13 czujnik przyspieszenia bocznego. Czy ktoś może wie, gdzie jest ten czujnik, nie ma go pod siedzeniami, nie ma na tunelu środkowym i na słupku A. Jeszcze do sprawdzenia na pompie ABS. Może ktoś wie, dlaczego pali się tylko kontrolka airbag, a pokazuje się błąd tego czujnika, ABS, ESP działa i nie świeci się. Dziękuję.
    AI: Czy błąd czujnika przyspieszenia bocznego pojawił się od razu po naprawie, czy wystąpił dopiero po jakimś czasie od zakończenia prac?
    Od razu
    AI: Czy był wykonywany odczyt parametrów z tego czujnika (np. przez diagnostykę komputerową) – czy pokazuje jakieś wartości, czy jest brak komunikacji z czujnikiem?
    Nie był wykonywany
  • REKLAMA
  • #2 21588538
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 593
    BoguslawG napisał:
    błąd B0097:13

Citroen C3 III 2020 – błąd czujnika przyspieszenia bocznego, swieci sie kontrolka airbag
    BoguslawG napisał:
    Czy ktoś może wie, gdzie jest ten czujnik, nie ma go pod siedzeniami, nie ma na tunelu środkowym i na słupku A. Jeszcze do sprawdzenia na pompie ABS.

BoguslawG napisał:
    Może ktoś wie, dlaczego pali się tylko kontrolka airbag, a pokazuje się błąd tego czujnika, ABS, ESP działa i nie świeci się.

Bo to czujnik poduszek i ich wyzwalania zaleznie od kierunku uderzenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21589111
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź, bardzo pomocne. Wynika z tego, że jednak ten czujnik przyspieszenia może powodować zapalenie kontrolki poduszek. Nie widziałem dodatkowego czujnika w drzwiach oprócz tego z numerem 4 opisanego jako czujnik ciśnienia, ale sprawdzę jeszcze dokładnie. Sprawdzę też lokalizację przy pasie bezpieczeństwa, z tego co widzę, jest to na słupku środkowym. Jak coś ustalę, dam znać, bardzo dziękuję.
  • #4 21589167
    artur.heise
    Poziom 33  
    BoguslawG napisał:
    Nie widziałem dodatkowego czujnika w drzwiach oprócz tego z numerem 4 opisanego jako czujnik ciśnienia, ale sprawdzę jeszcze dokładnie.

Bo on jest na słupku, a nie w drzwiach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21589355
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Ok, dzięki. Tak na szybko spojrzałem i wyglądało jak w drzwiach. Sprawdzę i dam znać.

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

Ok, znalazlem na slupku tuz obok pasa czujnik o numerze 9810452480. Czy to normalne ze poszedl ten czujnik a poduszki i pasy cale? Instalacja, wtyczka i polaczenie wydaje sie ok. Sam czujnik jest tani w PL i dostepny od reki, ale niestety jestem w takim miejscu na swiecie ze na dostawe czekam dwa tygodnie :-) Czy jest jakas prosta opcja sprawdzenia czujnika? Aby wyeliminowac instalacje czy inne czujniki/sterowniki.
  • #6 21589454
    artur.heise
    Poziom 33  
    BoguslawG napisał:
    Czy jest jakas prosta opcja sprawdzenia czujnika? Aby wyeliminowac instalacje czy inne czujniki/sterowniki.

Zamienić miejscami z tym po drugiej stronie- jak błąd pojawi się po drugiej stronie, to wina czujnika- jak po tej samej, to kable.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21591479
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Czujnik zamieniony i błąd pozostaje na tej samej stronie. Wiązka od tego czujnika do sterownika poduszek, bo chyba tam idzie, sprawdzona na teraz tylko wizualnie i wygląda ok. Kolizja była dość mała, głównie w okolicach przedniego prawego koła, wiązki nie były uszkodzone, oprócz przewodu do czujnika ABS na piaście, który został wymieniony. ABS, ESP działa, sprawdziłem też połączenia/uziemienia i wtyczki, wszystko wygląda ok. Jestem trochę w kropce, sprawdzę jeszcze bardziej szczegółowo wiązkę, ale tam, gdzie ona idzie, nie było żadnego uszkodzenia. Więc, pomysły mile widziane :-)
  • #8 21591543
    artur.heise
    Poziom 33  
    BoguslawG napisał:
    sprawdzona na teraz tylko wizualnie

BoguslawG napisał:
    Więc, pomysły mile widziane :-)

Sprawdź miernikiem, a nie wizualnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21591949
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Muszę zdobyć schemat instalacji. Wchodzi ona pod deskę i bez rozcinania wiązki nie do końca można stwierdzić, gdzie dokładnie idą przewody z tego czujnika.
  • #10 21592047
    artur.heise
    Poziom 33  
    BoguslawG napisał:
    Wchodzi ona pod deskę i bez rozcinania wiązki nie do końca można stwierdzić, gdzie dokładnie idą przewody z tego czujnika.

Tam gdzie we wszystkich modelach- do modułu poduszek na tunelu środkowym.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21592428
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Jeżeli dobrze odczytałem rysunki, to połączenie powinno być na pinach 17 i 20 w mniejszej wtyczce na sterowniku poduszek, tej bliżej tyłu samochodu. Niestety w tej wtyczce te piny były puste, znalazłem połączenie na większej wtyczce tego sterownika, tej od strony przodu samochodu na pinach 13 i 14. Jest połączenie, kable są ok, piny trzymają dobrze, a błąd pozostaje tak jak był. Kasuje się i za sekundę powraca jako błąd stały.
  • #12 21592507
    artur.heise
    Poziom 33  
    BoguslawG napisał:
    Jeżeli dobrze odczytałem rysunki, to połączenie powinno być na pinach 17 i 20 w mniejszej wtyczce na sterowniku poduszek, tej bliżej tyłu samochodu. Niestety w tej wtyczce te piny były puste, znalazłem połączenie na większej wtyczce tego sterownika, tej od strony przodu samochodu na pinach 13 i 14. Jest połączenie, kable są ok, piny trzymają dobrze, a błąd pozostaje tak jak był. Kasuje się i za sekundę powraca jako błąd stały.

Hmm... U mnie na schemacie 13 i 14 we wtyczce 32-pin to poduszka kierowcy.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21592542
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Mała wtyczka ma 30 pinów, duża 54

• #14 21592877
    artur.heise
    Poziom 33  
    BoguslawG napisał:
    Mała wtyczka ma 30 pinów, duża 54

OK, to już wiem która to wersja. :)

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21593788
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Ok, dziękuję. Sprawdzę wszystko jeszcze raz, zamienię też jeszcze raz ten czujnik na lewą stronę, żeby się upewnić. Spróbuję podłączyć czujnik do kostki w sterowniku nowymi kablami i zobaczymy.
  • #16 21604728
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    powracam do tematu, sytuacja wygląda następująco:

- kable sprawdzone miernikiem, połączenie jest ok - błąd pozostaje
    - dla pewności, podłączyłem nowe kable bezpośrednio z czujnika do kostki w sterowniku, połączenie jest ok - błąd pozostaje
    - sprawdziłem jeszcze raz przełożenie czujnika z prawej na lewą stronę - ciągle pokazuje błąd na prawej stronie

Delikatnie rzecz ujmując, zaczyna brakować mi pomysłów :-) Jedyne, co mi teraz przychodzi do głowy, to sterownik poduszek.
    Proszę o sugestie, jeżeli coś innego jeszcze należałoby sprawdzić.

Życzę udanej soboty :-)
  • #17 21748012
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Powracam do tematu. Sterownik poduszek wymieniony i pozostaje ten sam problem, tak jak opisany powyżej. Przypomnę, że poduszki nie były wystrzelone podczas kolizji, uderzenie w prawe koło. Wymieniony McPherson ze zwrotnicą i czujnikiem ABS, błotnik i drzwi. Nie było uszkodzeń słupka, wiązki itp.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, gdzie szukać i co sprawdzić, bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
  • #18 21788318
    GL_OWA
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    I jak poradziłeś sobie z tym błędem? Mam C4 z 2021 i ten sam błąd. Auto po lekkiej kolizji i też poduszki się palą od tego błędu. Wszystko przegrzebane i nie mogę ustalić problemu
  • #19 21788322
    BoguslawG
    Poziom 2  
    Niestety nie i nie bardzo mam już pomysły, co dalej. Wydaje się, że problem musi być gdzieś indziej niż w samym czujniku czy sterowniku poduszek, ale póki co jeszcze nie wiem gdzie :-)
  • #20 21788333
    GL_OWA
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    A robiłeś kodowanie po wymianie na nowy?
    Czy kopia z oryginału?

Dodano po 41 [minuty]:

Rozwiązałem problem w swoim aucie - błędu B0097 13.
    W zależności, jakiego sprzętu do diagnostyki używałem, różne były opisy i to myliło.
    Czujnik w C4 przyspieszenia poprzecznego nr 2 to czujnik w drzwiach, w katalogu opisywany jako czujnik ciśnieniowy. U mnie problem polegał na braku styku w kości na słupku przy zawiasach, a czujnik przyspieszenia poprzecznego nr 1 to czujnik na słupku środkowym przy pasie bezpieczeństwa

Dodano po 1 [minuty]:

Zbliżenie na złącze elektryczne i wiązkę przewodów w samochodzie przy słupku drzwi.Czujnik ciśnieniowy zamontowany wewnątrz drzwi samochodu, z widocznym przewodem
  • #21 21835586
    continentalrpfago
    Poziom 4  
    Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to, że ktoś już poprzednio tam coś grzebał i są zamienione piny w kostce do czujnika przyspieszenia. Z doświadczenia wiem, że jeżeli kolejność pinów jest zła, to taki czujnik będzie robił błędy, jeśli wiązka jest cała oraz sterownik airbag też. To wydaje mi się tylko to za winowajcę.

Podsumowanie tematu

✨ W Citroënie C3 III (2020) po lekkiej kolizji i wymianie elementów nadwozia oraz McPhersona pojawił się błąd B0097:13 dotyczący czujnika przyspieszenia bocznego, co powoduje zapalenie kontrolki airbag. Czujnik ten znajduje się na słupku środkowym przy pasie bezpieczeństwa, a nie pod siedzeniami czy na tunelu środkowym. Sprawdzono wizualnie i miernikiem wiązkę oraz połączenia, zamieniano czujniki między stronami – błąd pozostawał na prawej stronie, co wykluczało uszkodzenie wiązki i samego czujnika. Podłączono również nowe kable bezpośrednio do sterownika poduszek, lecz problem nie ustąpił. Wymieniono sterownik poduszek, jednak błąd nadal występuje. Wskazano, że możliwą przyczyną może być nieprawidłowe podłączenie pinów w kostce czujnika lub uszkodzenie instalacji w okolicy słupka. W podobnym przypadku w Citroënie C4 (2021) problemem był brak styku w kostce na słupku przy zawiasach drzwi, gdzie znajduje się drugi czujnik przyspieszenia poprzecznego, opisywany jako czujnik ciśnieniowy. Diagnostyka komputerowa i schematy instalacji są kluczowe do prawidłowego zlokalizowania i rozwiązania problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA