logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nazywa się element głośnika z przyklejonym magnesem i gdzie go kupić?

Prezes420 25 Cze 2025 21:34 339 8
REKLAMA
  • #1 21589507
    Prezes420
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam takie pytanie a mianowicie jak się nazywa ta część głośnika gdzie przyklejony jest do niego magnes. Zdjęcie żebyście wiedzieli o co mi chodzi
    Drugie pytanie to gdzie mógłbym takie coś kupić ?

Jak nazywa się element głośnika z przyklejonym magnesem i gdzie go kupić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21589520
    Prezes420
    Poziom 4  
    Prawie każdy głośnik składa się z tej (ja to nazywam tuleją)

Mam głośnik 30cm ale cewka 35.5mm a zmieniają tą tuleję na 50mm będę mógł wsadzić cewkę 50mm
    Szukam i szukam ale nigdzie nie ma niczego
  • REKLAMA
  • #5 21589564
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Kupić nie można bo to nie jest część zapasowa . Rozumiem, ze chcesz przekonstruować głośnik na cewkę 50 mm. Jest o możliwe pod warunkiem, że masz dostęp do tokarni bo trzeba będzie roztoczyć górny nabiegunnik, wytoczyć nowy dolny nabiegunnik wraz z rdzeniem, dać nowe dolne zawieszenie, wkleić cewkę do membrany, ustawić wszystko i skleić. Tylko po co?
  • #6 21589579
    Prezes420
    Poziom 4  
    Myślałem że są takie części do kupienia. Jak trzeba takie ćwiczenia robić to chyba nie ma o czym dalej dyskutować 😁

Dodano po 3 [minuty]:

A jak już tutaj pisze to zapyta, jakie znacie strony które oferują cewki do głośników?
    Pana z allegro lokalnie sobie darujemy 😁
    A dokładniej chodzi mi o cewkę 4ohm 60.4mm do lanzara max pro 38cm
  • #7 21589621
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Prezes420 napisał:
    Myślałem że są takie części do kupienia. Jak trzeba takie ćwiczenia robić to chyba nie ma o czym dalej dyskutować 😁

Nawet jakbyś takie coś wydłubał, to uzyskasz głośnik o losowych parametrach, oczywiście da się to wszystko pomierzyć, ale nie ma żadnej gwarancji, że będzie lepiej niż w oryginale.

Poza tym posklejanie magnesu i nabiegunników może nie być takie trywialne, walczyłem kiedyś z estradowym 12", gdzie odpadł magnes, ale finalnie zabawa okazała się nieopłacalna (szczególnie czasowo).

Prezes420 napisał:
    A dokładniej chodzi mi o cewkę 4ohm 60.4mm do lanzara max pro 38cm

Kiedyś chyba Umifon ogarniał takie tematy, można podpytać.
  • REKLAMA
  • #9 21589698
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Można zrobić wszystko tylko po co.
    Skoku membrany nie zwiększysz czyli mocy też.
    Chyba że... masz dostęp do zestawu z membrana z cewką i resorem.

Podsumowanie tematu

✨ Element głośnika, do którego przyklejony jest magnes, to najczęściej nabiegunnik (zwany też podbiegunnikiem) lub rdzeń magnesu. Nie jest to standardowa część zamienna dostępna w sprzedaży detalicznej. Modyfikacja tego elementu, np. w celu dopasowania większej cewki (np. 50 mm zamiast 35,5 mm), wymaga zaawansowanych prac mechanicznych, takich jak toczenie i wytaczanie nowych części oraz ponowne składanie i klejenie elementów głośnika. Takie prace są skomplikowane i czasochłonne, a efekt końcowy może mieć nieprzewidywalne parametry akustyczne. Wymiana samego nabiegunnika lub rdzenia bez dostępu do specjalistycznych narzędzi i precyzyjnego montażu jest praktycznie niemożliwa. W dyskusji pojawiła się sugestia kontaktu z firmą Umifon, która może oferować usługi związane z naprawą i modyfikacją głośników. Dodatkowo, poszukiwano cewki 4 ohm o średnicy 60,4 mm do głośnika Lanzar Max Pro 38 cm, jednak nie wskazano konkretnego źródła zakupu takich cewek poza ogólnymi platformami handlowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA