logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić urwany magnes w głośniku 165 mm? Czy klejenie pomoże?

abrams 16 Sie 2005 11:29 1578 4
REKLAMA
  • #1 1738028
    abrams
    Poziom 11  
    witam
    w samochodowym glosniku 165 mm pod wplywem upadku odpadl caly magnes-po prostu klej puscil -nie ma zadnych widocznych uszkodzen -wszystko cale
    oczyscilem to laczenie i i bez klejenia (tzn przymocowalem to dobra tasma -nie ma mowy o wchodzeniu powietrza na laczeniu )i dociskajac jeszcze reka podlaczylem na chwile
    przy malej glosnosci jest ok -przy duzej i wyszszych tonach takze
    ale jak muzyka jest "basowa"sa problemy jakies charczenie no nie wiem jak to okreslic
    czy gdy to dobrze skleje problem zniknie?czy problem moze byc gdzie indziej?ta tasma i mocny uchwyt chyba dobrze symuluja sklejenie?
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1738099
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Rozumiem, że odkleił się magnes razem z nabiegunnikiem, czy tak? W takiej sytuacji trzeba przy klejeniu _bardzo_ dokładnie wycentrować nabiegunnik - w przeciwnym wypadku karkas cewki może ocierać o nabiegunnik i stąd "charczenie".
  • REKLAMA
  • #3 1738101
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Najprawdopodobniej magnes jest nie wycentrowany względem cewki i przez to cewka ociera o magnes lub do sczeliny cewki dostały się paprochy jeżeli to głośnik no name to niebaw się tylko skocz do sklepu lub na bazar i kup nowe no name (czyli altronixy,komanchi,888,999,alda i inne wynzlazki z chin) są tanie
  • REKLAMA
  • #4 1738430
    abrams
    Poziom 11  
    no to d... blada
    glosniki bardzo fajnie brzmialy -to byly wloskie phd
    czyli znowu wlosi zrobili cos ladnego ale trwalosc gorzej niz badziewia
    swoja droga w 100 tys miasteczku nie ma 1 osoby ktora potrafilaby to ustawic i skleic
  • #5 1739163
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Tak sobie pomyślałem i wymyśliłem, że może jest jeszcze gorzej... Odklejony nabiegunnik przy odpadaniu mógł uderzyć w karkas i go wykrzywić - wtedy nawet centrowanie nie pomoże. Chyba pozostaje kupno nowego głośnika... Pozdrawiam.
REKLAMA