Pewne dwie firmy w Polsce miały lub nadal mają kolekcje figurek, które po położeniu na głośnik odtwarzają pliki audio (mp3) z karty SD. Niestety głośniki są awaryjne, konstrukcja jest dedykowana i ciężka w naprawie. Więc wpadłem na pomysł próby stworzenia samemu takiego głośnika, który odtworzy pliki audio. Z pomocą przyszło trochę AI, które pomogło skompletować potrzebne elementy do przeprowadzenia tego eksperymentu.
I tak ostatecznie otrzymałem taką listę elementów:
- Mikrokontroler UNO R3 zgodny z Arduino Uno, z układem CH340
- Czytnik RFID RC522 13,56 MHz (mam nadzieję, że uda mi się tym układem odczytać tagi RFID z figurek, na hiszpańskim forum pisali, że to się udało)
- Odtwarzacz MP3 DFPlayer Mini (lub bez Mini) z gniazdem microSD
- Głośnik 3 W 8 Ω
- Płytka stykowa 830 pól
- Zestaw przewodów połączeniowych (męsko-męskie)
- Rezystory 1 kΩ i 2 kΩ
Mam też teoretycznie informacje, jak to połączyć, jak obniżyć napięcie między Arduino Uno z 5 V do 3,3 V dla RC522 i DFPlayer, ale przed połączeniem tego fizycznie chciałbym to przetestować na sucho, czy układ się nie spali po fizycznym podłączeniu. AI twierdzi, że nie ma oprogramowania, które miałoby te wszystkie wymienione układy. Więc zastanawiam się, czy da się to jakoś przetestować wirtualnie.
Będę wdzięczny za pomoc, a jak ostateczny układ uda mi się zbudować, to dam tutaj znać.
I tak ostatecznie otrzymałem taką listę elementów:
- Mikrokontroler UNO R3 zgodny z Arduino Uno, z układem CH340
- Czytnik RFID RC522 13,56 MHz (mam nadzieję, że uda mi się tym układem odczytać tagi RFID z figurek, na hiszpańskim forum pisali, że to się udało)
- Odtwarzacz MP3 DFPlayer Mini (lub bez Mini) z gniazdem microSD
- Głośnik 3 W 8 Ω
- Płytka stykowa 830 pól
- Zestaw przewodów połączeniowych (męsko-męskie)
- Rezystory 1 kΩ i 2 kΩ
Mam też teoretycznie informacje, jak to połączyć, jak obniżyć napięcie między Arduino Uno z 5 V do 3,3 V dla RC522 i DFPlayer, ale przed połączeniem tego fizycznie chciałbym to przetestować na sucho, czy układ się nie spali po fizycznym podłączeniu. AI twierdzi, że nie ma oprogramowania, które miałoby te wszystkie wymienione układy. Więc zastanawiam się, czy da się to jakoś przetestować wirtualnie.
Będę wdzięczny za pomoc, a jak ostateczny układ uda mi się zbudować, to dam tutaj znać.