logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie stacjonarnego głośnika z NFC do odtwarzania bajek - ESP8266, DFPlayer Mini, PN532

suchykiller 03 Wrz 2023 12:24 1089 1
REKLAMA
  • #1 20719648
    suchykiller
    Poziom 10  
    Ocena: 1

Cześć. Zrobiłem dziecku prosty odtwarzacz bajek, gdzie na karcie pamięci wrzuciłem nagrane przez siebie bajki. Chciałbym pójść o krok dalej i zrobić stacjonarny głośniczek, który będzie odtwarzał konkretną bajkę po przyłożeniu do niego figurki z tagiem NFC. Pierwszą moją myślą było wykorzystanie ESP8266 + DFPlayer mini oraz PN532. Odpowiednie napisanie kodu źródłowego pozwoli na pracę taką, jak opisałem powyżej. Być może znacie inne i lepsze rozwiązania, do których nie będą potrzebne umiejętności programowania? Może są jakieś gotowe rozwiązania? DeAgostini wypuściło jakiś czas temu taki głośniczek, który działa na identycznej zasadzie (magia słuchania). Chciałbym odtworzyć to w domowych warunkach. Jeśli macie jakieś pomysły lub uwagi, to chętnie poczytam i zainspiruję się.
  • REKLAMA
  • #2 20720666
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    suchykiller napisał:
    Zrobiłem dziecku prosty odtwarzacz bajek, gdzie na karcie pamięci wrzuciłem nagrane przez siebie bajki.

Nic nie mówisz o technologii w jakiej zrobiłeś, więc nie da sie powiedzieć co jest w twoim zasięgu, a co przekracza możliwości

suchykiller napisał:
    Odpowiednie napisanie kodu źródłowego pozwoli na pracę taką, jak opisałem powyżej. Być może znacie inne i lepsze rozwiązania, do których nie będą potrzebne umiejętności programowania?

Właściwie WSZYSTKO co dziś fajnego można zrobić, zasadza sie na oprogramowaniu.
    Obok był wątek: "włączenie/wyłączenie każde podwójnym klikiem" Bez użycia mikrokontrolera, na elementach dyskretnych, to by miało rozmiar lodówki (niewiele przesadziłem)
REKLAMA