logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie podłogowe Uponor vs Wavin/Kan-therm, rozdzielacze, rury, komin Termet Gold II

aryan2 25 Cze 2025 22:06 1182 5
REKLAMA
  • #1 21589546
    aryan2
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ogrzewanie , kotłownia
    1 Ogrzewanie podłogwe
    Co powiecie o Alupex firmy Uponor? Czy to dobra firma czy lepiej wziąć Wavin / Kan therm? Ewentualnie inna firma.
    Jakie zastosować rozdzielacze - mosiężne?

2 Kotłownia w piwnicy ocieplonej, nie ogrzewanej - piec kondensacyjny gazowy 1 fazowy , 19kW Termet gold II
    do zasilenia 2 kondygnacje po 64m2 kazda (na kazdej kondygnacji jest łazienka);
    7-8 obwodów na kondygnacji (razem grzejnik drabinkowy w łazience podłaczony pod podłogówke, rozumiem ze bedzie temp. 30 st. C ) , rurki co 10cm ; max dlugość rurek 1500m b.
    sterownik na parterze w salonie.
    Wysokosc pomiedzy kotłem a grzejnikeim drabinkowym w łazienc na górze to max 4.7m w zaleznosci od wysokosci grzejnika drabinkowego.

Czy potrzebne jest sprzegło i 2 pompy? CZy wystarczy pompa w piecu

3 jakie rury użyć w kotłowni aby były trwałe ? Alupex czy PP czy miedz lutowana?

4 zbiornik wody 'Kwasówka' JOULA będzie dobry? plus anoda tytanowa

5 komin
    wg producenta pieca rura spalinowa o srednicy 80mm i max długość 25m (kolano 90 stopni liczy sie jak 1 m długosci)
    u mnie długość jakies 9,5mz kolanami
    Czy musi byc kwasówka na całej długosci? Czy mozna zastosowac inny materiał od poczatku lub po kilku metrach?

Czy taki komin moze miec np. 3 kolana 90 stopni ? W takiej konfiguracji - 1 kolano 90 stopni, 7m rura pionowa, 2 kolana 90 stopni i 0,5m pionowa rura..
  • REKLAMA
  • #2 21590534
    aryan2
    Poziom 13  
    Ktoś coś?
  • REKLAMA
  • #3 21591569
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    2x64m2 to wyjdzie max 1200 mb rury.
    Dlaczego alupex? Tańsza i łatwiejsza w układaniu jest PERT-EVOH, kupujesz w zwojach 200/400/500/600mb zależnie od potrzeb i producenta
    Jeśli to dwie kondygnacje, to zdecydowanie sprzęgło + dwie pompy.
    Grzejnik zasilany z 30* bez sensu, na próżno wydane pieniądze. W łązkienkach trzeba gęściej ułożyc rury ( co 5/7,5cm)+ ew w razie dużych mrozów zastosować grzejnik elektryczny czy na podczerwień.
    Pod kotłem materiał dowolny, PP, miedź, stal zaciskana.
    Komin nie musi być 80/125, wystarczy 60/100. Może być system z rur z tworzyw sztucznych, często dużo tańszy.
    Po co gold? Nie wystarczy crystal II plus ? 1000 zł tańszy i robi tą samą robotę. To samo z cwu kwasówka 2x droższa od dobrej emalii.
  • REKLAMA
  • #4 21592036
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Skrzynka z rozdzielaczem na każdej kondygnacji, najlepiej rura PP 32 STABI sobie do nich dojedz, oczywiście może być i pex 32, rury z każdej ze skrzynek zjedz do kotłowni, najoptymalniej sprzęgło i dwie strefy grzewcze, czyli na każdym piętrze osobny sterownik, jakbyś to sam robił i nie miał budżetu no to powiedzmy narazie możesz to spiąć w jedno i do kotła bez sprzęgła, i tak może zostać ale podejrzewam, że na piętrze bedzie chłodniej ciutke, np. 1'C i sporo osób to odczuwa, nie każdy, puśc sobie kable do sterowników z parteru i z piętra i kiedys zdecydujesz, kabel do sterownika pogodowego sobie przygotuj, pólnocna strona budynku i też pod kocioł, przy kotle kanał do skorplen-kondensatu przygotuj, Komin z tworzywa, np. Ricom, będziesz wkładał w stary węglowy?
    Nie wiem jak to wyglada ale rurki spokojnie i co 12.5 by wystarczyły, w łazience gęściej tak jak kolega wyżej radzi 7,5 - 10cm, co do grzejnika to wiele osób tak robi, że wpina go pod rozdzielacz, pamiętaj jednak że będzie na nim tyle co idzie w podłogę czyli te 30'C przykładowo, nie nagrzeje pomieszczenia, ręcznik podsuszy, dodatkowo w drugie wejście grzejnika wiele osob wkreca grzałkę.
  • REKLAMA
  • #5 21597770
    aryan2
    Poziom 13  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Po co gold? Nie wystarczy crystal II plus ?

niska modulacja.
    NIe wiem jaką modulacje ma crystal.

Dodano po 34 [sekundy]:

To samo z cwu kwasówka 2x droższa od dobrej emalii.

dobra emalia to? Jakis przykład 100l ?

Dodano po 2 [minuty]:

Komin nie musi być 80/125, wystarczy 60/100. Może być system z rur z tworzyw sztucznych, często dużo tańszy.

komin mnie interesuje wydechowy jako jedna rura w szacht wentyalcyjny, od razu uprzedzam ze wentuacja jest,
  • #6 21599503
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    aryan2 napisał:
    Po co gold? Nie wystarczy crystal II plus ?

niska modulacja.
    NIe wiem jaką modulacje ma crystal.

Gold na niskim parametrze 50/30* ma 3,7-22kW, a crystal ma 3,0-21kW. Wygrywa crystal, tańszy o 1000 zł.
    aryan2 napisał:
    dobra emalia to? Jakis przykład 100l ?

Każdy dobry producent ma w ofercie stojące i wiszące poziome i pionowe wymienniki CWU. Stawiam na Biawar, Galmet, Kospel, Elektromet. Sprawdzone, polskie marki
    aryan2 napisał:

aryan2 napisał:

komin mnie interesuje wydechowy jako jedna rura w szacht wentyalcyjny, od razu uprzedzam ze wentuacja jest,

Tym bardziej polceam rury z tworzywa sztucznego, niedrogie , łatwe w montażu, lekkie.
    Część w kotłowni trzeba i tak zrobić w systemie koncentrycznym.
REKLAMA