logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B6 1.9 TDI BKC – szarpnięcie, zgaśnięcie, nie odpala, podejrzenie rozrządu

tom7806 26 Cze 2025 20:43 297 3
REKLAMA
  • #1 21590563
    tom7806
    Poziom 10  
    Witam serdecznie.
    Mam problem z Passatem B6 1.9 TDI 105 KM 2006 r.
    Kod silnika BKC.
    Auto podczas ruszania szarpało i zgasło. Nie odpala.
    Prawdopodobnie ciśnienie z któregoś tłoka idzie na blok. Mechanik twierdzi, że auto jest nie do naprawy, aczkolwiek odpalił silnik przy otwartym wlewie oleju (tak twierdzi). Podejrzewam, że rozrząd się przestawił. Czy mogło pójść coś jeszcze? Na dniach zmienię mechanika, który chociaż sprawdzi rozrząd lub będzie chciał zdjagnozować usterkę. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
    AI: Czy przed tą awarią zauważył Pan jakieś niepokojące objawy, np. nietypowe hałasy z okolic rozrządu, dymienie, spadek mocy lub inne problemy z pracą silnika?
    Nie
    AI: Czy po zgaśnięciu auta były podejmowane próby odpalenia – jeśli tak, to czy silnik kręci normalnie, czy pojawiają się jakieś nietypowe dźwięki lub komunikaty błędów na desce rozdzielczej?
    Silnik kręci normalnie. Brak niepokojących dźwięków. Bodajże zapalił się check engine, ale już sam pewności nie mam.
  • REKLAMA
  • #2 21590621
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3318
    Pierwsze komputer i błędy. Przestawiony rozrząd daje błąd w tym silniku (chyba że soft nieoryginalny i ktoś za dużo tablicy błędów wyciął). Dwa zajrzenie do paska rozrządu i oglądniecie to 15 minut ale wątpię że z przestawionym rozrządem by zagadał. Ja bym podejrzewał wałek rozrządu i szklanki że się skończyły bo to typowe dla tego silnika. Ale to tylko podejrzenie a nie sprawdzenie i diagnoza.
  • REKLAMA
  • #3 21594745
    tom7806
    Poziom 10  
    A czy po zdjęciu głowicy trzeba ją zblokplanować?
  • #4 21594979
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3318
    Ale nie trzeba rwać glowicy a tylko zajrzeć pod plastikową czarną pokrywę zaworów.
REKLAMA