logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie dwóch wzmacniaczy do jednego odtwarzacza CD – jak zrobić to bezpiecznie?

bogdanbodek1 27 Cze 2025 18:35 378 8
REKLAMA
  • #1 21591461
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jak bezpiecznie podłączyć dwa wzmacniacze, żeby grały równocześnie do jednego źródła sygnału audio, np. CD?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21591474
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 257
    Wystarczą zwykle rozgałęziacze RCA
  • #3 21592210
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Po prostu zwykła rozgałęziacz? To nie spowoduje zwarcia dwóch mas ?
  • REKLAMA
  • #4 21592226
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    bogdanbodek1 napisał:
    Po prostu zwykła rozgałęziacz? To nie spowoduje zwarcia dwóch mas ?

To zależy - głównie od tego, co masz na myśli, a co zrozumieliśmy. Napisz no więcej, bo:

bogdanbodek1 napisał:
    grały równocześnie do jednego źródła sygnału audio, np. CD?

Odtwarzacz CD nie jest urządzeniem wejściowym, tylko wyjściowym.
  • #5 21592704
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Bez problemu można wysłać sygnał z wyjścia linowego na kilka wejść liniowych i żadnego zwarcia dwóch mas nie będzie.
    Co innego wysłanie sygnału liniowego z kilku wyjść na jedno wejście. Bez zastosowania separacji tych sygnałów, dojdzie pomiędzy nimi do zwarcia.
    Jak napisano wyżej, sygnał można rozdzielić dwoma zwykłymi rozdzielaczami Y RCA tego typu: https://centrumaudio.pl/wycofane-z-produkcji/...-rozdzielacz-chinch-rca-2wt-4wt-phonocar.html
    Oczywiście to tylko przykład i absolutnie nie muszą to być konkretnie te egzemplarze!

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 21593506
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Już odpowiadam według życzenia Ture 11,Mam dwa wzmacniacze kina domowego Yamaha RV 450 I RV459 gram na jednym ,Jest podpięty do 6 kolumn główne centralny i trzy tylne Zaznaczę że STEREO słucham poprzez PREAMP bo Yamaha sama w sobie ma kiepskie niskie i wysoki tony, poza tym nie posiada wejścia gramofonowego a to właśnie z tego żródła zazwyczaj korzystam .Pokój w którym słucham muzyki jest dość duży a ja lubię słuchać dość głośno i to z dużymi basami .Postanowiłem podłączyć drugi wzmacniacz z podpiętymi kolumnami AiB żeby nie obciążać tego pierwszego Będę miał zapas mocy i czystszy odsłuch
  • #7 21593632
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Przy takich kombinacjach nie ma szans na:
    bogdanbodek1 napisał:
    czystszy odsłuch

Słuchanie muzyki to stereo, czyli: źródło dźwięku + wzmacniacz/amplituner + dwie kolumny (+ od biedy subwofer) i nic więcej!

Słuchnie muzyki z wielu kolumn zaburza scenę stereo i w ogóle wprowadza do odsłuchu chaos dźwiękowy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 21593750
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Twoim zdanie tak Ja słucham już tak kilka lat i jest świetny odbiór .WIELE kolumn nie zaburza mi odsłuchu stereo ale wzbogaca i wzmacnia dżwięk.Dwie kolumny czy parę z tego samego miejsca nie zuboża słuchania muzyki stereo moim zdaniem .Subwofer nie jest mi potrzebny bo głośniki niskotonowe w głównych kolumnach mają 30 cm średnicy z podwójnymi magnesami ,więc dużym skokiem membran.basy są mocne i soczyste .To co piszesz to oczywiście masz rację jak się odsłuchuje w małym pomieszczeniu wielkości do 20 m2 .ja mam dużo większe pomieszczenie .Dodam że nie stać mnie na kolumny o mocy ponad 200 wat HI ENDowych firm dla tego chcę zastosować wiele o mniejszej mocy aby uzyskać podobny efekt odsłuchu
  • #9 21594369
    bogdanbodek1
    Poziom 11  
    Podłączę jak sugerują koledzy .

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie dwóch wzmacniaczy do jednego źródła sygnału audio, takiego jak odtwarzacz CD, można bezpiecznie wykonać za pomocą rozgałęziaczy RCA, które rozdzielają sygnał z wyjścia liniowego na kilka wejść liniowych wzmacniaczy. Nie powoduje to zwarcia mas, pod warunkiem, że sygnał nie jest wysyłany z kilku wyjść na jedno wejście bez odpowiedniej separacji. W praktyce stosuje się rozdzielacze typu Y RCA. W przypadku słuchania muzyki stereo z wielu kolumn i wzmacniaczy jednocześnie, istnieje ryzyko zaburzenia sceny dźwiękowej, jednak w dużych pomieszczeniach i przy odpowiednim doborze sprzętu (np. wzmacniacze Yamaha RV 450 i RV 459 oraz kolumny AiB z dużymi głośnikami niskotonowymi) można uzyskać czystszy i mocniejszy odsłuch. Wzmacniacz z preampem może poprawić jakość dźwięku, zwłaszcza gdy oryginalny wzmacniacz ma słabsze tony niskie i wysokie lub brak wejścia gramofonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA