logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring domu 7-8 kamer IP PTZ i stałych, rejestrator HDD, podgląd na telefon – dobór sprzętu

dominik_fil 29 Cze 2025 13:12 825 18
  • #1 21592845
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Chcę założyć monitoring na domu. Nie mam nic, żadnej instalacji ani sprzętu.
    Chcę 7 kamer.
    Chcę, aby dwie kamery z przodu (czarna) i tyłu (żółta) domu umieszczone na szczycie budynku nadzorowały całą szerokość działki. Ale przede wszystkim to co jest na końcu działki oraz przód na całej szerokości. Te dwie kamery będą zamontowane najwyżej. Ale chciałbym móc nimi sterować np. przez telefon móc przesuwać, przybliżać i oddalać obraz.
    Pozostałem 5 kamer na rogach budynków będą ustawione i skierowane na konkretne miejsca. Tez chce mieć podgląd z nich na tel.

Miejsce gdzie będzie umieszczony cały sprzęt jest pokój obok kropki czerwonej i ciemnoniebieskiej.

Dom ma wymiary 13x11 m, działka ma szerokość 24 m. Z przodu do bramy i furtki jest 20 m a z tyłu do ogrodzenia 50 m.
    Dom jest piętrowy z poddaszem. Kabel od kamer żółtej i szarej poprowadzę strychem do pokoju obok kamer czerwonej i ciemnoniebieskiej, kabel od kamery różowej i jasnoniebieskiej poprowadzę w korytku po ścianie pod podbitką i 2 metrach wejdę na strych, a kabel od kamery zielonej nie mam wyjścia i będą musiał poprowadzić 13 m wzdłuż całego domu pod podbitką w korytku i wejdę do środka obok kamer czerwonej i ciemnoniebieskiej.

Monitoring domu 7-8 kamer IP PTZ i stałych, rejestrator HDD, podgląd na telefon – dobór sprzętu

Proszę o poradę w wyborze sprzętu. Chciałbym, aby były to kamery IP po skrętce, rejestrator na dyski HDD do 2-3 tyg. zapis. Switch LAN ale może też z opcją WiFi gdybym dokupił kamerę wifi, ponieważ na środku pola zielonego jest budynek i zakrywa widzenia działki i tam mam prąd.
  • #2 21592973
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    Producenci, z którymi jest najmniej problemów w serwisie gwarancyjnym i pogwarancyjnym: Dahua, Hikvision, Vivotek, Novus, BCS. Tańsze klony: Kenik, Mazi, reszty firm zapomniałem.

Dla ułatwienia instalacji wybieraj zawsze zestaw kamer i rejestrator od jednego producenta i z jednej linii produktowej.

Kamery najdroższe na jakie Cię stać. W ciągu dnia każda kamera działa super. Nawet im tańsza kamera tym ma ładniejsze kolory. Jakość kamery widać dopiero w nocy: w całkowitej ciemności oraz przy silnym punktowym świetle.

Rejestrator jest najmniej ważny. Wystarczy, aby wyrabiał się z obsługą danej ilości kamer: bitrate i ilość dysków.

Lepiej rejestrator bez switcha i zewnętrzny switch PoE. W przypadku awarii lub uszkodzenia po burzy, łatwiej będzie wymienić uszkodzony swicth niż cały rejestrator.
  • #3 21593312
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2077
    Podaj budżet.
  • #4 21593516
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Podać budżet jest mi ciężko, bo nie wiem ile może to kosztować przy takiej liczbie kamer. Chciałbym, aby obraz był dobrze widoczny w nocy. Czyli jakiś dodatkowy reflektor IR też trzeba pewnie. Nie wiem czy w 4-5 tys. zł można jakiś zestaw złożyć dobry czy to za mało?

Czytam o tych kamerach to zaciekawiły mnie firmy DAHUA.
    Szukam też wideodomofonów: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4128284.html
  • #5 21593827
    gradek83
    Poziom 43  
    dominik_fil napisał:
    Chcę, aby dwie kamery z przodu (czarna) i tyłu (żółta) domu umieszczone na szczycie budynku nadzorowały całą szerokość działki. Ale przede wszystkim to co jest na końcu działki oraz przód na całej szerokości. Te dwie kamery będą zamontowane najwyżej. Ale chciałbym móc nimi sterować np. przez telefon móc przesuwać, przybliżać i oddalać obraz.

2x SD49425GB-HNR
    dominik_fil napisał:
    Miejsce gdzie będzie umieszczony cały sprzęt jest pokój obok kropki czerwonej i ciemnoniebieskiej.

Odpowiednia szafa RACK przeszklona na kluczyk z otwieranymi bocznymi klapami do której będą się zbiegać wszystkie kable przewody od kamer i Internetu ewentualnie dodatkowo okablowanie dodatkowe o ile takowe będzie np: Sieć domowa LAN czy anteny RTV czy video domofon plus UPS.
    dominik_fil napisał:
    Switch LAN ale może też z opcją WiFi gdybym dokupił kamerę wifi, ponieważ na środku pola zielonego jest budynek i zakrywa widzenia działki i tam mam prąd.

Najlepiej puścić most wi-fi jeśli jest jaka taka widoczność na przestrzał albo odległość nie za daleka.
    dominik_fil napisał:
    Pozostałem 5 kamer na rogach budynków będą ustawione i skierowane na konkretne miejsca. Tez chce mieć podgląd z nich na tel.

5x IPC-HDW2449TM-S-IL-0280B i w zależności od tego czy będziesz je montował do ściany czy do podbitki wybierasz odpowiedni uchwyt albo puszkę dedykowana do tych kamer. PFA130-E lub PFB203W
    Rejestrator 1x NVR2108HS-4KS3
    Switch POE Lanberg
    RSFE-8P-2GE-120 8 portowy albo 16 portowy RSFE-16P-2C-150 portowy aby mieć zapas jeśli będziesz chciał dodać kolejne kamery czy domofon IP lub kupić 8 portowy a w razie potrzeby dokupić z czasem 4 portowy RSFE-4P-2FE-60
    UPS do szafy RACK 19' np: RackUPS 850VA/480W 1*9Ah
    Do UPS warto dokupić 3x CA-C14E-10CC-0018-BK
    Szafa RACK 19' 9U wisząca powinna wystarczyć.
    PATCH PANEL PUSTY 24 PORT 1U 19" DO MODUŁÓW KEYSTONE np: PPKS-1024-B
    Dodatkowo MODUŁY KEYSTONE GNIAZDO BEZNARZĘDZIOWY RJ45 KAT.6A FTP KSFA-3000
    Oraz Patchcordy 0,25m-0,5m Kat. 6A kolor jaki tam pasuje długość dobrać taka aby nie były za długie.
    Mogą się przydać też śruby montażowe śrubki M6 do szaf RACK.
    Może sie przydać PÓŁKA DO SZAF 19" pod rejestrator AK-1008-S
    Do rejestratora dysk WD Purple 1TB lub 2TB to zależy jak sobie skonfigurujesz monitoring czy nagrywanie ciągłe czy tylko podczas wykrycia zdarzenia itp.

Dodatkowo można dokupić jakiś mały monitor 13,3" HDMI VGA i ewentualnie listwę zasilającą RACK

Co do skrętki idąc w Cat:6a możesz wybrać U/FTP F/FTP S/FTP
    https://www.lightoptics.co.uk/blogs/news/u-utp-cable
    Pamiętaj aby ewentualne wtyki RJ45 dobierać do posiadanego przewodu kabla.
    Jesli sam to będziesz robił to przyda ci się odpowiednia zaciskarka ( zarabiarka) oraz tester kabli.
    Wtyki zarabiaj w standardzie EIA/TIA 568B

Jeśli nie czujesz się na siłach i nie jesteś pewny czy to wszystko ogarniesz zleć to jakiejś firmie.
  • #7 21594485
    gradek83
    Poziom 43  
    dominik_fil napisał:
    Są one na 1/2.8 oraz 1/2.9 czy obraz wieczorem i w nocy będzie z nich wystarczająco jasny?

Color: 0.005 lux(_at_)F1.6
    B/W: 0.0005 lux(_at_)F1.6
    0.006 lux(_at_)F1.6 (Color, 30 IRE)
    0.0006 lux(_at_)F1.6 (B/W, 30 IRE)
    Kamery IPC-HDW2449TM mają dodatkowo doświetlanie diodami LED które można tak ustawić aby zapalały się podczas wykrycia ruchu.

Tak powinno być wystarczająco dokładnie widać. Zawsze można dokupić dodatkowy doświetlacz IR 940nm

Oczywiście możesz wybrać inne kamery DAHUA ma spory dostępny wybór.
  • #8 21597052
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Dziękuję za wszystkie wskazówki i informacje. Na pewno to wykorzystam przy wyborze systemu monitoringu.

Mam jeszcze jedno pytanie.
    Mniej więcej na środku zielonego obszaru jest garaż gdzie jest tylko doprowadzone zasilanie. Chcę tam też umieścić jedną kamerę. Ale coś bardziej egzotycznego w ramach testów.

Mam pomysł, aby wyprowadzić na strych domu skrętkę ze switcha i tam w oknie umieścić AP. Mam takie urządzenia:
    - TP-Link TL-WR340G (54 Mbps)
    - TP-Link TD-W8951ND (150 Mb/s)
    - TP-Link TD-W8960N (300 Mb/s)

Chcę kupić kamerę V380 Pro

Proszę o poradę czy da radę to ze sobą zgrać?
    Proszę o poradę odnośnie parametrów tej kamery, może ktoś używał kiedyś jej?
  • #9 21597155
    gradek83
    Poziom 43  
    dominik_fil napisał:
    coś bardziej egzotycznego w ramach testów.

dominik_fil napisał:
    Chcę kupić kamerę V380 Pro

Jeśli nie wiesz co robić z pieniędzmi i chcesz inwestować w zabawki tego typu to twoja sprawa z mojej strony dobra rada nie idź tą drogą skup się na jednym konkretnym producencie i nie mieszaj systemów różnych marek bo skończy się to tym że będziesz zakładał to coraz bardziej egzotyczne tematy na forum pytając dlaczego coś egzotycznego Ci nie działa.
  • #11 21597223
    gradek83
    Poziom 43  
    dominik_fil napisał:
    Mniej więcej na środku zielonego obszaru jest garaż gdzie jest tylko doprowadzone zasilanie. Chcę tam też umieścić jedną kamerę.

Masz tam w środku dobry zasięg np wi-fi ? jeśli tak to kamera wi-fi DAHUA P5AE-PV powinna być ok. Jeśli nie to możesz użyć powerline ale musi być w domu i garażu ta sama faza aby to działało. Inna opcja most wi-fi ale dobrze by było jak by była na przestrzał niezasłonięta widoczność dla anten.
  • #13 21597350
    gradek83
    Poziom 43  
    Jeśli masz tam prąd z twojego domu i na tej samej fazie gniazdka to możesz wykorzystać zestaw transmiterów sieciowych AV600 z punktem dostępowym, 300Mb/s np:Transmitery sieciowe TL-WPA4220KIT V4
    Lub most wi-fi kupujesz dwa TP-LINK CPE210 lub CPE220 ( pamiętaj aby była wersja z dwoma gniazdami RJ45
    Tu masz pokazany sposób włączenia pełnej mocy anteny jak by to co daje producent było za słabe:

I konfiguracja MOSTU

• #14 21605658
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Mam jeszcze jedną sprawę. Rejestrator będzie w jednym pokoju a telewizory w dwóch innych. Mam położoną skrętkę z pokoju z rejestratorem do każdego pokoju tam gdzie jest telewizor. Jak zrobić aby mieć podgląd z kamer na telewizorze? Czy skrętka wystarczy? Mam TV Samsung UE50H6400AK oraz Samsung QE65Q77BAT.
  • #15 21605664
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 636
    Opcje masz właściwie chyba tylko 2:
    1. Konwerter HDMI z USB.
    2. Kupić drugi rejestrator(bez dysku) do samego podglądu kamer.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21609148
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 636
    Możesz dać konwerter po HDMI, ale to wyjdzie praktycznie za takie same pieniądze jak drugi rejestrator.

TV nie ogarniają dobrze podglądu z aplikacji, a o podglądzie z przeglądarki zapomnij.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21609246
    dominik_fil
    Poziom 17  
    Wytłumacz mi w takim razie jak połączyć rejestrator z rejestratorem? A jak mam dwa TV to jeszcze trzeci rejestrator? Chcę kupić switch PoE na x8 i on do rejestratora tego głównego. I co dalej jak te dwa rejestratory bez dysków użyć, aby był podgląd na dwóch telewizorach?

Dodano po 21 [minuty]:

Ja myślę o takim rozwiązaniu:
    - HDMI Spliter 1x3 podpięty pod wyjście HDMI w rejestratorze
    - następnie pod wyjścia HDMI w splitera dałbym Extender HDMI, np. Extender HDMI-EX-30-ECO lub Taki

- następnie około 15 m skrętki do jednego TV i 20 m do drugiego TV i z drugiej strony odbiornik z Extender HDMI i pod gniazdo w telewizorze.

Podsumowanie tematu

✨ Planowany monitoring domu obejmuje 7 kamer IP, w tym 2 kamery PTZ (sterowane zdalnie przez telefon) umieszczone wysoko na budynku do nadzoru szerokości działki oraz 5 kamer stałych skierowanych na konkretne miejsca. Cały sprzęt ma być zainstalowany w pokoju obok wskazanych punktów na planie domu. Zalecane jest stosowanie zestawu kamer i rejestratora od jednego producenta, najlepiej z wyższej półki jakościowej, aby zapewnić dobrą jakość obrazu, szczególnie nocą. Polecane marki to Dahua, Hikvision, Vivotek, Novus, BCS. Rejestrator powinien obsługiwać wymaganą liczbę kamer i mieć odpowiedni bitrate oraz pojemność dysków HDD. Lepiej stosować rejestrator bez wbudowanego switcha PoE i użyć zewnętrznego switcha PoE dla łatwiejszej wymiany w razie awarii.

Proponowane modele kamer to Dahua IPC-HDW2449TM-S-IL-0280B (1/2.8" sensor, doświetlanie LED IR z możliwością aktywacji na ruch), a do kamer PTZ model SD49425GB-HNR. Rejestrator NVR2108HS-4KS3 oraz switch PoE Lanberg RSFE-8P-2GE-120 lub RSFE-16P-2C-150. Do zasilania i ochrony sprzętu sugerowany UPS RackUPS 850VA/480W.

W przypadku kamery w garażu bez kabla sieciowego rozważane są kamery Wi-Fi Dahua P5AE-PV lub V380 Pro, jednak zaleca się unikanie mieszania systemów różnych producentów. Do transmisji sygnału bezprzewodowego można zastosować most Wi-Fi (np. TP-LINK CPE210/CPE220) lub transmitery sieciowe powerline (np. TL-WPA4220KIT V4), pod warunkiem, że instalacja elektryczna jest na tej samej fazie.

Podgląd z kamer na telewizorach Samsung UE50H6400AK i QE65Q77BAT można zrealizować przez konwertery HDMI lub drugi rejestrator bez dysku do samego podglądu, jednak najlepszym rozwiązaniem jest użycie splitterów HDMI i extenderów HDMI po skrętce, co pozwala na przesłanie sygnału do kilku telewizorów na odległość do 20 m. Podgląd przez aplikacje na telewizorach lub przeglądarkę jest mało stabilny i niezalecany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA