logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Play LTE – drastyczny spadek prędkości internetu podczas deszczu, BTS Krojczyn, ZTE MF297d

lasek1221 29 Cze 2025 17:31 615 3
REKLAMA
  • #1 21593046
    lasek1221
    Poziom 4  
    Witam wszystkich. Mam problem od pewnego czasu z internetem mobilnym w Play. Od około tygodnia podczas nawet minimalnych opadów deszczu prędkość internetu spada do 300–400 kbps. Normalnie przy agregacji B1, B7, B3 wyciągam od 180 Mbps do 300 Mbps (prędkości mi odpowiadają), jeżeli nie pada. Router ZTE MF297d. Router wewnątrz budynku, na moje oko parametry mieszczą się w normie. Urywanie prędkości do takich wartości dotyczy tego routera, routera Huawei B525 oraz 2× telefon. Na wszystkich urządzeniach dokładnie taki sam efekt przy najmniejszych opadach (wszystko mam w Virgin, Play lub Wiking).
    Play LTE – drastyczny spadek prędkości internetu podczas deszczu, BTS Krojczyn, ZTE MF297d

Jeszcze z tydzień temu było ok. W trakcie opadów parametry na routerze są nawet lepsze niż bez nich, tylko prędkość spada drastycznie, także router nie ma najmniejszego problemu z komunikacją do BTS. BTS Play w miejscowości Krojczyn. Moja lokalizacja to Glewo 15A.
    Odzywałem się do Play, to konsultant stwierdził, że BTS nie wywala błędów i ich stała odpowiedź, że zresetują połączenie...
    Czy BTS może tracić tak na połączeniu w trakcie nawet najmniejszego deszczu? Z 500 m od domu mam maszt Orange, lecz pasma 2600 MHz jeszcze nie uruchomili, to prędkości przy agregacji wszystkiego, co tam jest, to max 90 Mbps pobierania i 30 Mbps wysyłania.
    Jakaś rada odnośnie kontaktu z kimś w Play, kto sprawdziłby łączność samego BTS? Lub co jeszcze mógłbym zrobić, żeby żyć normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 21594499
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    To chyba dość normalne. Też tak mam. U mnie wydajność internetu zależy w sumie od dwóch rzeczy: od pogody i od obłożenia zasysania w okolicy. Na podstawie rozmów z różnymi sąsiadami - mieszkam na wsi - zauważyłem, że nie ma tutaj twardych powiązań. Ktoś bliżej BTS-u czasami ma gorszy internet niż ktoś dalej, ktoś zauważa relację z pogodą, ktoś nie zauważa. U mnie przy kiepskiej pogodzie potrafi być bardzo licho, ale nie zawsze.
  • REKLAMA
  • #3 21594843
    lasek1221
    Poziom 4  
    >>21594499 Tylko używałem B525 przez 3 lata w tej lokalizacji i nigdy takiego problemu nie było. Zaczęło się dosłownie z tydzień, no max 1,5 tygodnia temu.
  • #4 21594848
    failsafe
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21594843

Ja używam B818, ale to pewnie nie ma znaczenia. Osobiście problemu nie rozwiązałem. Gadałem z call center, sprawdzali na swoich mapkach, niby wszystko jest git, ale transfer spada. Bywa, że mam problem z odebraniem poczty, a to już zupełny hardcore. Na pewno większe znaczenie ma balans pomiędzy mocą nadajnika a ilością użytkowników w danym momencie – to może być zależne od pogody, ale nie musi (przy kiepskiej pogodzie większa szansa, że ludzie siedzą w domu).
REKLAMA