logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karcher K5 – wyciek wody i brak ciśnienia, czy warto naprawiać tę myjkę?

szczukot 30 Cze 2025 15:04 1182 8
REKLAMA
  • #1 21593781
    szczukot
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Leci mi woda z Karchera K5 i nie trzyma ciśnienia.
    To jest naprawialne czy szkoda się bawić ?

Karcher K5 – wyciek wody i brak ciśnienia, czy warto naprawiać tę myjkę?
  • REKLAMA
  • #2 21593908
    Igor8
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Cześć, na dołączonym zdjęciu widać że wyciek z pod głowicy jeśli sam miałbyś to robić i masz jakieś minimalne doświadczenie to może się opłacać zrobić poszukaj filmu na youtube o ściąganiu głowicy w karcher k5 jeśli okazało by się że to sama uszczelka to koszt naprawy nie przekroczy 20 zł ewentualnie na gwarancję jak jeszcze jest.
  • REKLAMA
  • #3 21593914
    szczukot
    Poziom 14  
    No właśnie to jakby nei spod głowicy a sama głowica uszkodzona. To chyba nie jest w tym miejscu rozbieralne. Niby wygląda jak dwa elementy. ale odkręciłem te śruby i to jedna caość. Chyba, że musze użyć siły aby to rozdzielić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21594583
    szczukot
    Poziom 14  
    Rozebrałem i tam jest taka uszczelka trójkątna po obwodzie. Ale w żaden sposób nei uszkodzona. Czy faktycznie jej wymiana pomoże ?
  • #7 21597600
    Igor8
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    >>21594583 Wyślij zdjęcie uszczelki i powierzchni do których przylega, może jest nawet jakieś małe pęknięcie? Przejedź paznokciem i popatrz jeśli jednak wszystko wygląda w porządku wymiana uszczelki nie jest droga osobiście dołożył bym te kilka groszy żeby upewnić się czy na pewno nie nadaje się do użytku.
  • #8 21601669
    naprawnarzedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Jeśli uszczelka jest w całości, nie "przycięta" podczas składania to pęknięta jest głowica zaworowa, i nic się nie da z nią zrobić, tylko wymiana. Jest dostępna jako nowa część lub używka w sieci, zaworki wewnętrzne jeśli są dobre to do przełożenia do używki. Zewnętrzne grzybki są zgrzewane, jako część zamienna występują z czerwonymi zawleczkami do montażu.
  • #9 21601686
    szczukot
    Poziom 14  
    No skończyło się na szybkim kupnie kolejnej :(
    W serwisie powiedzieli, że kolejkę mają na 6 tygodni :D
    A ja musiłam skończyć robotę.

Podsumowanie tematu

✨ Wyciek wody i brak ciśnienia w myjce ciśnieniowej Karcher K5 mogą wynikać z uszkodzenia głowicy zaworowej lub uszczelek. Rozbiórka głowicy wymaga użycia siły, a w internecie dostępne są filmy instruktażowe pokazujące ten proces. Wymiana uszczelek, zwłaszcza trójkątnej uszczelki obwodowej, jest tania i warto ją przeprowadzić nawet jeśli uszczelka nie jest wyraźnie uszkodzona, aby wykluczyć jej winę. Jeśli uszczelka jest nienaruszona, problemem może być pęknięta głowica zaworowa, której nie da się naprawić – konieczna jest wymiana całej głowicy. Nowe lub używane głowice można znaleźć w sieci, a wewnętrzne zaworki można przełożyć do nowej części. Zewnętrzne elementy zaworów są zgrzewane i dostępne jako części zamienne z czerwonymi zawleczkami. W przypadku braku możliwości szybkiej naprawy serwisy oferują długie terminy oczekiwania, co może skłonić do zakupu nowej myjki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA