logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik piórkowy 2-pozycyjny Bułgaria lata 80 tokarka cu585/505 – co to za styki 1-2 i 7-8?

zetmarcin 02 Lip 2025 10:14 264 5
REKLAMA
  • #1 21595429
    zetmarcin
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam,

w schemacie tokarki mam taki przełącznik piórkowy 2-pozycyjny (przekręcany) i proszę o pomoc, co to za rodzaj styków 1-2 i 7-8 (czy są to wyprzedzające, czy opóźniające?).
    Czy kierunek pochylenia styków w dół 1-2 i 5-6 oznacza, że jest to współpracująca para? (że np. załączają lewe obroty), a druga para 3-4, 7-8 prawe?
    Przełącznik jest produkcji bułgarskiej z lat 80. Chciałbym go zastąpić dwoma przyciskami i nie wiem, czy mogę go zastąpić zwykłymi stykami, czy też muszą być z takimi stykami? Załącza on obroty wrzeciona prawe lub lewe.

Pozdrawiam
    Przełącznik piórkowy 2-pozycyjny Bułgaria lata 80 tokarka cu585/505 – co to za styki 1-2 i 7-8?
  • REKLAMA
  • #2 21596000
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    jak dla mnie to są zwykle styki NC i NO ze wspólnym napędem nie ma żadnej współpracy
  • REKLAMA
  • #3 21596146
    zetmarcin
    Poziom 11  
    >>21596000

Na schemacie te styki tak wyglądają i ten przełącznik ma jako jedyny tak dziwnie oznaczone styki.
  • REKLAMA
  • #4 21596397
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Należałoby pomierzyć miernikiem, jak się zachowują, ale jeśli jest to zwykły silnik asynchroniczny, to styki raczej też będą normalne.
    Chyba, że proces / specyfika pracy tokarki wymaga, aby te obroty załączały się wcześniej lub później - ale osobiście wątpię
  • REKLAMA
  • #5 21596423
    zetmarcin
    Poziom 11  
    >>21596397

dzięki za zainteresowanie tematem:))
    przepraszam mój błąd mea culpa, dla jasności wrzucam schemat sterowania.
    W tej tokarce silnik jest uruchamiany na stałe (innym przełącznikiem B3), następnie przełącznikiem krzywkowym BS1 wybieramy zakres prędkości wrzeciona i dopiero wtedy możemy włączyć obroty wrzeciona,
    Prawo-lewo uzyskuje się poprzez załączanie odpowiedniej sekwencji sprzęgieł przyciskiem piórkowym BS2 lub BS3 (są to zdublowane przyciski bo są dwa panele operatorskie)
    schemat mam rozgryziony tylko ten przełącznik jest trochę zagadką ponieważ te styki o które pytałem na końcu są podłączone do przekaźnika czasowego DT2 który załącza 2stopniowo tylko najwyższe obroty i poza tym niczym innym nie steruje
    Sprzęgła są załączane w dwóch grupach poprzez stycznik DAO oraz DA1
    Ze schematu wynika że DAO odpowiada za prawe obroty a przy lewych obrotach załączony jest DA1 i połowa(część) sprzęgieł uruchamianych poprzez stycznik DAO
    Sądzę że te styki to mogło być jakieś zabezpieczenie żeby szybciej wyhamować wrzeciono (hamulec jest realizowany na dwóch elektrosprzęgłach) lub przed jednoczesnym załączeniem prawych i lewych??? tylko nie pasuje mi że w sumie na końcu jest ten stycznik czasowy DT2.....
  • #6 21597140
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Czyli czasówka tylko do wysokiego biegu wrzeciona - logiczne.
    Zabezpieczenie przed jednoczesnym załączeniem lewych / prawych zrób na stykach pomocniczych styczników sterowanych przyciskami, którymi chcesz zastąpić przełącznik.
    Jeśli to faktycznie są jakieś styki przyśpieszające / opóźniające to tak naprawdę okaże się podczas pracy z nowym sterowaniem
REKLAMA