logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie przełącznika trzypozycyjnego do silnika podajnika ekogroszku – lewe/prawe obroty

Suprotec85 18 Gru 2025 20:18 531 16
REKLAMA
  • #1 21784146
    Suprotec85
    Poziom 9  
    Proszę o pomoc w podłączeniu takiego przełącznika trzypozycyjnego, gdzie będzie można włączyć lewe i prawe obroty. Na środku silnik ma nie pracować
    Ten silnik ma być zamontowany w podajniku na ekogroszek, potrzebuję mieć w nim możliwość lewych i prawych obrotów.
    Na podstawie poniższych danych prosiłbym o jakiś uproszczony schemat, podanie, które kabelki mam podłączyć, gdzie zastosować zwory itp.

Tabliczka znamionowa silnika jednofazowego Pro-Motor 230V 0.18kW
    Schemat połączeń silnika jednofazowego z funkcją zmiany kierunku obrotów
    Zaciski silnika jednofazowego z oznaczeniami U1, U2, V1, V2, Z1 i Z2
    Przełącznik kołyskowy trzypozycyjny 6-pinowy z oznaczeniami pinów
    AI: Proszę podać, jaki dokładnie silnik będzie używany (np. jednofazowy czy trójfazowy, napięcie zasilania, moc, liczba przewodów, ewentualnie model lub zdjęcie tabliczki znamionowej).
    Silnik jednofazowy.
    AI: Jaki dokładnie model lub typ przełącznika trzypozycyjnego Pan/Pani posiada (np. schemat wyprowadzeń, producent, model, zdjęcie przełącznika)?
    Przełącznik trzypozycyjny kołyskowy 6-pin.
  • REKLAMA
  • #2 21784498
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 271
    Na początek podłącz zasilanie wg schematu dla lewych obrotów ale bez tych mostków (blaszki pomiędzy)
    Schemat połączeń silnika pokazujący styki U1, U2, V1, V2, Z1, Z2 i kierunek obrotów
    Potem te dwa punkty U1 i U2 do środkowych konektorów pstryczka, U1 do A2 i U2 do B2.
    Następnie V1 do B1, Z2 do A1. Po podłączeniu zasilania powinieneś mieć lewe obroty w którymś położeniu wyłącznika.
    Podłącz i potwierdź.
    Jak to zadziała, podpowiem co dalej, ale chyba sam się domyślisz

Dodano po 3 [minuty]:

Jednakże jest jedna uwaga. Tym przełącznikiem uzyskasz zmianę obrotów, nie uzyskasz wyłączenia zasilania silnika. Co prawda nie będzie się kręcił w położeniu środkowym, ale nadał będzie pod napięciem.
  • REKLAMA
  • #3 21784512
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1814
    michal.zd napisał:
    Jednakże jest jedna uwaga. Tym przełącznikiem uzyskasz zmianę obrotów, nie uzyskasz wyłączenia zasilania silnika. Co prawda nie będzie się kręcił w położeniu środkowym, ale nadał będzie pod napięciem.

Co dyskwalifikuje takie połączenie i ten wyłącznik.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4153706.html
  • #4 21784573
    michal.zd
    Poziom 31  
    tos18 napisał:
    Co dyskwalifikuje takie połączenie i ten wyłącznik.

Niekoniecznie.
    Brałem pod uwagę fakt
    Suprotec85 napisał:
    Ten silnik ma być zamontowany w podajniku na ekogroszek,

Więc jest podłączony pod sterownik kotła, a przełącznik ma służyć wyłącznie do zmiany kierunku.
    Podejrzewam że chodzi o sytuację zakleszczenia się ślimaka. Akurat mam podobnie, tylko pellet, ale podajnik slimakowy czasem się potrafi zakleszczyc, radzę sobie pomagając mu kluczem. Lewe obroty ułatwieniem byłyby.
  • #5 21784601
    tos18
    Poziom 42  
    Tylko jak ktoś zapomni i zostawi w pozycji 0 to może się to źle skończyć dla któregoś z uzwojeń.
  • #6 21784615
    michal.zd
    Poziom 31  
    tos18 napisał:
    Tylko jak ktoś zapomni i zostawi w pozycji 0 to może się to źle skończyć dla któregoś z uzwojeń.

Prawda. Oberwie robocze.
    Pytanie do autora, do czego ma to służyć. Czy tylko w razie zakleszczenia, jak zakładam, czy też potencjalnie do normalnej pracy. O ile sporadycznie jakoś można sobie pozwolić na takie prowizoryczne rozwiązanie, to częste zmiany znacząco podnoszą ryzyko pomyłki.
    Noi przede wszystkim, jeśli nie jest to podłączone do sterownika to ten przełącznik się nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #7 21784768
    Suprotec85
    Poziom 9  
    W sumie ta pozycja środkowa, gdzie silnik nie pracuje, nie musi być w ogóle. Tak jak było wspomniane, chodzi mi o to, żeby można było cofnąć podajnik w przypadku zakleszczenia. Funkcja może być potrzebna raz czy dwa razy w roku, ale w razie awarii bardzo przydatna.
  • #8 21784787
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4589
    Na tym przełączniku można tylko zrealizować zmianę obrotów (czyli obrócić zasilanie w jednym z uzwojeń), tylko że drugie uzwojenia jest ciągle pod napięciem, a to jest niedopuszczalne.
  • #9 21784830
    michal.zd
    Poziom 31  
    stanislaw1954 napisał:
    drugie uzwojenia jest ciągle pod napięciem, a to jest niedopuszczalne.

O tym była mowa. Autor otrzymał ostrzeżenie.
    Ale że
    Suprotec85 napisał:
    Funkcja może potrzebna raz czy dwa razy w roku ale w razie awarii

Więc można przyjąć takie rozwiązanie.

@Suprotec85
    Pamiętać musisz o tym:
    przełączyć możesz tylko po wyłączeniu sterownika kotła, aby nie było w tym czasie napięcia na silniku.
    gdyż w inaczej
    stanislaw1954 napisał:
    drugie uzwojenia jest ciągle pod napięciem, a to jest niedopuszczalne.

...w momencie przełączenia.

Biorąc pod uwagę sytuację awaryjną to ten warunek będzie spełniony. Tak czy inaczej kocioł trzeba wyłączyć.
  • #10 21784842
    Suprotec85
    Poziom 9  
    Zakazane będzie przełączanie obrotów z lewych na prawe pod napięciem z powodów bezpieczeństwa, czy z powodu uszkodzenia silnika?
    Bo rozumiem, że przełączając przełącznik z lewych na prawe na ułamek sekundy będzie w pozycji zero i to może uszkodzić silnik?
  • #11 21784866
    michal.zd
    Poziom 31  
    Suprotec85 napisał:
    rozumiem że przełączając przełącznik z lewych na prawe na ułamek sekundy będzie w pozycji zero i to może uszkodzić silnik?

Przełącznik nawet w pozycji zerowej nie odcina napięcia od silnika.
    Silnik raczej a nawet na pewno to przeżyje, jako że wytrzymuje zakleszczenia i to przez długi czas, dopóki nie zostanie to zauważone.
    Natomiast źle skończyć może sterownik, wszystko zależy na jaki prąd wyjściowy został zrobiony i jaki zapas ma w stosunku do mocy pobieranej przez silnik w stanie zatrzymania. Lepiej więc nie eksperymentować, szkoda sterownika.
    Aaa pierwsze primo nie dopisałem: im krótszy czas między przełączeniem obrotów tym gorzej, więc jakbyś chciał pstrykać przełącznikiem to ułamek sekundy odpada.
    Drugie primo, nie chodzi o sytuację gdy przełącznik będzie w pozycji zerowej, akurat to nie ma jakiś natychmiastowych skutków (pewnie po paru godzinach doszło by do przegrzania uzwojenia), lecz chodzi o nagłe przełączenia uzwojenia pomocniczego z kondensatorami. To ten przypadek jest newralgiczny, gdyż może powodować nagłe wzrosty prądu.

Dodano po 16 [minuty]:

W temacie zakleszczenia podajnika. Ja swój sterownik przełączam w tryb ręcznego włączania podajnika i wówczas kombinuję mając kontrolę nad czasem pracy silnika. Twój sterownik pewnie też ma taką możliwość.
    Wówczas przed przełączeniem obrotów wyłącz podajnik w sterowniku. Lewe obroty też nie mogą być dłużej niż dwie sekundy, groszek nie ma miejsca od strony zasobnika, gniotąc go tam możesz doprowadzić do większego problemu.
    W moim przypadku bardzo rzadko dochodzi do takiego zakleszczenia, ze nawet pomagając silnikowi kluczem obracać ślimak w prawo nie pomaga. Zresztą zakleszczenia zdarzają się wyłącznie w sytuacjach, gdy zabraknie pelletu i niedopalone grudy leżą gdzieś w podajniku. Parę minut pracy z moją pomocą rozwiązuje problem
    Ps. Mamy podobnej mocy silniki. Zastanawiam się nad zamianą na dwukrotnie mocniejszy. Może wówczas sam sobie poradzi z większością zakleszczeń.
  • REKLAMA
  • #12 21784977
    Suprotec85
    Poziom 9  
    Groszek kupuję luzem z PGG, różne gratisy znajdą się w nim. W jednym roku jest ok, w innym raz, może dwa razy na rok, zdarzy mi się jakąś śrubę lub kawałek stali wyciągnąć z ślimaka. Ostatni raz takie coś wyciągnąłem z podajnika (patrz zdjęcie).
    Przydają się te lewe obroty, może rzadko, ale dobrze, jak są.

Zardzewiały metalowy pierścień trzymany w zabrudzonej dłoni przy podajniku opału
  • #13 21785017
    tos18
    Poziom 42  
    W #3 podałem link do rozwiązania podobnego problemu.
  • #14 21786359
    Suprotec85
    Poziom 9  
    Tak jest to podłączone w starym silniku: na jednym kondensatorze Zbliżenie na skrzynkę zaciskową silnika z podłączonymi przewodami
  • #15 21786365
    tos18
    Poziom 42  
    Inny typ silnika i przełącznik ma dwie pozycje - bez zera w środku.
    Poproszę o tabliczkę znamionową tego silnika.
    Wygląda na silnik trójfazowy skojarzony w trójkąt i z dołączonym kondensatorem dla pracy z jednej fazy tylko połączenia się trochę nie zgadzają.
  • #16 21786509
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    tos18 napisał:

....
    Poproszę o tabliczkę znamionową tego silnika.
    Wygląda na silnik trójfazowy skojarzony w trójkąt i z dołączonym kondensatorem dla pracy z jednej fazy tylko połączenia się trochę nie zgadzają.

1. Tabliczka znamionowa jest w pierwszym poście.
    2. Wygląda na to że silnik jest jedno fazowy z wył. odśrodkowym i dwoma kondensatorami. ( rozruchowym i pracy )
    @Suprotec85 Posiadasz omomierz ?
  • #17 21786530
    Suprotec85
    Poziom 9  
    Ten silnik, co jest na zdjęciu dwa posty wyżej, to stary silnik. On jest na jednym kondensatorze; nowy, co jest z pierwszego posta, jest zainstalowany aktualnie w podajniku. On jest już na dwóch kondensatorach i temat tyczy się tylko tego silnika.
    To ostatnie zdjęcie dałem jako poglądowe, żebyście zobaczyli, jak to było w starym silniku. Mam świadomość, że jest on innej budowy i nie mogę przełożyć przełącznika plug and play do nowego silnika.
    W starym silniku przełącznik działał w trzech pozycjach: lewe i prawe obroty, w pozycji środkowej silnik zatrzymywał się, nie pracował. Tak było oryginalnie podłączone przez producenta. Ja tam w nic nie ingerowałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika trzypozycyjnego do silnika jednofazowego zamontowanego w podajniku ekogroszku, umożliwiającego zmianę kierunku obrotów (lewe/prawe) oraz zatrzymanie silnika w pozycji środkowej. Wskazano konieczność identyfikacji typu silnika (jednofazowy), jego parametrów elektrycznych oraz schematu wyprowadzeń przełącznika. Omówiono zasadę działania przełącznika trzypozycyjnego w kontekście zmiany kierunku obrotów poprzez odpowiednie przełączanie faz i zwór na przewodach silnika. Podkreślono potrzebę zastosowania zwór (mostków) do prawidłowego połączenia uzwojeń silnika oraz zabezpieczeń. Wskazano, że w pozycji środkowej przełącznika silnik powinien być odłączony od zasilania, co wymaga odpowiedniego rozplanowania połączeń przewodów. Dołączone zdjęcia przedstawiają schematy i elementy instalacji, które należy dokładnie przeanalizować w celu prawidłowego okablowania. Brak szczegółowych danych dotyczących modelu silnika i przełącznika utrudnia precyzyjne wskazówki, dlatego zalecane jest podanie dokładnych oznaczeń i parametrów urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA