logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 4 1.4 TDI 2016 – wentylator chłodnicy pracuje, a górny wąż zimny

fikuss 02 Lip 2025 18:29 222 5
REKLAMA
  • #1 21595871
    fikuss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam seata ibize 4 2016 rok 1.4 tdi. Zauważyłem, że na wskaźniku mam 90 stopni wiatrak na chłodnicy chodzi a waż górny jest zimny. Wiatrak nie powinien się załączać gdy mamy już obieg otwarty i ciecz poszła na chłodnice? Oczywiście klima jest wyłączona także wentylatora nie załącza.

Wymieniłem termostat wraz z obudową ale jest to samo. Czasami gdy auto cisnę to temperatura przekracza 90 stopni i wentylator się załącza i odpuszczam gaz i temperatura spada do 90 stopni.

Auto poza pompą na rozrządzie ma jeszcze dwie elektryczne pompy, oczywiście sprawne. Mam mieć jakieś obawy, że np. pompa na rozrządzie nie działa czy w tym aucie tak jest?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21596271
    fikuss
    Poziom 11  
    Tu nie chodzi o dpf. Auto jeździ codziennie na krótkich odcinkach i dzień w dzień temperatura jest 90 stopni ale czasami jak się go dociśnie to przekroczy te 90 stopni a a wąż który idzie na termostat jest zimny. Termostat wymieniony na nowy. Auto nie jest ciśnięte, bo nie jestem pewien czy tak powinno być.

Wentylator gdy się załącza to już chyba powinien być obieg przez chłodnicę? A tu wentylator się załącza a na chłodnice jeszcze płyn nie poszedł. Oczywiście klima nie jest włączona to wentylatora nie załącza.

Zastanawiam się czy czasem pompa na rozrządzie nie poszła i dlatego wąż górny jest zimny. Ale z drugiej strony jakby pompa poszła to chyba by od razu wywaliło płyn przez zbiornik wyrównawczym. Auto ma przebieg 70 tyś.
  • REKLAMA
  • #4 21596883
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    A masz dpf? Jak tak to skąd wiesz kiedy się wypala? Jazda na krótkich odcinkach idealne do częstego wypalania bo nie kończy procesu i tak w koło ładnie temperaturę to chce wypalać a ty na miejscu znam to dlatego od czasu do czasu trzeba trochę depnąć
  • REKLAMA
  • #5 21600393
    fikuss
    Poziom 11  
    Ale co ma wypalanie dpf do obiegu cieczy? Poza tym wypalanie jest sygnalizowane. A tutaj żadnego komunikatu i brak obiegu a termostat przecież jest mechaniczny i przy danej temperaturze powinien puścić płyn na chłodnicę. Jak masz u siebie 90 stopni to oba węże masz ciepłe przy chłodnicy?
  • #6 21600421
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3416
    Po pierwsze na desce rozdzielczej masz wskaźnik temperatury a nie termometr.
    Po drugie silnik diesla ma większą sprawność niż benzyniak a także dużo większy tzw płaszcz wodny, przez to wolniej się nagrzewa.
    Po trzecie jazda na krótkich dystansach powoduje nie osiąganie przez silnik temp nominalnej, dlstego nie przegrzewasz go.
    Po czwarte, pomiar temp wody odbywa się w głowicy silnika a nie na chłodnicy, wentylatory załączane są wg danych z czujnika temp umieszczonego w głowicy.
    Usterka pompy wody jak najbardziej możliwa, a krótkie dystanse powodują że jeszcze nie przegrzałeś silnika.
    Raz miałem w Skodzie pęknięty wirnik (łopatki) i efekt był identyczny jak przez @fikuss opisany.
    Czy pompa dobrze pracuje (ma wydajność) łatwo stwierdzić obserwując zbiorniczek wyrównawczy, przy sprawnej pompie po rozgrzaniu silnika przez nadmiar (cienki górny wężyk) ma przepływać dosyć duża ilość cieczy.
    Zobacz też co się dzieje na tzw małym obiegu, czy nagrzewnica ma swoją wydajność. Jeżeli przez chwilę leci ciepłe z nawiewów a potem coraz chłodniejsze to.....już wiesz gdzie szukać przyczyny.
REKLAMA