logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak sprawdzić, czy licznik energii elektrycznej PGE został prawidłowo zaplombowany?

daga2430 02 Lip 2025 19:05 909 12
REKLAMA
  • #1 21595901
    daga2430
    Poziom 2  
    Witam, przychodzę z takim głupim pytaniem, ale jakiś czas temu elektryk ze spółdzielni wymieniał kabel przyłączeniowy do mojego mieszkania. Miało to zostać zgłoszone przez administrację osiedla do PGE, żeby przyjechali zaplombować licznik. Jednak do tej pory żadnego kontaktu z PGE w tej sprawie nie było, a niby mieli do mnie dzwonić. Próbowałam dowiedzieć się w administracji, czy aby na pewno zostało to zgłoszone, jednak nie udało mi się uzyskać takiej informacji, bo pan, który akurat pełnił dyżur, nic w tym temacie nie wiedział... ale zasugerował, że może już zaplombowali, tylko ja się na tym kompletnie nie znam i nie potrafię ocenić. Obecnie wygląda to tak, jak na załączonym obrazku, wiem, że na innych licznikach jest jeszcze zabezpieczenie na środku. Więc chyba jednak nie jest zaplombowany. Jest mi ktoś w stanie powiedzieć, czy dobrze myślę?
    Jak sprawdzić, czy licznik energii elektrycznej PGE został prawidłowo zaplombowany?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21595916
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    daga2430 napisał:
    jakiś czas temu elektryk ze spółdzielni wymieniał kabel przyłączeniowy do mojego mieszkania. Miało to zostać zgłoszone przez administrację osiedla do PGE

Działanie elektryka przed zerwaniem plomb i wymianą wlz:
    1) Zgłoszenie do właściwego ZE wniosku o wyrażenie zgody na zerwanie plomb w celu wykonania prac
    2) Po zakończeniu prac złożenie we właściwym ZE oświadczeniu o wykonaniu prac i zaplombowaniu licznika ( przez montera z ZE)
    Odpowiednie wnioski i sposób załatwienia są na stronie dostawcy energii.
    W/w sytuacja ze zdjęcia grozi naliczeniem kar gdy pracownicy danego ZE stwierdzą brak plomby.
  • Pomocny post
    #3 21595917
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2366
    Powinna być plomba na środku.
    Może warto jednak samemu zgłosić to do dostawcy energii, żeby nie było później niepotrzebnych kłopotów.
  • Pomocny post
    #4 21595920
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    Jeżeli licznik nie jest w twoim mieszkaniu to się nie przejmuj. Dla spokoju sumienia wyślij do PGE to zdjęcie z odpowiednim opisem ''jakiś czas temu elektryk ze spółdzielni wymieniał kabel przyłączeniowy do mojego mieszkania, zdjął plombę licznikową. Miało to zostać zgłoszone przez administrację osiedla do PGE żebyście przyjechali zaplombować licznik. Załączam aktualne zdjęcie licznika''
    Jeżeli licznik jest w twoim mieszkaniu to jak wyżej ale już nie dla spokoju sumienia, lecz by chronić się przed ewentualnym posądzeniem o kradzież prądu.
    Miałem identyczną sytuację na działce, /też PGE/ kiedy przez ponad dwa miesiące nikt nie przyjechał zaplombować i nie zadzwonił do mnie. Dopiero po trzecim moim przypomnieniu, ich elektryk zadzwonił i umówił się na plombowanie.
  • REKLAMA
  • #5 21595939
    daga2430
    Poziom 2  
    Licznik jest na korytarzu. Dzięki za odpowiedź, teraz będę trochę spokojniejsza, jak wiem, ile to może trwać.

Dodano po 2 [minuty]:

Dzięki, będę próbować się do nich dodzwonić
  • Pomocny post
    #6 21595962
    vodiczka
    Poziom 43  
    daga2430 napisał:
    Dzięki, będę próbować się do nich dodzwonić

Szkoda czasu, potrafią dłuuuuuugo nie odbierać. Wyślij maila albo dzwoń z samego rana.
  • #7 21596681
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1185
    Jak ekipa z PGE zobaczyła ten licznik, to pewnie szykują się do jego wymiany...
    A to może trochę dłużej potrwać.
    Niestety ten złom podlega ustawowemu obowiązkowi wymiany.
    Na szczęście na koszt PGE...
  • REKLAMA
  • #8 21597247
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    daga2430 napisał:
    ale zasugerował, że może już zaplombowali, tylko ja się na tym kompletnie nie znam i nie potrafię ocenić.
    Nie jest zaplombowane.
    Na fotce w #1 nie ma plomby na pokrywie listwy zaciskowej (tej śrubce po środku, poniżej obudowy licznika).
    Jak pisano wyżej - skoro licznik jest w miejscu ogólnie dostępnym (np. klatka schodowa) to teoretycznie nie ma się czym przejmować.
    Nie mniej stroną umowy nie jest ADM, ale Autorka. Zatem we własnym interesie jest aby ta plomba została założona.
    Więc warto to samodzielnie zgłosić do BOK.
    Z tym, że na takie zgłoszenie nie jest wymagana natychmiastowa (awaryjna) reakcja operatora i zlecenie może być zrealizowane ze znacznym opóźnieniem (bodajże 14 dni).
    A nawet jeśli OSD nie wyrobi się w te 14 dni, to ważne że zostało to zgłoszone i liczy się data zgłoszenia.
  • REKLAMA
  • #9 21597349
    vodiczka
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    zlecenie może być zrealizowane ze znacznym opóźnieniem (bodajże 14 dni).
    A nawet jeśli OSD nie wyrobi się w te 14 dni, to ważne że zostało to zgłoszone i liczy się data zgłoszenia.

Elektryk, który plombował na mojej działce /post 4/ powiedział to samo co wytłuściłem w twojej wypowiedzi ale opóźnienie było grubo ponad dwumiesięczne,
  • #10 21598151
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    vodiczka napisał:
    opóźnienie było grubo ponad dwumiesięczne,
    Nie wiem dlaczego tak było, nie wiem jaki podwykonawca obsługiwał Twój PPE.
    Ale jedno jest pewne - kiedy prace dla OSD były wykonywane przez własny personel, było wszystko w terminie.
    Odkąd zostało to zlecone podmiotom zewnętrznym, tak zaczęły się problemy, nad którymi nikt nie panuje.
  • #11 21599014
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Madrik napisał:
    Jak ekipa z PGE zobaczyła ten licznik, to pewnie szykują się do jego wymiany...
    A to może trochę dłużej potrwać.
    Niestety ten złom podlega ustawowemu obowiązkowi wymiany.
    Na szczęście na koszt PGE...

Te liczniki mogą jeszcze powisieć z kilka lat, a to czy się nadaje na złom to o tym decyduje ZE i rok legalizacji.

Na zdjęciu zerwana plomba leży w lewym rogu.

Jest też spora szansa, że nie było nic zgłaszane. Można zgłosić samemu.
  • #12 21599039
    vodiczka
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Odkąd zostało to zlecone podmiotom zewnętrznym, tak zaczęły się problemy, nad którymi nikt nie panuje.

Masz rację ale to raczej nie wina organizacji pracy podmiotów zewnętrznych a zbyt małej ich liczby i się nie wyrabiają. Podobnie jest z awariami w ORANGE. Zewnętrznych brakuje bo mało im płacą i tylko nieliczni biorą takie zlecenia.
  • #13 21606823
    daga2430
    Poziom 2  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, dodzwonić do PGE się nie udało, ale skorzystałam z formularza zgłoszeniowego i po tygodniu przyjechał pan i zaplombował.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie kabla przyłączeniowego przez elektryka ze spółdzielni licznik energii elektrycznej PGE powinien zostać zaplombowany przez monterów ZE na podstawie zgłoszenia administracji osiedla. Brak plomby na środku pokrywy listwy zaciskowej wskazuje na nieprawidłowe zabezpieczenie licznika. W przypadku liczników umieszczonych w miejscach ogólnodostępnych (np. korytarz) brak plomby nie jest krytyczny, jednak dla ochrony przed ewentualnymi zarzutami o nielegalne pobory energii warto samodzielnie zgłosić brak plombowania do PGE. Procedura obejmuje złożenie wniosku o zgodę na zerwanie plomb przed pracami oraz oświadczenia o wykonaniu prac i plombowaniu po ich zakończeniu. Realizacja zgłoszenia może trwać do 14 dni lub dłużej, zwłaszcza gdy usługi wykonują podwykonawcy zewnętrzni. W praktyce czas oczekiwania na plombowanie może wynosić nawet kilka tygodni. W przypadku problemów z kontaktem telefonicznym zaleca się wysłanie zgłoszenia mailowego lub przez formularz online. Po zgłoszeniu PGE powinno przyjechać i prawidłowo zaplombować licznik, co potwierdza zakończenie procesu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA