logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana skrzynki licznikowej wymaga zgłoszenia do energetyki?

tedeo1 19 Cze 2014 15:56 11247 9
REKLAMA
  • #1 13721707
    tedeo1
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam, w domu mam bezpieczniki topikowe, oraz licznik przykręcony na desce, która jest w ścianie, chciałbym zakupić nową skrzynkę licznikową z miejscami na bezpieczniki "esy", która jest ładna, nowoczesna itp...
    Dlatego chciałbym zapytać czy, muszę dzwonić do energetyki, że robię niewielka zmianę (licznik będzie w tym samym miejscu, tylko na innym podłożu) licznik jest zaplombowany, ale myślę że dałoby się przekręcić bez naruszania plomb.
    Oczywiście dbam o bezpieczeństwo i gdy dowiem się odpowiednich rzeczy, zadzwonię do odpowiedniego elektryka...
  • REKLAMA
  • #2 13721855
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    tedeo1 napisał:
    muszę dzwonić do energetyki, że robię niewielka zmianę ( licznik będzie w tym samym miejscu, tylko na innym podłożu) licznik jest zaplombowany ale myślę że dałoby się przekręcić bez naruszania plomb.
    Na pewno trzeba zgłosić zdjęcie plomb do ZE (przed zdjęciem!). Zwykle telefon nie wystarczy, trzeba to zrobić pisemnie. Nie radzę kombinować z odcinaniem przewodów czy innym kombinowaniem tak, aby nie naruszać plomb, a robota była zrobiona - to się może skończyć oskarżeniem o NPE.
  • #3 13722482
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Napisz pismo do ZE oni mają z reguły 2 tygodnie czasu na odpowiedź. Potem elektryk może zdjąć plomby po zrobieniu wszystkiego zgłaszasz do ZE licznik do ponownego oplombowania. Koszt oplombowania to około 38 zł.
  • REKLAMA
  • #4 13723232
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Pomijam, że byłby to dobry moment na przegląd okresowy instalacji. Dobrze jest skonsultować z elektrykiem zakres prac oraz określić potrzebne artykuły do zakupienia.
  • #5 13725491
    tedeo1
    Poziom 10  
    Po głębszym zastanowieniu, zleciłbym elektrykowi zmianę położenia skrzynki z licznikiem i głównymi bezpiecznikami, wiąże się to z wymianą pionu (może i dobrze).

Czyli jak najszybciej mam składać wniosek do ZE, o rozplombowanie na czas remontu?
    Oraz dać im znać jak wszystko będzie gotowe? by przyszli zaplombować na nowo?

Chciałbym się również dowiedzieć czy elektryk będzie musiał sporządzić jakieś protokoły do ZE?
  • REKLAMA
  • #6 13725539
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    Elektryk będzie wiedział co zrobić i co sporządzić.
    A Twoje zmartwienia odejdą w niebyt.
  • #7 13725576
    tedeo1
    Poziom 10  
    Wiem że elektryk wie, również ja we wolnym czasie mógłbym się paru ciekawych rzeczy dowiedzieć.
  • #8 13725585
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Na wniosku o zdjęcie plomb jest potrzebna pieczęć i numer świadectwa kwalifikacyjnego elektryka.
  • REKLAMA
  • #10 13726370
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6631
    tedeo1 napisał:
    ja we wolnym czasie mógłbym się paru ciekawych rzeczy dowiedzieć.

Niestety nie wiemy nawet skąd piszesz. A pomiędzy Operatorami i ich oddziałami (ba nawet rejonami) występują skrajne różnice w procedurach. Ponadto w osi czasu zmiany tych procedur zachodzą dość dynamicznie.

Więc najpewniejsze informacje uzyskasz w Rejonie Energetycznym obsługującym Twój teren.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana skrzynki licznikowej wymaga zgłoszenia do zakładu energetycznego (ZE) przed zdjęciem plomb. Należy złożyć pisemny wniosek, a po zakończeniu prac elektryk może zdjąć plomby i zgłosić licznik do ponownego oplombowania. Koszt oplombowania wynosi około 38 zł. Warto również skonsultować się z elektrykiem w celu przeglądu instalacji oraz ustalenia niezbędnych materiałów. Procedury mogą się różnić w zależności od regionu, dlatego najlepiej uzyskać informacje bezpośrednio od lokalnego ZE.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA