logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.6 SR 1999 – niestabilne obroty, gaśnięcie silnika, błąd sterownika po wymianie przepustnicy

krzychuminecraft0 02 Lip 2025 19:25 300 7
REKLAMA
  • #1 21595911
    krzychuminecraft0
    Poziom 5  

Witam. Mam problem z Golfem 4 1.6 SR 99 rok. Mianowicie, parę miesięcy temu przy odpaleniu zaczęły spadać obroty do około 400, po czym wracały do normalności. I tak robił sobie raz na jakiś czas. Konkretnie była to już wyczerpana przepustnica, ale wątek jest taki, że nabijałem klimę, która zaczęła działać i wtedy problem się nasilił. Obroty zaczęły spadać dużo częściej podczas włączonej klimatyzacji, gasł przy dojeżdżaniu do świateł, szarpał itp. Pokazał się błąd nastawnika położenia (wcześniej też błąd czujnika Halla, teraz już nie) przepustnicy. Okej, kupiłem na szrocie używkę, zamontowałem i błąd zniknął, ale zaraz po wymianie pokazał się błąd modułu sterownika silnika. Wcześniej go nie było, dopiero po wymianie się pojawił, a przez ten błąd nie da się zrobić adaptacji, ale obroty jakoś nie skakały. Błąd pozostał, ale problem znów się nasilił, tylko gorzej. Teraz już nie spadają tak te obroty, tylko jak chodzi i się nagrzewa, to jakby przestawał chodzić na jeden gar. Podczas jazdy gaz do dechy i nic, przyspiesza tak sporadycznie i bardzo strasznie wolno. Potrafił się odmulic i chodzić dobrze. Ale jak sobie ostygł czy na drugi dzień, jak był odpalany, to chodził normalnie. Wypadania zapłonu nie ma ani jakichkolwiek błędów oprócz błędu od sondy, która jest sprawna. I tak do dziś zostało, że chodzi tak jak na załączonym filmiku, tak samo gaśnie przy włączonej klimie i nie da się kompletnie jechać. Bo raz chodzi dobrze, ale nigdy nie wiadomo, kiedy mu odwali. Nie wiem, co mu już jest, czy ta przepustnica też jest zła, czy coś z tym sterownikiem. Ma ktoś jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 21595957
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Ocena: 288
    W przepustnicy masz silnik elektryczny i szczotki się kończą lub wieszają. Przerobiłem ten problem przez puknięcie młotkiem z wyczuciem w obudowę przepustnicy tam gdzie jest silnik i problem zniknął. Załóż starą i tak zrób nie zaszkodzi

Dodano po 5 [minuty]:

Po odgłosie silnika to idzie na trzy tłoki moje zdanie
  • REKLAMA
  • #3 21595965
    krzychuminecraft0
    Poziom 5  
    Czyli mówisz, że te wszystkie objawy, które ma, to jest przez przepustnicę? To gaśnięcie na klimie włączonej, to jak w ogóle chodzi silnik. I ten błąd od sterownika? Bo ogólnie mam zamówioną nową, myślisz, że znikną te problemy? Ale wydaje mi się, że jakby chodził na 3 tłoki, to byłoby tak cały czas, a kilka godzin później go odpalę i chodzi normalnie. Bo był już w nim robiony remont, bo stracił raz kompresję. Pierścienie olejowe się skończyły i go pokręciło trochę, ale było zrobione wszystko.
  • REKLAMA
  • #4 21595970
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Nie nie znikną bo idzie na trzy Gary i dlatego gaśnie jak włączysz klimę. Rada taka zmierz kompresję wymień świece bo taki odgłos silnika to mają te silniki z trzema tłokami
  • REKLAMA
  • #5 21595999
    krzychuminecraft0
    Poziom 5  
    Jakby była to świeca, to chodziłby tak cały czas, a jak już mówiłem, chodzi tak, jak się rozgrzewa przeważnie. Miałem już z nim sytuację, że po tym remoncie chodził tak samo jak teraz, tylko bez przerwy. Okazało się, że była to świeca, która była nowa. Jak kompresji by nie miał, to tak samo raczej chodziłby tak bez przerwy. I tak jak też napisałem wyżej, że nie ma wypadania zapłonu, bo było sprawdzane na komputerze, teoretycznie jak tak chodził.
  • #6 21596154
    Gregory 407
    Poziom 28  
    Skoro błędu wypadania nie masz to nie oznacza że go nie ma.to jest prosta konstrukcja i nie ma dużo czujników.Sprawdź to co powiedziałem a zaoszczędzisz kasę i nerwy. Prosty sposób na wypadanie zapłonu jak kuleje to delikatnie podciąg cewkę do góry i tam gdzie nie ma reakcji to tam nie ma spalania- tyle
  • #7 21596171
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Podaj numery błędów jakie wystąpiły lub występują, bo interpretacja tych błędów jest ważna.
  • #8 21596298
    krzychuminecraft0
    Poziom 5  
    Rozbiorę dziś to i zobaczę kompresję, te świece itp.

Dodano po 1 [minuty]:

Na pewno 01177 od sterownika i lambda, ale nie pamiętam numeru. Chyba że o jakieś inne numery ci chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Golf 4 1.6 SR z 1999 roku ma problem z niestabilnymi obrotami silnika, gaśnięciem oraz błędami sterownika po wymianie przepustnicy. Początkowo obroty spadały do około 400 i wracały do normy, co nasiliło się po uruchomieniu klimatyzacji. Pojawiły się błędy dotyczące nastawnika położenia przepustnicy oraz czujnika Halla. Po wymianie przepustnicy na używaną z demontażu błąd nastawnika zniknął, ale pojawił się błąd modułu sterownika silnika, uniemożliwiający adaptację przepustnicy. Objawy pogorszyły się – silnik pracuje nierówno, zwłaszcza po rozgrzaniu, z wyraźnym przerywaniem pracy jednego cylindra i brakiem reakcji na pełne otwarcie gazu. Problem może wynikać z uszkodzonego modułu sterownika, złej jakości używanej przepustnicy lub konieczności kalibracji i diagnostyki układu sterowania silnikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA