logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się z centralą Siemens HiPath 3350 przez LPT i HiPath 3000C – brak łączności

mil101 03 Lip 2025 09:52 168 1
REKLAMA
  • #1 21596318
    mil101
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Obecnie posiadamy w firmie centralę telefoniczną Slican, ale jest zalecenie, aby wrócić do poprzedniej już skonfigurowanej centrali marki Siemens. Niestety nie byłem przy procesie demontażu, a centrala została umieszczona w kartonie. Mam ją na stole i próbuję się z nią skomunikować, lecz brakło mi pomysłów.
    Posiadam program HiPath 3000C.
    Centrala posiada 2 złącza LPT i nic poza tym.
    Posiada 8 kart, ale napiszę tylko te, które mają włożone wtyczki, bo rozumiem, że pozostałe złącza nie były wykorzystywane:
    6 – Karta 8SLA FC – 8 analogowych interfejsów a/b dla tradycyjnych telefonów
    7 – Karta SLU8 – cyfrowy moduł abonencki
    8 – Karta STL2S ISDN – możliwe podłączenie 2 łączy ISDN2 (4 kanały łącznie)
    9 – Karta TLA4 – impulsowa płyta systemowa z 4 analogowymi liniami miejskimi do wybierania impulsowego i systemu wybierania DTMF.
    Próbowałem kablem Com to LPT (niestety nieoryginalny i nie dam głowy, czy dobrze połączony), w ustawieniach wybrałem mój numer COM i połączenie bezpośrednie, ale pisze, że PBX jest wyłączone. Zainstalowałem też modem i próbowałem się połączyć (włożyłem do jednego z gniazd w karcie 8).
    Do tego jest jeszcze urządzenie na kartę SIM – MC200GMV1 oraz transmiter COM1, COM2 (brak oznaczenia, ale widać go na zdjęciach).
    Reasumując :) Przede mną na pewno jeszcze wiele problemów, ale nie ruszę z tematem, jak się z centralką nie skomunikuję.
    Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź, co może mnie naprowadzić na odpowiedni tor myślenia. Jak to mówią, co dwie głowy, to nie jedna :).
    Pozdrawiam. Miłosz.

Jak połączyć się z centralą Siemens HiPath 3350 przez LPT i HiPath 3000C – brak łączności
    AI: Czy centrala jest obecnie podłączona do zasilania i czy widać, że się uruchamia (np. świecą się jakieś diody, słychać sygnały, wentylator itp.)?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21690803
    nsasin
    Poziom 11  
    W HiPath 3550, bo taki model zakładam, chyba że to HiCom; RS jest na karcie CPU obok karty MMC — DB9 na froncie.
    Na pana zdjęciach nie widzę za bardzo CPU

Płyta główna systemu telekomunikacyjnego z wieloma złączami i przewodami
    tak wygląda cpu
    Płyta główna HiPath z komponentami elektronicznymi i złączem DB9

Dodano po 8 [minuty]:

Zbliżenie na złącza V.24 w systemie HiPath 3550/3350 z opisanymi portami
    Schemat złącza RS-232 i tabela przypisań pinów dla HiPath 3550 i 3350
    Tabela przyporządkowania pinów złącza 9-pin i 25-pin dla adaptera V.24
    Schemat połączeń kabla V.24 dla złącza 9-pinowego w systemach HiPath 3000
REKLAMA