logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Polsat Evobox – brak sygnału po przeprowadzce, siła sygnału tylko na 1 kanale

ad3rlive 03 Lip 2025 13:06 663 9
REKLAMA
  • #1 21596498
    ad3rlive
    Poziom 3  
    Witam, mam problem. Przeprowadziłem się i telewizja działała (prowizorycznie podłączony Evobox). Podłączył go tata i wczoraj dostałem informację, że przerywa tak, że nie da się oglądać. Zacząłem szukać sygnału anteną, ale okazało się, że przewód był słabo zarobiony we wtyku, więc go poprawiłem, ale to nic nie dało. W domu przy dekoderze również nie był zrobiony idealnie, więc go poprawiłem, ale podczas odkręcania zauważyłem tam dziwny osad (jakby rdza). Delikatnie przeczyściłem z wierzchu i zarobiłem od nowa. Jednak dalej nie działa. Na tylko jednym kanale mam siłę sygnału ok. 80% i jakość ok. 70% (mimo to nagle wyskakuje "nieobsługiwany format wideo"), na reszcie 0/0 i brak sygnału. Ma ktoś pomysł, co z tym zrobić?
    AI: Jaka dokładnie antena jest używana (satelitarna czy naziemna, jaki model), i czy była ustawiana/konfigurowana po przeprowadzce?
    Satelitarna od Polsatu, była
    AI: Czy po przeprowadzce dekoder był ponownie wyszukiwany/konfigurowany pod kątem kanałów i czy antena ma bezpośredni widok na niebo (jeśli to satelita)?
    tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21596533
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @ad3rlive
    Ustawić prawidłowo antenę satelitarną.
    Skoro jest rdza na przewodach, to cały przewód antenowy do wymiany.
    A co za tym idzie, wtyczki F.

Pytanie, jaki jest stan techniczny konwertera.
  • #3 21596556
    ad3rlive
    Poziom 3  
    A czy jest np. jakiś preparat, którym warto byłoby ewentualnie wtyk żeński (ten od strony dekodera) potraktować? Bo sam kabel po oraz przed odcięciem tego zardzewiałego fragmentu ciągłość ma.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21596586
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @ad3rlive
    Rdzewiejący przewód antenowy, jeśli nie ma w nim wody, rdzewieje, bo jest wykonany z żelaza i tylko pokryty miedziowaną powłoką.
    Skoro rdzewieje dziś, to rdza będzie już zawsze.
    Wymień przewód, bo będziesz tam latał do końca życia i podcinał co chwilę wtyczki, jak przy dekoderze, to przy konwerterze.

Dobry kabel koncentryczny: TriSet PROFI, TRISET B2CA, TriSet 113, RG-6 TRI-SHIELD, TriSet 113 PE (jako przewód koncentryczny zewnętrzny).
    Same wtyczki F to też nie najtańszy szajs, tylko np. samo kompresyjne Cabelcon:
    https://dvbsklep.pl/zlacze-wtyk-F-samokompresyjny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21596604
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    ad3rlive napisał:
    ale podczas odkręcania zauważyłem tam dziwny osad (jakby rdza). Delikatnie przeczyściłem z wierzchu i zarobiłem od nowa.

Wymienić przewód na nowy. Jak wpływała woda to do wywalenia. Uszczelnić miejsce gdzie dostawała się woda.
    Spr. czy woda nie dostała się do wejścia antenowego dekodera.
    @KOCUREK1970
    Co za bzdury wypisujesz?
  • #6 21596695
    ad3rlive
    Poziom 3  
    >>21596604
    Wydaje mi się, że problem może być w wejściu antenowym. Wygląda mi to, jakby kiedyś był tam problem z dostającą się wodą, jednak teraz jej tam nie było i na 100% nie ma. Kabel będę wymieniał, ale sam w sobie ciągłość ma. Więc zastanawia mnie to wejście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21596709
    LeDy
    Poziom 43  
    ad3rlive napisał:
    >>21596604
    wydaje mi się, że problem może być w w wejściu antenowym. Wygląda mi to jakby kiedyś był tam problem z dostająca wodą jednak teraz jej tam nie było i na 100% nie ma. kabel będę wymieniał ale sam w sobie ciągłość ma. Więc zastanowia mnie to wejście

To zobacz jak wygląda ekranowanie przewodu. Prawdopodobnie jest skruszałe, mimo, że ma jeszcze przejście. Jeżeli przewód nie jest popękany to jedynym wejściem dla wody jest wtyk F przy konwerterze. Odkręcić przy konwerterze i zobaczyć jak wygląda. Miałem przypadek, że kobieta sprzątając mokrą szmatą obmywała dekoder i wejście w nim, wtyku F, były skorodowane.
  • #8 21596725
    ad3rlive
    Poziom 3  
    >>21596709 Rzeczywiście jest takie skruszałe.
  • Pomocny post
    #9 21596821
    LeDy
    Poziom 43  
    ad3rlive napisał:
    >>21596709 Rzeczywiście jest takie skruszałe.

Czyli wszystko jasne. Wymienić i oglądać.
  • #10 21596826
    ad3rlive
    Poziom 3  
    wymieniając kabel

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału w dekoderze Polsat Evobox po przeprowadzce. Użytkownik zauważył, że sygnał jest obecny tylko na jednym kanale z siłą około 80% i jakością 70%, ale pojawia się komunikat o nieobsługiwanym formacie wideo. Na pozostałych kanałach sygnał jest zerowy. Sprawdzono i poprawiono połączenia kablowe, które były słabo zarobione i miały ślady korozji, jednak to nie rozwiązało problemu. Antena satelitarna Polsatu była ustawiana i konfigurowana po przeprowadzce. Sugerowano ponowne wyszukanie kanałów oraz sprawdzenie konfiguracji dekodera i anteny, a także ewentualną wymianę kabla lub wtyków, gdyż uszkodzenia mechaniczne i korozja mogą powodować zakłócenia sygnału. Problem może wynikać z nieprawidłowego ustawienia anteny, uszkodzenia kabla lub dekodera, co wymaga dalszej diagnostyki i ewentualnej interwencji serwisowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA