logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Polsat Evobox PVR brak sygnału - siła i jakość sygnału 0%

JackKM 30 Cze 2022 20:41 8742 5
REKLAMA
  • #1 20082808
    JackKM
    Poziom 2  
    Witam

Od jakiegoś czasu pojawiły się problemy z sygnałem odbieranym przez mój dekoder Evobox PVR. Jednego dnia programy całkiem znikały po czym następnego dnia było ok i spój był kilka tygodni. Potem podobnie znowu zniknęły, pojawiły się po jakimś czasie i teraz już całkiem zniknęły. Siła i Jakość sygnału 0% w ustawieniach dekodera. Nie do końca jestem pewien czy prawidłowo sprawdzałem konwertery podłączając je na krótkim kablu przy dekoderze. Tutaj przy najmniej jeden parametr wg mnie powinien wskazać że dochodzi napięcie do konwertera. Niestety za każdym razem było 0% nawet przy zmianie konwertera na inny. Wymieniłem wiec dekoder na nowy. Podobnie sprawdzałem "na krótko" konwertery by zobaczyć czy będzie poprawa. Niestety wszystko bez zmian.
    Z tego wniosek, że aby sprawdzić konwerter i zobaczyć jakąś wartość dla Jakość i Siła, należy zawsze to robić z dokładnie wycelowaną czaszą i zamontowanym w niej konwerterze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20082965
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    A co myślałeś że zbiera sygnał jak antenka?

Masz mieć ustawioną antenę dokładnie na satelitę co odbierasz. Tak samo ma być ustawiony konwerter właściwie w uchwycie.

Albo sprawdź dekoder na innej antenie albo podłącz inny dekoder pod swoją antenę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20083389
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2914
    Nawet bym nie pomyślał aby konwerter sprawdzać przy dekoderze.
    Prawidłowo ustawić czaszę na Hotbird i uzyskać max. siły i jakości dla obu polaryzacji.
    Przeszkód na drodze czasza-Hotbird nie ma??
  • REKLAMA
  • #4 20084357
    JackKM
    Poziom 2  
    Przeszkód nie ma. Winę ponosił kabel koncentryczny który tuż przy wejściu do konwertera był widocznie za bardzo zgięty i uległ uszkodzeniu po kilku latach. Poprawiłem kabel. Na standardowej antenie Polsatu mam: siła sygnału 70%, jakość 58%. Zastanawiam się nad wymianą czaszy na większą bo podczas burzowej pogody sygnał często zanikał.
  • REKLAMA
  • #5 20084627
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2914
    Poczekaj jak teraz będzie. Czasza najlepiej w granicach Φ90.
  • #6 20387859
    JackKM
    Poziom 2  
    Problem tkwił w uszkodzonym kablu przy konwerterze. Ot, taka błahostka 🙂
REKLAMA