logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studnia do ogrodu wiercona ręcznie – głębokość, warstwy wodonośne

szczukot 03 Lip 2025 13:21 1707 45
Najlepsze odpowiedzi

Czy ręcznie wiercona studnia do podlewania ogrodu ma sens i jak głęboko trzeba wiercić, żeby trafić na wydajną warstwę wodonośną?

Nie da się tego przewidzieć z góry, bo nawet na sąsiednich działkach woda może być na 3 m, 10 m albo w ogóle zaniknąć, więc najpierw warto popytać sąsiadów i ewentualnie podejrzeć mapy hydrogeologiczne, ale traktować je tylko orientacyjnie [#21596759][#21596760][#21598270] Jeśli grunt jest podatny, ręczny świder z przedłużkami pozwala zejść na kilka metrów, a do podlewania ogrodu często taka płytka warstwa już wystarcza [#21598346][#21598695][#21598981] Na 30 m ręcznie to już bardzo ambitne i zwykle mało realne; domowe wypłukiwanie wodą z Karchera albo zwykłego węża raczej nie poradzi sobie z twardą gliną, bo do takich prac potrzeba dużo większego przepływu wody [#21598050][#21604176][#21604384] Jeśli po kilku metrach trafisz na piach i wodę, możesz zacząć od próbnej, płytkiej studni, a przy zraszaczach rozważyć zbiornik buforowy, bo mała studnia może nie dać potrzebnego wydatku [#21598981][#21599278]
REKLAMA
  • #31 21600429
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 558
    Przemcio napisał:
    Ostatnio jakiś Rolnik dostał karę Link za ilość
    czerpanej wody ze studni.

Z ciekawości wszedłem na podany link. Imię i nazwisko osoby.. Zastanawiające jak z RODO, czy to nie kolejny fejk, a dane osoby mają tylko uwiarygodnić.. Ale to taka moja myśl, by nie było shitstormu w temacia..
  • REKLAMA
  • #32 21602249
    szczukot
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    pierwsze dwa metry i .... kamień :(
    Postaram się go jakoś odkruć(odkurzacz ?) aby zorientować sie czy do ominięcia/rozbicia, czy jednak pierwszy otwór na marne.
    W najgorszym wypadku mogę tez powiększyć otwór tak aby do niego wejśc i go wyciągnąć;) Ale to jednak 2m.
  • REKLAMA
  • #33 21603113
    szczukot
    Poziom 14  
    Wywiercone poonad 3m - ciągle twarda glina i zero wilgoci.

Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]:

Na jakieś 2,5m mam taką mini żyłe wodną w tej glinie. Jak kopałem głębiej to czasami widziałem, że jest mokro powyżej.
    A teraz po kilku godzinach mi to studnię zaczęło zalewać :(
    Jutro sprawdzę na jakiej wysokości się lustro zrobiło. Chyba mi to utrudni wiercenie wtej glinie. Zrobi się klejąca i gęsta.
  • #34 21603431
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    keseszel napisał:

Z ciekawości wszedłem na podany link. Imię i nazwisko osoby.. Zastanawiające jak z RODO, czy to nie kolejny fejk, a dane osoby mają tylko uwiarygodnić.. Ale to taka moja myśl, by nie było shitstormu w temacia..

Nie jestem "ałtorem" artykułu z linku ale ... cieszy mnie, że analizujesz i "cedzisz" informacje!
    Było też ostatnio o samowoli budowlanej w postaci postawienia przyczepy campingowej bez
    kół na własnej(?!) działce z podłączonym zasilaniem gdyż to podobno już nie przyczepa a
    budowla.
    Ma tu być apolitycznie więc nie będę komentował działań (być może AI) mających wywołać stres
    u Obywateli tudzież przygotować w/w na urzędnicze "sianokosy".
    Dzisiaj w radyju było info, że w Rumunii Obywatel nie będzie mógł kupić samochodu o ile
    zalega z podatkami i rzekomo to dobry pomysł godny rozpropagowania.
    Nawet nie chce mi się myśleć co o tych "innowacjach" sądzą "inżynierowie" z pontonów bo szkoda czasu.
    Warto jednak mieć orientację jak można łączyć kropki i śledzić "zajawki" czego się spodziewać.
    A już myślałem, że dzisiaj po głosowaniu w UE wszystko wróci do normalności ale jednak nie.

Ale do brzegu .... czyli do tematu.
    Pierwsze dwa metry i ... kamień
    Tak bywa ... lepiej na 2 metrach niż 15-stu.
    Jeżeli woda się zbiera to na razie wody gruntowe i ciekawe jak tam z wydajnością będzie na
    przestrzeni kilku dni.

Bazujesz na jakimś materiale z YT czy to własny pomysł?
  • REKLAMA
  • #35 21603585
    keseszel
    Poziom 26  
    Dane rolnika miały uwiarygodnić w gazecie przekazywane treści. Nie żebym się Ciebie czepiał. Co do analizowania treści - raczej się staram nie podchodzić bezkrytycznie i odciąłem się od TVN, Polsatu, 19:30 i innych materiałów informacyjnych. Jest spokojniej. Jeśli jednak trafia mi się jakiś ciekawy news (nie żyję pod kamieniem w lesie) to jednak staram się sprawdzić. Np. Zapora Trzech Przełomów w Chinach spowodowała przesunięcie się biegunów ziemi - informacja z "Komputerświat". Bzdurka.. Do brzegu jednak...

2 m to dość płytko jak na lustro wody. Mogą być stopniowe nacieki, ale w suchych dniach raczej nic nie będzie. Przy kopaniu szamba mieliśmy ileś lat temu na głębokości 1,8m już nacieki utrudniające prace. Obecnie przy kopaniu kanalizy na 2,2 m było sucho. Normalnie przy wierceniu pod hydrofor- wierciliśmy na 13,5 m. Ale to było prawie 50 lat temu ;-)
  • #36 21603755
    szczukot
    Poziom 14  
    Tak - te lustro ro robi się z jakiś nacieków. Pomalutku gdzieś tam się coś sączy. JAk zatrzymuję robotę to po godzinie mam kilkanaście cm wody i problem z dalszym wierceniem bo z gliny tobi się kamień śliski.
    Aktualnie jestem na 4m i bez zmian. Ciągle twarda glina i nacieka woda od góry gdzieś.

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

Zaczyna mi brakować siły :)
    Jest jakieś 4,5m - ciągle glina.

Co myślicie o czymś takim:
    wstawię rurę kanalizacyjną powiedzmy 40mm, a do tego albo wąż ogrodowy (+ pompa) albo wąż do czysczenia kanalizacji (+ karcher).
    Będzie się wypłukiwało czy nie ?
    Może inna średnica rury (50 ? 32 ?)
  • #37 21604176
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Świder się nie chwyta, a ty wodą chcesz twardy grunt wypłukiwać.Takim "domowym" karcherkiem, to można piach na chodniku spłuknąć.
  • #38 21604199
    szczukot
    Poziom 14  
    No właśnie nie wiem czy się sprawdzi. Wiercenie słąbe bo się po tym ślizga i nie chce zagłębiać. A woda drąży skałę ...
    Karcher K7 nawet spore ciśnienie generuje. Do tego mam wąż do czyszczenia rur - to on punktowo ostro daje.
    Ze zwykłym wężem i pompą może być gorzej. Więcej wody ale mniejsze ciśnienie.

Przetestuję jedną i drugą metodę. Jak woda będzie wypływała "brudna" to znaczy, że można zapuścić i czekać.
  • #39 21604384
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Nie będzie nic z tego. Wąż do czyszczenia kanalizacji działa, ale wypłukuje brudy, osady z niedużej średnicy. Do dużych średnic, używają podobnego sprzętu ale na samochodzie. Oprócz ciśnienia, musi jeszcze być znacznie większa ilość wody, a nie takie igiełki.
  • #40 21604488
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    szczukot napisał:
    ...problem z dalszym wierceniem bo z gliny tobi się kamień śliski.
    szczukot napisał:
    Wiercenie słąbe bo się po tym ślizga i nie chce zagłębiać.
    To może trzeba naostrzyć świder?
    Przecież w stali wierci się z emulsją (woda z olejem) która też jest śliska, stal twarda, a wierci się bez problemu.
  • #41 21604494
    szczukot
    Poziom 14  
    Bardziej wydaje mi się, że brak nacisku jest. Siadam już nawet na ten świder i wtedy lekko się wgryza. Ale przydałyby się w sumie jakieś dyby na te żerdzie dać i ze 150 kg obciążenia dołożyć. Wtedy może by gryzło tą glinę.
  • #42 21604957
    magik332
    Poziom 27  
    Ocena: 444
    Witam do gliny i twardego podłoża to taki świder , i trzeba co jakiś czas dolać wody do odwiertu wtedy lepiej wierci się w glinie .
    Studnia do ogrodu wiercona ręcznie – głębokość, warstwy wodonośne
  • REKLAMA
  • #43 21605003
    szczukot
    Poziom 14  
    No mam taki zwykły - dwa ostrza.
    Z dolewaniem wody trochę testowałem, ale robi sie straszny poślizg. A jak mi za dużo nacieknie to jeszcze się męcze aby ją powybierać.

Ale właśnie skończyłem kolejny dzień. Na równo 5m trafiłem na kamień. Miałem stracha, ale udało się wyciągnąć.
    I tak sobie pomyślałem, że kamienie lubią być w innym gruncie ;)
    I 10 cm niżej .... zaczyna się chyba piach !
    Wyciągnałęm tylko kilka cm, bo już późno. Mam nadzieję, że to nie jakaś warstewka kilku centrymetrowa.
    Gdzieś w głębi serca liczę, że to może warstwa wodonośna będzie ... ;)

Dodano po 10 [godziny] 4 [minuty]:

Na pewno to już warstwa przepuszczalna - dzisiaj rano zero wody w studni. Więc to co nacieka leci gdzies w głąb. No to teraz ciekawe, jak głęboko teraz do wody.

Dodano po 7 [godziny] 4 [minuty]:

Kolejne info z placu boju: bez problemu w paisku doszedłem na 7m. Ciągle sucho.
    Piach zaczyna się obsypywać z boków. Chyba więc włożę osłonówkę i będę dolewał wody i szlamował aby piach wybierać (ewnetualnie wiercił w rurze lub pod rurą.

Zastanawiam się, czy mogę włożyć osłonówkę "tymaczasową" i potem ją wyciągnać. Nie chcę pchać jeszcze rury filtrowej na dno, bo nie wiem czy wogóle do wody dojdę, czy się nie uszkodzi jak będę szedł głęboko, albo będzie za krótka bo może duże lustro wody jest.
    Tylko nie wiem, czy potem dam rady to wyciągnąć :( A jak się wyciągnie czy piach się nei posypie zanim włożę docelową.
  • #44 21608474
    keseszel
    Poziom 26  
    >>21605003 Jak się piach posypie to będziesz wyciągał. Teraz już wiesz dlaczego kupę kasy sie płaci za wiercenie ;-) A swoją drogą.. Sprawdzałeś na mapach jak głęboko jest woda?
  • #45 21608495
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    keseszel napisał:
    A swoją drogą.. Sprawdzałeś na mapach jak głęboko jest woda?
    Chyba pierwszych kilka postów było na temat map oraz ich dokładności?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #46 21608653
    szczukot
    Poziom 14  
    No właśnie - nie za bardzo jest jak sprawdzić.
    Z ciekawostek znalazłem takie opracowanie jeszcze (strona 5):
    https://www.pgi.gov.pl/dokumenty-pig-pib-all/.../4446-karta-informacyjna-jcwpd-nr-3/file.html
    Ja jestem między granicą a Bezrzeczem (bliżej granicy). To z tego wynika, że pierwsza i druga warstwa wodonośna to może byc ta sama :) Czyli taka co jest kilka m pod ziemią i ataka co jest z 30 m pod ziemią.
    A ta kolejna warstwa wodonośna to już z 50-60m pod ziemią siedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania ręcznie wierconej studni do podlewania ogrodu oraz ewentualnego podłączenia do domu. Kluczowym problemem jest określenie głębokości i jakości warstw wodonośnych. W rejonie rozmówców woda może występować na różnych głębokościach – od kilku metrów do nawet 27 m, co wpływa na wykonalność ręcznego wiercenia. Ręczne wiercenie do około 5-7 m jest możliwe, zwłaszcza w gruntach piaszczystych, ale twarda glina i kamienie znacznie utrudniają pracę. Wypłukiwanie twardych warstw wodą pod ciśnieniem (np. myjką ciśnieniową Karcher K7 lub wężem do czyszczenia kanalizacji) ma ograniczoną skuteczność, szczególnie w przypadku gliny i kamieni. Zalecane jest stosowanie ręcznego świdra z dolewaniem wody, ewentualnie wspomaganie się kołowrotem lub wyciągiem na bloczku przy studniach kopanych z kręgami betonowymi. Wiercenie na głębokość około 30 m ręcznie jest bardzo trudne i kosztowne, dlatego często lepszym rozwiązaniem jest wynajęcie wiertnicy mechanicznej lub koparki. Warto najpierw sprawdzić lokalne warunki hydrogeologiczne, np. poprzez mapy hydrogeologiczne lub konsultacje z sąsiadami. Przy planowaniu należy uwzględnić aspekty prawne dotyczące głębokości i odległości studni. Do wiercenia ręcznego nie rekomendowano silników elektrycznych ani spalinowych ze względu na konieczność dużej siły i specjalistycznego sprzętu hydraulicznego. W przypadku niskiej wydajności studni można zastosować zbiornik buforowy (np. z mauzera). Woda z płytkich warstw może być wystarczająca do podlewania, ale niekoniecznie nadaje się do spożycia bez uzdatniania.
REKLAMA