Z czego chcę umyć? Z 30-letniego brudu, zaschniętego oleju, kleju z taśm izolacyjnych.
Renowacja auta, piękny, czysty silnik, komora z nowym lakierem i chcę włożyć czystą "nową" wiązkę.
Suchy lód, jedna firma 500, druga 800, odpada taka opcja.
Chyba pozostanie spryskać czymś, myjka ciśnieniowa i suszenie, a potem kleje i inne brudy – szmata, benzyna ekstrakcyjna i przegląd oraz wymiana uszkodzonych przewodów, konserwacja wtyczek.
Ja używam K2 Akra ale zanim ją użyję odwijam stare izolacje i ściągam peszle. Wtedy białą taśmą murarską owijam wtyczki tak, aby nic tam nie naleciało. Psikam z sercem Akrą, czekam kilka minut i płukam pod ciśnieniem całość. Dwa razy taka przygoda i potem suszenie. Nigdy w życiu nic instalacji się nie stało pod warunkiem, że owijając nową izolacją sprawdzamy wzrokowo każdy przewód. Czasochłonne ale skuteczne.
✨ Dyskusja dotyczy bezpiecznych metod mycia wiązki elektrycznej w samochodzie Volvo 850, szczególnie usuwania 30-letniego brudu, zaschniętego oleju i kleju z taśm izolacyjnych podczas renowacji silnika i komory silnikowej. Proponowane metody obejmują namaczanie w roztworze Dimmer 1/10 z wodą, mycie pod ciśnieniem, dokładne suszenie na słońcu oraz wydmuchiwanie sprężonym powietrzem. Alternatywnie sugerowano czyszczenie suchym lodem, jednak ze względu na wysokie koszty metoda ta jest często odrzucana. Inna skuteczna technika to użycie preparatu K2 Akra po wcześniejszym zdjęciu starych izolacji i peszli, zabezpieczeniu wtyczek taśmą murarską, spryskiwaniu środkiem, płukaniu pod ciśnieniem i suszeniu. Po czyszczeniu zaleca się przegląd i wymianę uszkodzonych przewodów oraz konserwację wtyczek, a także usuwanie pozostałości kleju i brudu za pomocą benzyny ekstrakcyjnej i szmatki. Wygenerowane przez model językowy.