logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Elektrolux LRC5ME38X2, sprężarka Embraco FMXA4C, inwerter VES2456 – brak chłodzenia, drgania

saticzek1 06 Lip 2025 22:11 195 0
REKLAMA
  • #1 21599291
    saticzek1
    Poziom 1  
    Witam,
    lodówka Electrolux LRC5ME38X2
    sprężarka Embraco FMXA4C
    inwerter VES2456 CM F 00

Objawy: lodówka nie chłodzi, brak pracy agregatu. Po włączeniu wtyczki lodówki do gniazda zasilającego: na 3 sekundy startuje wentylator nawiewu zimnego powietrza, przez kilka sekund i startuje agregat na 3 sekundy. Rurka powrotu chłodziwa tuż przy sprężarce pokrywa się szronem, później czekam 15 minut i cały czas brak pracy sprężarki.

Serwis AGD przestałem prowadzić kilkanaście lat temu i zamiast najpierw uzupełnić wiedzę odnośnie agregatu w internecie, zacząłem od eksperymentów. Nie przyjrzałem się inwerterowi, tylko od razu uznałem go za rozbudowany rozrusznik. Najpierw zmierzyłem rezystancję dwóch uzwojeń (tak jak dla agregatów na rozruszniku mechanicznym) – rezystancja w obu uzwojeniach 20 Ω. Później podłączyłem sprężarkę przy pomocy jakiegoś starego rozrusznika mechanicznego z cewką prądową załączającą uzwojenie rozruchowe. Gdy sprężarka nie rozpoczęła pracy, ponownie multimetrem pomierzyłem uzwojenia, tym razem wszystkie kombinacje na wszystkich 3 stykach. Wyniki pomiarów dały do myślenia i dopiero wtedy wyszukałem i przeczytałem plik PDF sprężarki. Dokładnie wiem, jak działa regulator obrotów BLDC, nie pomyślałem, że w lodówce może być stosowany.

Pytania:
    1. Gdy do sprężarki podłączyłem rozrusznik starego typu i zasiliłem na kilka sekund 2 uzwojenia pełnym napięciem 230 V, czy mogłem uszkodzić coś mechanicznie? (Po ponownym podłączeniu inwertera lodówka już nie rozpędza agregatu, nawet na te 3 sekundy.) Pojawiają się 3 próby startu objawiające się drganiem silnika.
    2. Na początku, gdy odłączałem od agregatu inwerter, nie wyjąłem wtyczki z gniazda 230 V. Czy to mogło spowodować uszkodzenie modułu?

AI: Czy przed wykonaniem opisanych eksperymentów (podłączenie rozrusznika, pomiary, itp.) sprężarka działała poprawnie, czy już wcześniej występowały problemy z chłodzeniem lub uruchamianiem agregatu?
    lodówka 4 lata działała prawidłowo. pomiary wykonywałem, gdy włączył się alarm przegrzanej komory chłodzenia.
    AI: Czy na inwerterze lub płycie głównej lodówki pojawiają się jakiekolwiek kody błędów, sygnały dźwiękowe, migające diody lub inne oznaki wskazujące na rodzaj usterki?
    Alarm zbyt ciepłej komory chłodniczej.
  • REKLAMA
REKLAMA