logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SRV33A13 – zmywarka ciągle pracuje pompa, buczy, nie startuje program

maaciek213 07 Lip 2025 10:21 486 5
REKLAMA
  • #1 21599540
    maaciek213
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem ze zmywarką Bosch SRV33A13. Wczoraj podczas zmywania musiałem dwukrotnie ją otworzyć (zmywarka zawsze przerywa program, nic się nigdy nie działo niepożądanego). Skończyła program i ”zapiszczała”, wyłączyłem ją przyciskiem jak zawsze. Chciałem wstawić drugie zmywanie, spakowałem kosze naczyniami, włożyłem kapsułkę. Po wciśnięciu przycisku on od razu załączyła się pompa, co się wcześniej nie działo, od razu pomyślałem, że spróbuję ją zresetować kombinacją klawiszy na panelu. Po wciśnięciu kombinacji przycisków reset zmywarka non stop buczy i pompa próbuje wypompować wodę. Po próbie resetu, po około minucie zmywarka sygnalizuje piskiem o zakończonym zmywaniu. Po wyłączeniu przyciskiem i włączeniu ponownie cały czas chodzi pompa i buczy, próbując wyciągnąć wodę. Na próbę wlałem dzbankiem trochę wody, którą zmywarka od razu odpompowała (słychać w kranie). Cały czas świeci się ikonka zapętlenia. Próbowałem zmywarkę pochylić, jednak nic się nie wylało. Po pracy będę próbował dostać się do pływaka od systemu Aqua Stop. Czy ktoś ma ewentualne podpowiedzi, co mogę jeszcze sprawdzić? Cykam się, że mogłem spierdzielić programator, bo męczyłem reset i coś popaliłem swoim klikaniem.
    Bosch SRV33A13 – zmywarka ciągle pracuje pompa, buczy, nie startuje program Bosch SRV33A13 – zmywarka ciągle pracuje pompa, buczy, nie startuje program
  • REKLAMA
  • #2 21599648
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1138
    Ikonka "zapętlenia" z ze zdjęcia, to brak soli. Ile jej dałeś czasu na to odpompowanie?
    Do pływaka zajrzyj, jak nie on to zobacz czy masz presostat i ogólnie jak masz zrobiony system odmierzenia wody.
  • REKLAMA
  • #3 21599663
    maaciek213
    Poziom 2  
    >>21599648
    Kilkukrotnie zostawiałem na kilka minut. Najdłużej z 15 z myślą, że może po prostu musi skończyć program i się zresetuje. Jednak wyłączyłem, bo pomyślałem, że jak pompa chodzi na sucho, to też zaraz ją szlag trafi.
  • REKLAMA
  • #4 21599979
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1138
    No po 15 minutach powinno pójść dalej. Zaglądałeś do pływaka?
    Potem możesz jeszcze sprawdzić wyjście i element wykonawczy sterownika. Ja nie mam do tego dokumentacji, szukałbym po przewodach i ścieżkach. Może koledzy coś napiszą bardziej szczegółowo.
  • REKLAMA
  • #5 21600430
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21600515
    maaciek213
    Poziom 2  
    Udało mi się dostać do pływaka (nie było wody na styropianie), mam wrażenie, że się po prostu zaciął, bo po przełączeniu czujnika ręcznie przestała pobierać wodę i w końcu przestała buczeć. Zresetowałem ją guzikami (zaczęła reagować), udało się ustawić program. Wczoraj 2 razy pozmywała, wydaje się, że jest ok. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA