logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik z podświetleniem bez oznaczeń – jak poprawnie podłączyć?

Filipg_ 08 Lip 2025 11:20 342 9
REKLAMA
  • #1 21600558
    Filipg_
    Poziom 4  
    Witam, czy ktoś może podłączał taki przełącznik? Czy ma on swoje wejście i wyjście? Nie ma oznaczeń na nim. Po przyłożeniu multimetru w trybie testu ciągłości itp. i przyłożeniu do pinów z jednej strony plusa i minusa, dioda się ciągle świeci i nie gaśnie po przełączeniu, a jeżeli po drugiej stronie, to dioda załącza się z przyciskiem. I dioda tak jakby nie ma swojej polaryzacji, z dam z lewej albo z prawej to dalej świeci. Chciałbym wiedzieć, czy któraś strona może być przystosowana do obciążenia urządzenia, ale wątpię w to, po tym że nie ma schematu nawet itp.
  • REKLAMA
  • #3 21600586
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 662
    Tu masz schematy podłączenia zależnie czy lampka ma się świecić na stałe czy tylko przy włączeniu

• REKLAMA
  • #4 21600738
    Filipg_
    Poziom 4  
    >>21600584 ok na schemacie jest + z lewek czyli ma być tam ? Bo trochę zgłupiałem bo sprawdzałem multimetrem w trybie ciągłości obwodu i przyłożyłem sondy tak jak na tym schemacie sondę czerwoną czyli + z lewej czarną - z prawej dioda się świeciła obróciłem sondy czyli z lewej - a z prawej + dioda się świeciła . I tu jest moje pytanie o co to chodzi czy tu jest jakaś inna dioda którą nie ma katody i anody jest to nie możliwe producent nawet nie zamieścił oznaczeń na plastiku . I o co tu chodzi czemu tak jakby dioda działa w stanie zaporowym i przewodzenia
  • #5 21600759
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 808
    Schemat tego przełącznika:

• #6 21600765
    Filipg_
    Poziom 4  
    >>21600759 Z tego schematu wynika, że plus jest z lewej, ale dlaczego, jak dam plus z drugiej, to też świeci?
  • REKLAMA
  • #7 21600781
    inot
    Poziom 38  
    Widocznie producent niedokładnie opisał. To przełącznik o oryginalnej nazwie ASW17D.
  • #8 21600788
    Filipg_
    Poziom 4  
    Bo trochę zgłupiałem, bo sprawdzałem multimetrem w trybie ciągłości obwodu i przyłożyłem sondy: sondę czerwoną, czyli z lewej, czarną - z prawej, dioda się świeciła. Obróciłem sondy, czyli z lewej - a z prawej, dioda się świeciła. I tu jest moje pytanie: o co to chodzi? Czy tu jest jakaś inna dioda, która nie ma katody i anody? To niemożliwe, producent nawet nie zamieścił oznaczeń na plastiku. I o co tu chodzi, czemu tak jakby dioda działa w stanie zaporowym i przewodzenia? Czy faktycznie to będzie obojętnie, gdzie ja podłączę plus i minus, jak tu świeci i tu świeci? Nie chcę spalić tego itp., żeby mi się później nic nie paliło, tam, bo będzie to w takim miejscu, że nawet tego nie zauważę.
  • REKLAMA
  • #9 21600868
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 768
    Kiedyś spotkałem się z żaróweczką 12V/30mA.
    Wtedy polaryzacja nie ma znaczenia.
    Może są dwa antyrównoległe ledy ze wspólnym rezystorem? - chociaż nie pamiętam takiego przykładu.
    Test możesz zrobić zasilaczem 4Vdc podłączając do pary styków lewy-prawy w obu pozycjach klawisza.
    Żarówka świeci tak samo dla obu polaryzacji tylko słabo.
    Pojedynczy led tylko dla jednej polaryzacji.
    Napięcie 4V bo zaświeci led dla właściwej polaryzacji, ale nie uszkodzisz leda przy odwrotnej.
    Dla antyrównoległych ledów wynik jak dla żarówki.
    Generalnie dla pojedynczego leda powinny być oznaczenia polaryzacji na obudowie.
    Wszystko powinno być w karcie katalogowej np.
  • #10 21601036
    inot
    Poziom 38  
    Filipg_ napisał:
    gdzie ja podłączę plus i minus, jak tu świeci i tu świeci?

Najważniejsze jest, że napięcie zasilania LED, czyli według informacji uzyskanych z internetu, wynosi 12 V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika z podświetleniem, który nie posiada oznaczeń wejść i wyjść. Po pomiarach multimetrem w trybie testu ciągłości stwierdzono, że dioda LED w przełączniku świeci się stale po przyłożeniu napięcia z jednej strony, niezależnie od polaryzacji, natomiast po drugiej stronie dioda załącza się tylko po wciśnięciu przycisku. Brak schematu utrudnia identyfikację funkcji poszczególnych pinów. Wskazano, że jedna strona może być dedykowana do zasilania podświetlenia, a druga do obciążenia urządzenia, jednak brak jednoznacznej informacji. Podkreślono, że dioda LED w przełączniku może nie mieć klasycznej polaryzacji, co jest nietypowe. Wskazówki dotyczące prawidłowego podłączenia obejmują testowanie ciągłości i obserwację zachowania diody przy różnych konfiguracjach podłączenia oraz uwzględnienie, że brak oznaczeń wymaga eksperymentalnego podejścia do identyfikacji pinów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA