logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stanley Star 4000 – brakujące elementy na płytce, schemat, identyfikacja części

zurek1980 08 Lip 2025 20:22 252 3
REKLAMA
  • #1 21601098
    zurek1980
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Dostałem w gratisie spawarkę Stanley Star 4000. Z informacji to tyle że nie działa jak sobie naprawisz to twoja. Po włączeniu świeci dioda że przegrzana i słychać cyknięcie przekaźnika i wentylator pracuje. Po wstępnych oględzinach płyty wyglądają jak nowe więc po kabelku odszukałem termostat, jest tam br-b2d 85 stopni pomiar wykazał że cały czas rozwarty a spawarka zimna stała kilka miesięcy no to na szybko zmostkowałem i bez zmian objawy cały czas takie same. Po głębszych oględzinach dojrzałem że na małej płytce brakuje 3 elementów ewidentnie widać po padach. Moja prośba czy ktoś może ma taką na stole albo mógłby odczytać jakie elementy tam powinny być na pewno brakuje jakiegoś układu scalonego i dwóch kondensatorów ale jakie wartości symbole. Wrzucam zdjęcie płotki. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21601919
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Jedynie C14 mógł sobie ,,wyjść z ram'' scalaka nigdy tam nie było - bo i po co? skoro niepodłączony?
    Powędruj po kabelkach od czujnika i popatrz jak układ kontroli jest zrealizowany. Ta spawarka sygnalizuje LED-przegrzanie wszystkie awarie jakie jest w stanie wykryć.
  • REKLAMA
  • #3 21605197
    zurek1980
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    No popatrzę jeszcze raz na płytkę w wolnej chwili, ale ewidentnie był tam jakiś układ postaram się zrobić zdjęcie padów w lepszej jakości i wrzucić, to wygląda jak oderwane a nie wylut, C14 brak nie ulega wątpliwości ale jeszcze brakuje i na pewno był jakiś element oznaczony jako on bo na płytce zostały tylko dwa druty po nim wyczuwalne pod palcem zerwany prawie równo z drukiem, Z dodatkowych informacji to spawarka podobno spadła z niewielkiego dachu na trawnik ale nie jest wizualnie uszkodzona.
  • #4 21605431
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Z tego co widzę to IC1 obsługiwał potrójny wyświetlacz LED. A gdzie masz okno na wyświetlacz w płycie czołowej?
REKLAMA