Chcę kupić działkę w lokalizacji, przez którą przebiega linia wysokiego napięcia. Do wyboru mam kilka działek, z których część jest bezpośrednio pod linią, a część w odległości 100/200 m od linii. Chcę przed zakupem zrobić pomiary pola elektromagnetycznego, żeby się upewnić, czy pole na tych działkach nie jest jakoś bardzo duże, a przynajmniej czy nie jest większe od pola, jakie mam w obecnym miejscu zamieszkania. Potrzebuję więc kupić miernik PEM. Przeszukałem forum i z tego, co wyczytałem, to przykładowo tanim i polecanym przez większość użytkowników jest na przykład GM3120. Problem z nim jest taki, że mierzy częstotliwości od 5 Hz do 3500 MHz i nie ma jak rozróżnić, czy wartość PEM jest zmierzona z częstotliwości 50 Hz, czyli tej, o którą mi chodzi, czy na przykład z jakiejś bardzo wysokiej częstotliwości, która jest rozsyłana przez router sąsiada. Ma to znaczenie choćby z tego względu, że z tego, co przeczytałem w temacie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3083233.html
w przypadku częstotliwości do 100 kHz ma, pod kątem zdrowotnym, znaczenie pole magnetyczne, a nie elektryczne. W przypadku częstotliwości powyżej 100 kHz jest odwrotnie i istotne jest pole elektryczne, a nie magnetyczne. Podsumowując, potrzebuję miernik, który wskaże mi PEM tylko dla częstotliwości rozsyłanych przez linię energetyczną. Przeglądając różne mierniki trafiłem na taki, który mimo dużego zakresu mierzonych częstotliwości miał też przycisk „50 Hz”, który filtruje częstotliwości do 50 Hz, ale nie mogę go teraz znaleźć. Może ktoś kojarzy taki model?
Jest może jeszcze temat czegoś, co w tematach dotyczących PEM linii energetycznych przewija się jako, nie pamiętam dokładnej nazwy, coś w stylu „śmieciowe pole rozsyłane przez linie energetyczne”, które jest w częstotliwościach innych niż 50 Hz, ale to zakładam, że tak czy siak są częstotliwości do 100 kHz. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić, w jakim zakresie częstotliwości jest to „śmieciowe pole”?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3083233.html
w przypadku częstotliwości do 100 kHz ma, pod kątem zdrowotnym, znaczenie pole magnetyczne, a nie elektryczne. W przypadku częstotliwości powyżej 100 kHz jest odwrotnie i istotne jest pole elektryczne, a nie magnetyczne. Podsumowując, potrzebuję miernik, który wskaże mi PEM tylko dla częstotliwości rozsyłanych przez linię energetyczną. Przeglądając różne mierniki trafiłem na taki, który mimo dużego zakresu mierzonych częstotliwości miał też przycisk „50 Hz”, który filtruje częstotliwości do 50 Hz, ale nie mogę go teraz znaleźć. Może ktoś kojarzy taki model?
Jest może jeszcze temat czegoś, co w tematach dotyczących PEM linii energetycznych przewija się jako, nie pamiętam dokładnej nazwy, coś w stylu „śmieciowe pole rozsyłane przez linie energetyczne”, które jest w częstotliwościach innych niż 50 Hz, ale to zakładam, że tak czy siak są częstotliwości do 100 kHz. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić, w jakim zakresie częstotliwości jest to „śmieciowe pole”?