logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki miernik PEM z filtrem 50Hz - linie wysokiego napięcia

wilkuu 10 Lip 2025 13:26 588 8
REKLAMA
  • #1 21602779
    wilkuu
    Poziom 10  
    Chcę kupić działkę w lokalizacji, przez którą przebiega linia wysokiego napięcia. Do wyboru mam kilka działek, z których część jest bezpośrednio pod linią, a część w odległości 100/200 m od linii. Chcę przed zakupem zrobić pomiary pola elektromagnetycznego, żeby się upewnić, czy pole na tych działkach nie jest jakoś bardzo duże, a przynajmniej czy nie jest większe od pola, jakie mam w obecnym miejscu zamieszkania. Potrzebuję więc kupić miernik PEM. Przeszukałem forum i z tego, co wyczytałem, to przykładowo tanim i polecanym przez większość użytkowników jest na przykład GM3120. Problem z nim jest taki, że mierzy częstotliwości od 5 Hz do 3500 MHz i nie ma jak rozróżnić, czy wartość PEM jest zmierzona z częstotliwości 50 Hz, czyli tej, o którą mi chodzi, czy na przykład z jakiejś bardzo wysokiej częstotliwości, która jest rozsyłana przez router sąsiada. Ma to znaczenie choćby z tego względu, że z tego, co przeczytałem w temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3083233.html

w przypadku częstotliwości do 100 kHz ma, pod kątem zdrowotnym, znaczenie pole magnetyczne, a nie elektryczne. W przypadku częstotliwości powyżej 100 kHz jest odwrotnie i istotne jest pole elektryczne, a nie magnetyczne. Podsumowując, potrzebuję miernik, który wskaże mi PEM tylko dla częstotliwości rozsyłanych przez linię energetyczną. Przeglądając różne mierniki trafiłem na taki, który mimo dużego zakresu mierzonych częstotliwości miał też przycisk „50 Hz”, który filtruje częstotliwości do 50 Hz, ale nie mogę go teraz znaleźć. Może ktoś kojarzy taki model?
    Jest może jeszcze temat czegoś, co w tematach dotyczących PEM linii energetycznych przewija się jako, nie pamiętam dokładnej nazwy, coś w stylu „śmieciowe pole rozsyłane przez linie energetyczne”, które jest w częstotliwościach innych niż 50 Hz, ale to zakładam, że tak czy siak są częstotliwości do 100 kHz. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić, w jakim zakresie częstotliwości jest to „śmieciowe pole”?
  • REKLAMA
  • #2 21602814
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Coś mi się wydaje ze miernik do tego zadania to cena połowy działki. :)

Szukaj firmy z aparaturą do tego. Wyjdzie chyba taniej zlecenie ekspertyzy niz bieganie z zabawką.

Sorry nie wniosłem nic ale konkretny miernik do tego zadania to majątek.
  • REKLAMA
  • #3 21602867
    wilkuu
    Poziom 10  
    >>21602814

Tylko jestem niemal pewien, że widziałem taki miernik z przyciskiem do ustawiania 50 Hz. Czy w takim razie taki miernik nie będzie dokładny, nawet jeśli istnieje, skoro kosztuje około 100 PLN? (Wydaje mi się, że tego typu kwota to była)
  • REKLAMA
  • #4 21602872
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    Wpisz w google : electromagnetic radiation tester 50Hz może wyszuka go.
  • #5 21602976
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    A ja zapytam inaczej: używasz telefon komórkowy, nie w trybie głośnomówiącym, ale trzymając go przy uchu.
    Nie martwi cię to bardziej niż PEM 50Hz od linii elektroenergetycznych?
  • #6 21602991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21603420
    wilkuu
    Poziom 10  
    zbich70 napisał:
    A ja zapytam inaczej: używasz telefon komórkowy, nie w trybie głośnomówiącym, ale trzymając go przy uchu.
    Nie martwi cię to bardziej niż PEM 50 Hz od linii elektroenergetycznych?

Nie, nie używam telefonu trzymając go przy uchu. Tylko tryb głośnomówiący lub słuchawki przewodowe.

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

zbich70 napisał:
    Nie martwi cię to bardziej niż PEM 50Hz od linii elektroenergetycznych?

Nie, nie używam telefonu trzymając go przy uchu. Tylko tryb glośnomowiacy lub sluchawki przewodowe
  • #8 21603577
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Dziwi mnie dlaczego ludzie tak się boją linii energetycznych.
    Większość życia przepracowałem w towarzystwie tychże, od bezpośredniego kontaktu po ciągłe przebywanie w niewielkiej odległości od nich (dotyczy napięć od 0,4 do 400kV).
    I jakoś nic mi nie dolega.
    wilkuu napisał:
    Chcę kupić działkę w lokalizacji, przez którą przebiega linia wysokiego napięcia.
    Skoro masz taką fobię, to nie kupuj tej działki, jaki problem? Jest tańsza?
    Kup zatem taką działkę, gdzie najbliższa linia energetyczna przebiega poza horyzontem lub jeszcze dalej i śpij spokojnie.
    Tylko nie dziw się później, że OSD nie chce jej przyłączyć do sieci.
  • #9 21603832
    wilkuu
    Poziom 10  
    1. Znalazłem miernik, który zakładam, że mógłby spełniać te moje założenia i ma filtr 50 Hz włączany przyciskiem, więc podaję link, gdyby ktoś kiedyś takiego szukał:

https://www.kolmio.com.pl/pl/magnet.php?id=2

2. Trochę ten wyżej wymieniony miernik kosztuje, a okazało się, że mogę mieć dostęp do miernika TM-190. Frequency w tabeli w kolumnie pole elektromagnetyczne oraz pole elektryczne jest podane 50/60 Hz. Czy dobrze rozumiem, że w takim razie wartość pola elektromagnetycznego pokazywana tym urządzeniem to jakby wartość mierzona z filtrem na częstotliwość 50 Hz, czyli miernik ten pokaże tylko pole wytwarzane przez prąd o tej częstotliwości? Czy może ta wartość 50/60 Hz z tabeli dotyczy czegoś innego?

https://www.tenmars.com/m/2001-1682-689849,c19132-1.php?Lang=en

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru miernika pola elektromagnetycznego (PEM) do pomiarów w okolicy linii wysokiego napięcia, ze szczególnym uwzględnieniem pomiarów pola o częstotliwości 50 Hz. Użytkownik poszukuje urządzenia, które umożliwi rozróżnienie pola elektromagnetycznego generowanego przez linię wysokiego napięcia od innych źródeł, np. sygnałów radiowych o wysokich częstotliwościach, takich jak routery Wi-Fi. Popularny i tani miernik GM3120, choć polecany, nie pozwala na selektywne pomiary w paśmie 50 Hz, co jest kluczowe dla oceny wpływu linii energetycznej. Wskazano potrzebę stosowania mierników z filtrem pasmowym lub dedykowanych do pomiarów niskoczęstotliwościowych, które umożliwiają dokładne określenie natężenia pola elektromagnetycznego w zakresie 50 Hz, eliminując zakłócenia z wyższych częstotliwości. Dyskusja podkreśla znaczenie wyboru odpowiedniego sprzętu do pomiarów PEM w kontekście bezpieczeństwa i oceny ryzyka przy zakupie działki pod linią wysokiego napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA